Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Potter 3kk

Viikkokatsaus kuluneeseen viikkoon! Kulunut viikko on ollut tosin varsin arkinen, mutta ehkäpä rutiinit ovat kuitenkin ihan hyväksi. Varsinkin työpäivien ajan tuntuu olevan selvä meininki. Herätään siinä seiskan kiepeillä, käydään pihalla tarpeilla ja sen jälkeen jatketaan vähän unia tai lähdetään lähimetsikköön aamulenkille. Työpäivän ajan Potter nukkuu tosi hyvin. Se herää tyyliin kolme kertaa, jolloin se on hereillä n. 1-1,5h. Riippuen omasta kiireestäni se saa sitten syödä puruluita, olla pihalla tai sitten tehdään jotain ihan pientä yhdessä tai ylipäänsä hyödynnän lounastaukoni pennun ”vahtimiseen” :D.

Potterin paino 9,0 kg (oma vaaka eli saattaa olla jonkin verran alhaisempi).

Uusia asioita

Ensimmäinen mökkivisiitti tehty! Ajomatkaan meni semmoinen reilut kaksi tuntia, ja menomatkalla pysähdyttiin hieman jaloittelemaan. Perillä oltiinkin sitten aktiivisia, ja käytiin kiertelemässä lähimaastoja useaan otteeseen. Kyllä sai Potter hyvin liikuntaa, kun sai juosta Discon perässä. Palasimme takaisin kotiin vielä samana iltana, mutta tällöin paluumatkalla pentu nukkui hyvin kyllä koko matkan.

Potter pääsi myös ensimmäistä kertaa mukaan Discon agilitytreeneihin Niinulaan. Aiemmin pentu on jäänyt kotiin Keron kanssa, mutta nyt vaihtoehtona oli joko ottaa kaikki koirat mukaan tai että kaksi koiraa oikeasti olisivat yksin kotona muutaman tunnin ajan. Koska olen huono treenaamaan yksinoloa, niin koirien mukaan ottaminen oli oikeastaan ainoa vaihtoehto. Onneksi olin jo aiemmin viikolla tutustuttanut Potterin autohäkissä olemiseen. Yllättävän helposti homma lopulta hoitui, vaikka stressasin asiaa ja en ihan täysin pystynyt keskittymään Discon treeniin (tai lähinnä siihen valmistautumiseen).

Homma meni käytännössä näin:

 • Koirat autoon ja menoksi (ja huomasin, että kännykän tripod unohtui, joten palasin hakemaan sen)
 • Paikalla hallilla sen verran naftisti, että normaali alkuverkka jäi tekemättä ja nappasin vain Potterin mukaan hallille
 • Treenit olivatkin myöhässä, joten Potter sai siinä sivussa sitten hyvää treeniä. Potter tapasi ihmisiä ja sitten teimme myös hieman mattoharjoitusta. Olipa kiva huomata, että kun laitoin maton esille, niin Potter heti muisti homman juonen ja pystyi heti saman tien tekemään pientä treeniä ihan uudessa paikassa ja uudessa äänimaailmassa!
 • Rataantutustumisen ajan Potter roikkui pitkässä vetolelussa. Välillä tehtiin lelusta irroituksia ja vapautuksia lelulle. Kierrettiin kenttää ja eipä kyllä yhtään jäänyt päähän ratakuviot, kun kuitenkin piti keskittyä edes hieman pentuun. Hienosti Potter kuitenkin mukana kulki ja veti lelua.
 • Rataantutustumisen jälkeen haettiin Disco autosta ja mentiin alkuverkalle. Onneksi meillä oli siinä ihan hyvin aikaa, kun olimme ryhmämme viimeinen koirakko.
 • Verkan jälkeen Potter pääsi autohäkkiin, missä oli paljon viihdykettä, mm. pakastimesta napatut pari pentukongia, joitain herkkuja ja herkkutikkuja, pörrölelu ja häkki vuorattu pyyhkeellä, ettei ulkopuolinen meininki näkyisi. Kero oli viereisessä häkissä.
 • Häkissä Potter oli ehkä semmoiset 20-25 minuuttia, mutta ilmeisen hyvin se siellä taisi viihtyä, koska viihdykkeitä oli hyödynnetty ja auto oli hiljainen, kun palasin takaisin.
 • Tämän jälkeen menimme kaikkien koirien kanssa metsän puolelle pidemmälle loppuverkalle.
 • Eli hommasta selvitty hyvin!

