Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

14.4.2019 Nosework-koeviikonloppu jatkuu

Keron kanssa jatkettiin sunnuntaina nosework-koeviikonloppua. Kokeen järjesti edelleen Etelä-Suomen Nose Work ry ja tuomarina toimi myös edelliseltä päivältä tuttu Mari Laasanen.

Etsintäalueille Kero pääsi tällä kertaa aamupäivänä ensimmäisenä ja iltapäivänä 11. koirakkona. Tällä kerralla aloitimme sisältä sisä- ja laatikkoetsinnän merkeissä, ja jatkoimme iltapäivällä ajoneuvo- ja ulkoetsintään.

Aloittajan rooli sopi meille oikein hyvin, sillä pääsimme lähes odottamatta alueelle. Toki ehdimme testata lämmittelypurkeilla hajut.

Kero (ja Disco) ensimmäisen etsinnän jälkeen
Kero (ja Disco) ensimmäisen etsinnän jälkeen

Sisäetsintä

Sisäetsintään kuului kaksi huonetta, joiden aloitusjärjestys oli määrätty. Lisäksi ilmoitettiin, että yksi piilo on kummassakin huoneessa. Ennen etsinnän aloitusta varmistin vielä, että voin siirtyä toiseen huoneeseen, milloin haluan. Tämä oli siis ennakoitu taktiikka, jota myös tässä etsinnässä käytin. Kävi nimittäin niin, että Kero ensimmäisessä huoneessa ei oikein heti päässyt selville, missä se haju oikein on. Selvästi siellä oli kyllä hajua, mutta tarkennus ei heti onnistunut. Taisin myös itsekin vähän jumittua huoneen alkuun, eikä Kero lähtenyt peremmälle tutkimaan.

Niinpä tein päätöksen, että käydään etsimässä tähän väliin toinen haju toisesta huoneesta. Se löytyikin varsin nopeasti, joten palasimme työstämään ensimmäisen huoneen hajua. Nyt Kero halusi tutkailla huoneen ikkunapäätyä ja juoksenteli sinne pöydän ali. Siinäpä oli sitten kiva sotku pitkän liinan kanssa… ja tähän paloikin paljon sekunteja, kun selvittelin liinaa ja koiraa. Tämän sotkun jälkeen menimme työstämään ikkunan ja hyllyjen luokse. Kovasti siellä selvästi tuoksui, mutta Kero ei oikein tuntunut saavan otetta, joten ohjasin sen sitten nurkkaan tekemään tarkempaa tutkimusta. Sitä kautta Kero sitten taisikin napata hajun, ja alkoi kovasti kiipeillä lipastoa vasten. Tarkkaan, kun kurkotti, niin Kero lopulta jähmettyi ja ilmaisi. Löytö! Jes, vitsit kun meni jännäksi!

Keron aika oli 2:26,1 minuuttia. Enimmäisaika oli 3,5 minuuttia, joten aikaa jäi vielä ihan reilusti. Sisäetsinnässä molempien piilojen hajut olivat yhdistelmähajuja.

Intensiivistä työskentelyä. Hyvää ohjausta. Hyvä idea vaihtaa huoneita.

Analyysiä:

 • Hieno ylhäällä olevan piilon ilmaisu
 • Itselleni propsit siitä, että ohjasin Keron nurkkaan
 • Molempien piilojen löytyminen on hyvä juttu
 • Huoneiden vaihtaminen oli myös hyvä ratkaisu
 • Pitää miettiä jatkossa tarkemmin omaa sijoittumista alueelle
 • Liina oli liian pitkä näin pieneen tilaan eli pitää olla muitakin vaihtoehtoja käytettävissä
 • Kerolle lisää luottamusta ja itsenäisyyttä työstää hajua loppuun
Sisäetsinnän aloitushuone
Sisäetsinnän aloitushuone
Sisäetsinnän toinen huone
Sisäetsinnän toinen huone

Laatikkoetsintä

Toisena etsintänä vuorossa oli laatikkoetsintä. Sinne Kero oli ollut jo menossa pariinkin otteeseen, kun aloitimme sisäetsinnän ja kun vaihdoimme sisäetsinnän huoneita.

