Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

NW3-koereissu Ouluun 3.-4.7.2021

Jos noseworkin kolmosluokan kokeita järjestetään jossain, niin onhan sinne päästävä mukaan, vaikka pientä ajelua (> 600km suuntaansa) joutuisikin tekemään. Onneksi tällä kerralla tarjolla oli kaksi Nose Team Oulu ry:n järjestämää koetta, joten ratkaisu oli helppo tehdä. Niinpä perjantaina 2.7.2021 suuntasimme kohti Oulua!

Koko viikonlopun ajan oli tosi lämmintä, mutta onneksi pystyin pitämään koepaikassa koirat sopivasti viileinä (onneksi autossa on viilennys!), mutta vaikuttihan se ulkona oleva lämpö ja aurinkoinen sää kuitenkin. Alkuviikosta olimme Keron kanssa tehneet kenraaliharjoituksen illalla, jolloin oli pahin aurinko ja kuumuus poissa, mutta silloinkin oli vielä sen verran lämpimät olosuhteet, että näki, miten tämmöinen sää tulee vaikuttamaan koiran etsintätyöskentelyyn ja myös siihen, miten ne hajut liikkuvat. Potter-pennun sain onneksi hoitoon sekä lauantain että sunnuntain ajaksi, joten uskon, että sillä ainakin oli oikein mukavat oltavat 9-viikkoisen Tippa-pennun, 12,5-vuotiaan Nopan ja 16v 2kk Hipun seurassa. Kaikki lapinkoiratyttöjä, joten Potter sai sikäli oikein passelia seuraa.

Lauantain etsinnät

 • Ulkoetsintä 2 kätköä, max 5:00 min.
 • Ajoneuvoetsintä 2 kätköä, max 2:15 min.
 • Laatikkoetsintä 1 kätkö, max 2:15 min.
 • Sisäetsintä 4 kätköä, max 5:00 min.
 • Tuomarina kokeessa Timo Pussinen.

Kaikki etsintäalueet olivat tosi mukavia ja sopivan laajoja. Haasteita piisasi, ja meillä esimerkiksi ulkoetsintä loppuikin jo aika lyhyeen, kun Kero ilmaisi väärää kohtaa. Kero kyllä ehti reagoida alueen alussa olevaan piiloon, mutta ei jäänyt sitä työstämään/tarkentamaan riittävästi. Samoin alueen lopussa olleeseen kaidepiiloon uskon Keron myös reagoineen jollain tasolla, mutta sitäkään ei nyt maltettu jäädä työstämään.

Ajoneuvoilla taktiikka oli aika selvä, että tsekataan jokainen auto ja jos tulee löytö, niin äkkiä seuraavalle. Enimmäisaika 2:15 min oli kuitenkin varsin tiukka neljälle ajoneuvolle. Molemmat piilot löydettiin, vaikka kummankin (etenkin pakettiauton) ilmaisua Kero arpoi todella pitkään.

Laatikkoetsinnässä meillä loppui aika kesken. Alueella oli vain yksi piilo, joka oli ihan alussa ja sen Kero missasi, enkä itse siihen muistanut/ehtinyt ohjata myöhemmin. Aika paljon käytettiin aikaa varjossa (talon nurkat) oleviin laatikoihin.

Sisäetsinnässä oli kolme tilaa eli siellä oli mahdollista olla yhteensä max 7 piiloa, yhdessä tilassa max 3 piiloa ja yksi tila oli mahdollista olla täysin tyhjä. Ensimmäisessä tilassa Kerolla oli reaktioita ja käytettiin siellä turhan paljon aikaa. Tämä osoittautui tyhjäksi, vaikka menimme sinne vielä lopussa hinkkaamaan. Keskimmäinen tila oli pieni ja sen Kero lähinnä juoksi läpi eikä se ohjauksellakaan oikein malttanut sitä etsiä. Siellä olisi ollut kaapissa piilo. Kolmannesta tilasta Kero löysi kaksi piiloa. Pöytä/penkkirykelmästä sekä pianon alaosan rakosesta. Kerolla oli haisua myös yhdessä nurkassa, nousi jopa sohvallekin ja kurkotti ylöspäin. Siellä olisi ollut piilo, jos olisimme vain malttaneet jäädä työstämään tätä.

