Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

21.-22.4.2018 Ekat nose work -skabat

Parin kuukauden treenijakso ekoja nose work -kokeita varten huipentui viikonloppuna, jolloin Keron kanssa osallistuttiin ekaa kertaa nose work -kokeeseen. Möllikisoistakaan ei ollut kokemusta, mutta luottavaisin mielin lähdettiin, sillä takana oli paljon hyvin onnistuneita helppoja ja vaativiakin treenejä. Lähinnä jännitystä hommaan ehkä toi se, että miten ohjaaja toimii ja antaako ohjaaja koiran tehdä rauhassa oman osansa.

Kokeet pidettiin Askolassa, ja tuomareina kokeissa toimivat Patrick Stewart ja Mari Laasanen. Kokeet alkoivat heti aamulla ilmoittautumisella. Ensin tarkistettiin koiralta siru ja rokotukset, ja saatiin numero (lauantain Kero 15. ja sunnuntaina 19.). Neljän alueen rataantutustumiset käytiin myös ennen kuin homma varsinaisesti alkoi. Ensin suoritettiin peräkkäin ajoneuvo- ja ulkoetsinnät, sitten oli vuorossa lounastauko, minkä jälkeen koettelemus jatkui laatikko- ja sisäetsinnöillä. Päivä venyi molempina päivinä pitkäksi, sillä paikalla oltiin siinä puoli ysin tienoilla ja homma oli hoidettu viiden kieppeillä. Pitkä päivä, mutta hienosti molemmat koirat, Kero ja Disco, sen jaksoivat olla.

Vuoroa odottamassa

Lauantain ajoneuvoetsintä oli aika suoraviivainen, sillä haju löytyi lähimpänä olevasta autosta. Alkuun Kero tosin kävi tsekkaamassa tuomarin ja alueen rajaavia tötteröitä, mutta sitten se sai hajun ja meni tarkentamaan pölykapselissa olevaa hajua. Aika 16,90 sekuntia.

Selkeä ilmaisu, hieno etsintä.

Ulkoetsintä oli ehkä vielä vähän suoraviivaisempi, vaikka Kero ehtikin tsekata alueella olevia esineitä ennen kuin meni tarkentamaan lumikolaa, missä se haju oli. Sähläsin itse tässä osiossa, kun annoin liinan laahata koiran perässä ja jäin käsi pystyssä hetkeksi seisomaan ennen kuin sanoin ”löytö”. Näistä ei kuitenkaan rokotettu pisteitä tällä kertaa. Aika 16,25 sekuntia.

Muista sanoa löytö! Hieno etsintä, hyvä ilmaisu! Varo, ettei liina laahaa maassa, äläkä päästä sitä kädestä.”

Laatikkoetsinnässä oli 12 laatikkoa pienessä huoneessa. Kero tsekkasi muutaman laatikon ennen kuin meni piilolle. Aika 12,75 sekuntia.

Kaunis täsmällinen työskentely.

Sisäetsintä oli pienessä huoneessa, missä koira sai etsiä vapaana. Hyödynsin tätä, ja Kero bongasikin hajun tosi nopeasti ja tarkensi sen hyvin tarkkaan. Haju oli tuolinjalassa (tai pöydänjalassa, en muista tarkkaan). Aika 15,91 sekuntia.

Tehokas etsintä!

Eka kisapäivä ohi

Lopputuloksia keräännyimme kuuntelemaan sisälle. Jokaisen etsintäalueen kolme parasta palkittiin. Lisäksi tuomarit antoihin erityisen hyvä koira -mainintoja sekä myös tuomareiden suosikki -palkinnot. Sisäetsinnän tuloksissa Kero oli toinen. Ja koska Kero oli varsin tasainen suorituksissaan, niin se nappasi koko skaban yhteistuloksissa ykköspalkinnon. Keron kokonaisaika oli 01:01,82 minuuttia. Koiria mukana oli kaikkiaan 36.

Koekirjaan tuli merkintöjä puhtaista suorituksista eli jokaisesta etsinnästä 25p (ei virheitä) eli 100p. Luokkanousuun oikeuttava tulos siis.

Ekan päivän ykkönen Kero ja kolmonen Pii
Ekan päivän saldo

Sunnuntaille lähdettiin rennoin mielin, kun oli jo mielikuvaa koetilanteesta. Lisäksi edellisenä päivänä kuultiin hyviä vinkkejä etsintätaktiikkaan liittyen. 

Ajoneuvoetsinnässä lähtölinjalta oli tyrkyllä heti kaksi autoa. Odotin hetken ennen kuin päästin Keron etsimään, josko se saisi jo siinä vähän vihiä. Annoin Keron myös itse päättää, kumpaa autoa se lähtee tutkimaan. Ja se oli ihan ok päätös, sillä Kero valitsi oikean auton ja lähti työstämään hajua. Aika 24,46 sekuntia.

Hyvää työtä! Hyvä aloitus, annoit koiran valita reitin. Hyvä ilmaisu.

Ajoneuvoetsintää suorittamassa.
Kuva: Risto Suominen

Ulkoetsinnässä alue rajoittui talon seinään samaan tapaan kuin edellisenäkin päivänä. Odoteltiin hetki lähdössä, ja sitten annoin Keron taas hoitaa homman. Kero tsekkasi muutamat esineet, kunnes jatkoi seinälle ja siitä sitten sujuvasti seinässä olevalle piilolle. Aika 20,69 sekuntia.

Ammatilaisen oloinen koira. Tarkasti tekee työtä, järjestelmällinen. Tosi hieno.

Laatikkoetsinnässä tarjolla oli vähän väljempi tila ja 17 laatikkoa. Kero kahlasi melkein kaikki laatikot läpi ennen kuin löysi oikean. Aika 11,59 sekuntia.

Huolellinen etsintä, hieno ilmaisu.

Sisäetsinnässä annoin Keron hetken odottaa ennen kuin annoin luvan mennä alueelle. Tällä kerralla koiran piti olla kytkettynä. Kero ampaisi suoraan piilolle. En edes tarkkaan muista, missä se oli :D Aika 6,59 sekuntia, mikä oli muuten niukasti päivän nopein!

Nopea etsintä, suoraan hajulle! Mahtavaa!

Kaikki etsinnät tehty

Lopputuloksissa Kero tosiaan oli sisäetsinnän ykkönen. Suoritusajat vaihtelivat meillä aika paljon eiliseen verrattuna, mutta siitä huolimatta ne olivat sen verran hyvät, että kokonaistuloksissa olimme kakkosina ajalla 01:03,33 minuuttia. Koekirjaan merkintä 100p suorituksesta ilman virheitä eli luokkanousuun oikeuttava tulos. Mukana koiria oli 36.

Tokan päivän saldo

Viikonloppu oli osaltamme siis varsin onnistunut! Lauantaina sää oli erittäin vaihteleva (vettä, tuulta, aurinkoa), mutta sen kanssa tuli ihan hyvin toimeen. Odotteluajaksi keksi ihan hyvin pientä puuhaa. Ja kun oli Disco mukana, niin sen kanssa pystyi myös puuhastelemaan hyvin molempina päivinä. Ja tietysti täytyy olla myös tosi tyytyväinen koiraan, joka teki kumpanakin päivän supertarkkaa työtä uudessa ympäristössä. Kerolla on niin hyvä työinto tähän lajiin, joten jatketaan lisää treenaamista ja uusia haasteita :)

Kiitokset kaikille järjestelyihin osallistuneille, tuomareille ja kanssakilpailijoille onnistuneista kisoista! 

Pojat poseeraamassa tokan päivän päätteeksi