Muut treenailut

Torstaina Potter jatkoi omalla pentukurssillaan, missä tehtiin aika paljon mattotreeniä sekä myös vähän kontaktitreenijuttuja (vierellä ja liikkeessä). Pääsin myös vähän testaamaan, missä vaiheessa meidän leluirroitukset ovat ja hyvinpä näyttää toimivan. Vihjeestä ”out” Potter irroittaa lelusta, vaikka en siitä pitäisi kiinni ja vihjeestä ”get it” syöksyy tarttumaan leluun.

Pentukurssilla 17.6.2021

Kotosalla on treenattu tuttuja asioita. Olen ottanut käyttöön vähän arvokkaammat namit (juustoa), mikä on vaikuttanut huomattavasti treenikeskittymiseen. Lähinnä olemme tehneet edelleen matolle menemistä ja siinä olemista, mutta olemme myös vähän harjoitelleet samaa häkin kanssa. Tarkoituksena on tehdä enemmänkin häkkileikkejä (häkkileikeillä tarkoitan Susan Garrettin Crate Games -konseptia). Lelutreenejä olemme myös jatkaneet, ja jotenkin tuntuu, että vihjeparin out/get it -ymmärtäminen on ollut yksi tärkeä etappi pennun elämässä oppia ja ymmärtää sanallisten vihjeiden erottelua.

Häkkileikkiä 14.6.2021
Autohäkki + matto + leikki 15.6.2021

Ihan vähän olemme tehneet myös muutakin, esim. namietsintää, tutustuttiin myös namimaattiin, muutamia toistoja kuonokosketustakin, valjaiden omaehtoista pukemista ja kynsienleikkuuta.

Muuta mukavaa

Leikkiminen Keron ja Discon kanssa on kivaa! Kumpikin iso poika leikittää pentua omalla tavallaan, mikä sopii kyllä Potterille hyvin :D Jäiset/kylmät kongit ovat olleet myös menestys. Sellaisen Potter on saanut, kun olen mennyt iltaisin käyttämään isot pojat lenkillä. Toinen menestys on jääpala. Kun pakastimen jääpalarasiasta ottaa jääpalan, niin Potter juoksee vaikka ulkoa keittiöön. Aika hauska ehdollistuminen.

Käsien/vaatteiden pureminen on ehkä vähentynyt myös. Kyllä semmoista vielä esiintyy välillä, mutta homman saa nopeammin keskeytettyä ja suunnattua johonkin muuhun eikä se eskaloidu konfliktiin. Paljon erilaisia (hyviä) puruluita/kuivattuja juttuja, namien heittelyä ja vetolelujen tarjoamista. Kiipeileminen kiinnostaisi kyllä, mm. sohvalle on kyllä jo loikittu jokunen kerta ja satunnaisesti kiinnostaa nousta esim. keittiötasoja vasten.

Potterin vihjevarasto

 • Luoksetulo/käännös/oma vuoro: Potter
 • Yleinen vapautus (usein oletuskäytöksestä eli istumisesta), esim. ruoka, ovista, treeni ohi: Vapaa
 • Ehdollinen vahviste namille kädestä: Yes
 • Opetuksessa myös ehdollinen vahviste namille, joka tulee suuhun (koira pysyy paikoillaan): Good
 • Ehdollinen vahviste namille maasta: Search
 • Lelusta irroitus: Out
 • Ehdollinen vahviste lelulle / vapautus lelulle: Get it
 • Matolle meneminen: Matto
 • Häkkiin meneminen: Häkki
 • Namietsintä: Nami
Elämisen riemua 12.6.2021