Keron saldo lauantain osalta:

 • Ulkoetsintä 0/25p, 2vp, 5:00
 • Ajoneuvoetsintä 25/25p, 1:55,18
 • Laatikkoetsintä 0/25p, 2:15 (aika loppui)
 • Sisäetsintä 6/25p (löydöt 2/4), 5:00 (aika loppui)
 • Pisteitä yhteensä 31/100p, 2vp, 14:10,2 min, sijoitus 5./6 (löytöjä 4/9)

Keron lauantain etsintävideot

Lauantain ulkoetsintä
Lauantain ajoneuvoetsintä
Lauantain laatikkoetsintä
Lauantain sisäetsintä

Sunnuntain etsinnät

 • Ulkoetsintä 3 kätköä, max 3:00 min
 • Ajoneuvoetsintä 3 kätköä, max 2:00 min
 • Sisäetsintä 5 kätköä, max 5:00 min
 • Laatikkoetsintä 2 kätköä, max 2:00 min
 • Tuomarina kokeessa Timo Pussinen

Sunnuntaina pääsimme onneksi aloittamaan aikaisemmin, ja jokaisen alueen jälkeen koirakko pääsi tauolle. Homma rullasi tosi näppärästi, ja ainakin Kerolle tämä tuntui sopivan hyvin. Tauot viileässä autossa, sieltä sitten aikalailla suoraan etsimään ja sitten taas vilvoittelemaan. Kero oli ihan fiiliksissä, ja jos vertaan edelliseen päivään, niin nyt oli ihan erilainen meininki koiralla muutenkin. Löytöjä tehtiin jokaisella alueella ja oli semmoinen flow-fiilis muutenkin. Oli ihanaa nähdä Keron ilme aina, kun se oli tehnyt löydön ja myös, kun päätimme etsinnän ja suuntasimme nauttimaan loppupalkkaa :)

Ensimmäisenä alueena oli ulkoetsintä. Etsintäsuunnitelmanani oli käydä läpi ensin talon seinä huolella, minkä jälkeen edetä kohteittain alueen loppua kohti. Tuulensuunta oli kohti talon seinää. Talon seinän alaritilässä oli piilo, jonka Kero ensin ohitti. Mutta kun Kero oikaisi päädyn kulmassa, ohjasin Keron takaisin. Se oli hyvä ratkaisu, koska nyt Kero pääsi hajulle. Ensimmäinen löytö.

Seuraavalle löydölle Kero johdatteli varsin nopeasti, mutta sen jälkeen olikin paljon työstettävää. Kero merkkasi hienosti alueen loppupäässä olevaa penkkiä, mutta ei vain tuntunut saavan siitä oikein otetta. Kerran Kero pysähtyy ihan piilon kohdalle ja katsoo minua, mutta jatkaa. Kun aikaa on 30s jäljellä, käymme pikaisesti vielä alueen loppuun ja ilmoitan valmiiksi. Löytöjä tehtiin 2/3. Enimmäisaika 3min oli varsin tiukka.

Toisena etsintänä oli ajoneuvoetsintä. Neljä ajoneuvoa ympyränmuotoisesti. Enimmäisaika 2min saneli sen, että taktiikaksi otin kiertää vasemman kautta kolme ensimmäistä autoa ulkokehää ja sitten peräkärryn kohdalla siirtyä sisäkehälle. Melkein tämä toimikin. Teimme ensimmäisen löydön kauimmaisesta henkilöautosta. Ja senkin Kero kiersi ympäri ennen kuin pääsi kunnolla kiinni. Siitä nopea siirtopalkkaus, ja kas, Kero päätyi lähes suoriltaan seuraavalle piilolle, joka oli peräkärryn kahvassa. Tämän jälkeen meille pian ilmoitettiin 30s jäljellä, ja tuli vähän kiire. Hätäisesti tehtiin ensimmäisen auton toinen puoli, kun traktori veti puoleensa. Tulkitsin kuitenkin, että siinä olisi siirtymähajua ja ilmoitin alueen valmiiksi. Yksi piilo olisi ollut juurikin ensimmäisessä autossa, mutta missasimme sen, kun emme sitä niin tarkkaan käyneet. Löytöjä teimme 2/3 ja enimmäisaika 2min oli todellakin varsin tiukka tässä etsinnässä.

Sisäetsinnässä oli kolme erillistä tilaa. Kero löysi toisesta tilasta kaksi piiloa ja ensimmäisestä tilasta yhden. Ensimmäisessä tilassa olisi ollut vielä yksi piilo (alahyllyssä olevan korin pohjalla), minkä lähellä Kero todellakin kävi, mutta ei merkannut sitä. Toinen missattu piilo oli kuntosalin päätynurkassa olevassa laitteessa oleva korkea piilo. Todennäköisesti siitä oli leijaillut hajua huoneen toisen puolen nurkkaan, missä Kero kovasti työsti hajua, mutta ei saanut mitenkään tarkennettua. Löytöjä meille 3/5.