Lähetyksestä Kero lähti päättäväisesti suoraan eteenpäin ohittaen häiriöhajut. Häiriöhajuina oli mm. koirankarvoja. Löydetyssä piilossa hajuna oli eukalyptus. Keron aika oli 12,0 sekuntia, mikä oli virhepisteettömien koirien suorituksista nopein (yhdellä koiralla oli vähän parempi aika). Enimmäisaika laatikkoetsinnälle oli 1,5 minuuttia. Lisäksi Kero sai EHK-merkinnän.

Hienosti ohitettu häiriöt, suoraan hajulle. Hieno suoritus!

Analyysiä:

 • Systemaattinen etsintä jees!
 • Kero oli nopea!
 • Kero ohitti hienosti häiriöhajut
 • Ilmaisu oli myös nopea ja ei mitään koskemista laatikkoon
 • Itselle harjoiteltavaksi edelleen liinan käyttöä (nyt oli vähän loppupää sotkussa)
Laatikkoetsintä
Laatikkoetsintä

Ajoneuvoetsintä

Iltapäivän etsinnöistä ajoneuvoetsintä oli ensimmäisenä. Siihen Kero ehti kerätä taas hieman kierroksia. Ja olihan se itsellekin jo vähän jänskää, kun aamupäivä oli mennyt niin kivasti, että mitenkähän nyt menee. Onneksi meni varsin hyvin. Ajoneuvoissa oli kaksi hajua, joista molemmat taisivat olla eukalyptusta.

Itse hieman sössin ekan löydön jälkeisen palkkauksen kanssa, kun käteeni osui iso lihanpalanen. Siinä oli hyvä riski, että olisi voinut tippua Keron suusta, mutta onneksi Kero söi namusen kohtuu näppärästi ja pääsimme jatkamaan kohtuullisen jouhevasti etsintää.

Molemmat hajut löytyivät ajassa 46,5 sekuntia enimmäisajan ollessa 2 minuuttia. EHK-merkintä.

Täydellinen suoritus! Ei mitään ylimääräistä, suoraan hajulle.

Analyysiä:

 • Ei piilojen lipomista!
 • Kohtuullisen nopea suoritus
 • Ilmaisun osalta huomiona se, että Kero alkoi katsoa minuun (toka piilo)
 • Harjoiteltavaa on mm. selkeät lähetykset / siirrot ajoneuvoille. Nyt Kero tsekkasi ensimmäiseksi lähetyslinjalla olleen esineen.
 • Kädestä annettava nami sattui olemaan vähän turhan iso.
Ajoneuvoetsintä
Ajoneuvoetsintä

Ulkoetsintä

Viimeisenä etsintänä oli hyvinkin kuumottava ulkoetsintä. Alueella oli kaksi hajua ja aikaa etsiä kolme minuuttia. Ensimmäinen haju (eukalyptus) maassa makaavissa tikapuista löytyi kohtuullisen nopeasti, mutta toista hajua saimmekin työstää hyvän tovin. Seilattiin seinän vierustaa hyvä tovi, mutta hajun tarkennus ei vain tuntunut onnistuvan. Onneksi lopulta tarkennus onnistui, ja haju (laakerinlehti) löytyi seinässä olevista tikapuista.

Keron aika oli 1:48,5, millä oltiin tuloslistalla siellä loppupäässä. Mutta ajasta viis, kun saatiin kuitenkin se 100 pistettä ilman virheitä eli luokkanousuun oikeutta tulos! Jesjesjes!

Tarkennus oikein hyvin! Hienosti jatkoi ekalta löydöltä, ei palannut.

Ulkoetsinnän alue
Ulkoetsinnän alue

Tulokset

Kerolle 100 / 100 pistettä, 0 virhettä, kaksi EHK-merkintää ja yhteisaika 5:13,1 minuuttia.

Kero oli laatikkoetsinnän nopein, sisäetsinnän toiseksi nopein ja ajoneuvoetsinnän toiseksi nopein. Yhteistuloksissa Kero oli toinen (yhteensä 13 koiraa).

Kero ja palkinnot
Kero ja palkinnot

Videot

Sisäetsintä
Laatikkoetsintä
Ajoneuvoetsintä
Ulkoetsintä