Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Melkein jätettiin väliin laatikkoskabat!

Aivan! Laatikkoetsintäkokeisiin ilmoittautumisen jälkeen alkoi tulla fiilis, olikohan tämä sittenkään järkevää. Muutama seikka nimittäin horjutti hieman luottamusta koiran ja omaan tekemiseeni, että aloin epäillä laatikkokokeen vievän meidän tilannetta huonompaan suuntaan.

Ensinnäkin kesäkuussa Lappeenrannan kokeessa Kero laatikkoetsinnässä painalsi vauhdilla tekemään ilmaisua väärälle laatikolle. Seuraavassa kokeessa Kuopiossa Kerolla kesti älyttömän pitkään tarkentaa oikea laatikko, ja kun se sen lopulta teki, niin se tehtiin niin voimalla, että koko pää meni laatikkoon sisään.

Kun ilmoitin Discon hajutestiin, aloitin laatikkosulkeiset, joihin Kerokin pääsi osalliseksi. Ensimmäisessä hallitreenissä Kero viimeisessä toistossa tarjosi taas väärän laatikon ilmaisua (video 1). Yksissä ulkotreeneissä Kero arpoi laatikoita (video 2) ja toisessa asetelmassa myös ilmaisi väärää ihan kunnolla (video 3). Joukkoon toki mahtui onnistuneitakin suorituksia, mutta nämä väärät pistivät kyllä miettimään.

Koeviikolla Kero pääsi onneksi tekemään kenraaliharjoituksen 100 Paw Scent Dogsissa ja kun siellä kaikki meni tosi hyvin, niin päätin sittenkin rohkeasti lähteä kokeisiin mukaan. Treenimielessä lähdettiin siis liikenteeseen tarkoituksena saada varmat etsimiset ja ilmaisut sekä omalta osaltani malttia ilmoittaa löydöstä.

Keron fiilikset ennen kokeisiin lähtöä
Keron fiilikset ennen kokeisiin lähtöä

Koe, jonka tuomaroi Erja-Tiina Jussinheimo, pidettiin Loviisassa Strömfors Dog Sports -hallissa. Paikka oli Kerolle tuttu, kun kävimme siellä alkukesästä tekemässä agilityä ja sen päätteeksi vähän noseworkkiakin. Eipä Kerolla agility ollut mielessä. Jo heti lämmittelyhajulla (laatikko) Kerolla oli selvä meininki. Kävelimme normaalisti kohti laatikkoa ja jo kaukaa Kero alkoi vetää päättäväisesti, ja siitä suoraan laatikolle ilmaisemaan. Siitä maksalaatikkoa nassuun, ja homma olikin jo sillä aika lailla selvä. En tehnyt enää toista toistoa, enkä ottanut lämppähajua enää ennen kahta viimeistä etsintää.

Alueet olivat oikein kivat, ja hallin kenttäalue oli hyödynnetty oikein hyvin kokonaisuudessaan. Ensimmäinen alue oli hajutestimuodostelmassa, toisella alueella laatikoille oli pitkä matka, kolmannella alueella oli enemmän laatikoita muodostelmassa ja neljännellä alueella oli kaksi ryhmää.

Kero omaa vuoroa odottelemassa
Kero omaa vuoroa odottelemassa

Ensimmäiselle alueelle mentäessä Kero huusi ja mekkaloi. Hinku laatikoille oli kova, kun oli joutunut hieman odottelemaan. Odottaminen hallin ulkopuolella sujui kuitenkin ihan rauhallisesti.

Ekan alueen Kero kävi järjestelmällisesti läpi. Ensin vasen rivi ja sitten takaisin päin toista riviä. Muutamia laatikoita Kero tarkasteli, mutta jatkoi eteenpäin. Oikean kohdalla tuli kunnon jähmetys, joten se oli helppoa ilmoittaa löydöksi. Keron aika oli 19 sekuntia (3. nopein).

Tuomarin kommentti:

Taitavaa työtä! Selkeä ilmaisu.

Toiselle alueelle lähdettiin edelleen vasemmasta laidasta, ja lopulta piti ottaa muutama vauhdikkaampi askel, kun Kerolle tuli kiire. Hajuboksi löytyi nopeasti. Keron aika 10 sekuntia (nopein).

Tuomarin kommentti:

Tarkka etsintä, ei mitään ylimääräistä :)

Kahden ensimmäisen etsinnän jälkeen oli pieni tauko, ja sitten taas odottamista. Kero oli baanalla 11. koirakkona, joten jonkun verran saimme odotella. Ja tällä kerralla odottelimme omaakin vuoroa hieman pidempään. Onneksi se ei Keroon vaikuttanut sen kummemmin.

Kolmannella alueella aloitimme jälleen vasemmasta laidasta. Kero meni hienosti kaikki rivin boksit läpi, ja tarkasti ne vielä takaisin päin tullessa. Olisi tarkastanut vielä uudestaan, mutta ohjasin keskellä oleviin bokseihin. Nekin Kero tsekkasi hienosti jokaisen, kunnes laatikkorykelmän päässä löysi oikean. Ilmaisu oli taas selkeä. Keron aika oli 30 sekuntia (5. nopein).

Tuomarin kommentti:

Upea, tarkka ja järjestelmällinen etsintä <3.

Neljännelle alueelle otettiin aloitus oikean muodostelman suuntaan. Ja taas Kero tsekkasi hyvin jokaisen boksin, kunnes käännähti takaisin ja aloitti ilmaisun. Jiihuu! Keron aika oli 13 sekuntia (4. nopein), myös EHK-merkintä.

Tuomarin kommentti:

Superhienoa etsintää! Hajuvarmuus ja hajulle pyrkiminen on aivan omaa luokkaansa <3.

Koe sujui siis ihan älyttömän hienosti! Kero työskenteli iloisesti ja varmasti ja oikean boksin löytymisestä ei ollut lainkaan epäselvyyttä, vaikka ilmaisinkin löydöt pienellä viiveellä eli vasta, kun Kero selvästi otti oman ilmaisuasentonsa. Pienen analyysin perusteella uskoisin, että etenkin ulkona tehdyillä laatikkoharjoituksilla oli suuri merkitys (siirtymähajut!) sekä myös muutamaa päivää aiemmin tehdyllä luottamusbuustitreenillä.

Lopputuloksena Kero oli kokeen yhteistuloksissa ykkösenä ajalla 1:12 minuuttia. Toiseksi ja kolmanneksi tulleiden ajat olivat 1:29 ja 1:40. 100p tuloksen sai yhteensä 9/19 koirakkoa, joten kokonaisuutena laatikkoetsinnät olivat varsin onnistuneet.

Kiitos kaikille kokeen järjestelyihin osallistuneille sekä tuomarille! Kiitos myös Keron suoritukset videoineelle Sannalle. Videoista on jo nyt ollut ihan äärettömän paljon iloa!

Keron laatikkoetsintäkoe