Laatikkoetsinnässä oli myös luvassa varsin haipakkaa menoa. Laatikoiden lisäksi alueella oli laukkuja, ja kun kohteet olivat sikin sokin, teki se järjestelmällisesti etsimisestä meille haastavaa. Teimme kuitenkin yhden löydön, joka oli laatikossa. Kero tutki tarkkaan lähellä olevia kohteita, jolloin tiesin, että nyt on todennäköisesti siirtymähajulla. Ja totta se oli! Hienosti Kero kyllä tarkensi ja löysi oikean. 30s ilmoitus tuli tälläkin alueella turhan aikaisin, ja niinpä ilmoitin valmiiksi ehkä turhan hanakasti. Kero oli tutkaillut yhtä laukkua vähän tarkemmin, ja selvisi, että juurikin viereisessä laukussa olisi ollut kätkö. Löytöjä meille siis 1/2.

Keron saldo sunnuntain osalta:

 • Ulkoetsintä 10/25p (löydöt 2/3), 2vp (väärä valmis), 3:00
 • Ajoneuvoetsintä 10/25p (löydöt 2/3), 2vp (väärä valmis), 2:00
 • Sisäetsintä 10/25p (löydöt 3/5), 2vp (väärä valmis), 5:00
 • Laatikkoetsintä 8/25p (löydöt 1/2), 2vp (väärä valmis), 2:00
 • Pisteitä yhteensä 38/100p, 8vp, 12:00 min –> mutta löytöjä 8/13 ja sijoitus 1./5!!!

Keron sunnuntain etsintävideot

Sunnuntain ulkoetsintä
Sunnuntain ajoneuvoetsintä
Sunnuntain sisäetsintä
Sunnuntain laatikkoetsintä

Yhteenvetona

Kokeet olivat jälleen kerran opettavaiset! Tosi iloinen ja tyytyväinen olin Keron suoriutumiseen viikonloppuna ottaen huomioon juurikin sääolosuhteet ja tietty reissaamisen ja kaiken. Majapaikassamme esimerkiksi ei ollut ilmastointia, joten aika lämmössä saimme nukkua pöytätuulettimen pörrätessä.

Korkea lämpötila ja muutenkin aurinkoinen sää asettaa omat haasteensa. Se yhdistettynä tiukkoihin enimmäisaikoihin vaikuttaa toki myös suorittamiseen ja etsintätaktiikan tekemiseen. Kerolla vaikutus näkyi vauhdissa (hidastui), mikä toisaalta esimerkiksi sunnuntaina näkyi ehkä tarkkuudessa. Toisaalta meille kuitenkin tuli kiire ja koska jokaisella alueella oli meillä jo löytöjä, niin se 30s ilmoitus vaikutti myös siihen, että oli pakko sanoa ajoissa valmis. Jatkossa pitää ehdottomasti miettiä ajastimen käyttöä, niin ei tarvitse mielessä yrittää laskea sekunteja :D

Mutta toistan kuitenkin vielä, että olin ihan älyttömän tyytyväinen Keron suorituksiin etenkin sunnuntaina. Se kuitenkin löysi yhteensä 8 piiloa! Pistemäärä 38 ei ihan ehkä anna sitä kuvaa, mutta piilojen ja valmiiksi ilmoittamisen pisteytys vaihtelee, ja niillehän ei kisaaja itse voi mitään :D.

Treenejä ajatellen taidamme jatkossakin keskittyä lähtöalueen lähellä oleviin piiloihin. Samoin pitää miettiä laatikkoetsinnän järjestelmällisyyttä, jos/kun laatikot eivät ole järkevissä muodostelmissa. Ja ne laukut myös! Myös siirtymähajujen osalta on työstettävää, mutta toisaalta myös sitäkin, että milloin oikeasti ollaan siinä hajupilvessä ja se pitäisi osata tarkentaa loppuun saakka.

Koejärjestelyt olivat onnistuneet ja meininki muutenkin mukavaa! Matkustamme varmasti jossain vaiheessa taas Ouluun, jos sopivia kokeita on tarjolla :)

Kero sunnuntain etsintöjen ykkönen