Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Discon helteinen nw-koeviikonloppu

Discon kanssa käytiin Etelärannikon Tassutiimin järjestämissä kokeissa Kirkkonummella 10.-11.7.2021. Tuomarina molemmissa kokeissa ahkeroi Taina Korhonen. Sääolosuhteet olivat varsin lämpimät, voisiko sanoa, että nämä peittosivat jopa Oulun edellisen viikonlopun olosuhteet. Onneksi pystyin pitämään Discoa viileänä odotellessa, mutta pitkä päivä etenkin lauantaina tuntui kuitenkin vaikuttavan koiraan.

Lauantain koe

Kokeessa oli varsin reilut enimmäisajat, mikä onkin tosi hyvä näin ykkösten kokeissa. Sitä aikaa voi kuitenkin mennä ihan vain ympäristöön tutustuessa ja nenämoodiin pääsemisessä, kun on kyse kuitenkin koeuran alussa olevista koirista. Samoin sääolosuhteen (tosi lämmintä, olikohan +28C) huomioiminen enimmäisajassa on tärkeätä.

Ulkoetsinnän löytö tehty. Kuva: Kukka Lehto.

Ulkoetsinnässä Disco tutki alueen rajat aika kivasti, kunnes pääsi hajupilveen ja teki löydön. Pisteet 25/25p, aika 0:34,56 (enimmäisaika 3:00), sijoitus tässä 1./15.

Sisäetsinnässä Disco ampaisi suoraan alueen toiseen päähän, missä teki nopeasti löydön (tuoli). Pisteet 25/25p, aika 0:12,29 (enimmäisaika 3:00), sijoitus tässä 1./15.

Ajoneuvoetsinnässä aika (3:00) loppui kesken. Disco kyllä reagoi peräkärryn renkaan kohdalla, missä oli piilo ja olin siinä kohtaa nostamassa jo kättänikin, mutta sitten Disco päätti jatkaa etsimistä. Pisteet 0/25p, enimmäisaika 3:00.

Laatikoilla järjestelmällisestä etenemisestä ei ollut tietoakaan, ja lopulta Disco ilmaisi väärää laatikkoa. Oikean kohdalla Discolla oli haasteita tarkentaa. Pisteet 0/25p, enimmäisaika 2:00.

Discon saldo tässä kokeessa 50/100p, 2vp, aika 5:46,9, sijoitus 2./15 (ei yhtään 100p tulosta).

Aika mukavat palkinnot Disco sai. Kiitos sponsoreille!
Lauantain ulkoetsintä
Lauantain sisäetsintä

Sunnuntain koe

Sunnuntaina sää oli vähän maltillisempi, vaikka edelleen olikin lämpöä semmoiset +26C varmaankin. Tällä kerralla käytiin etsinnät koirakoittain läpi alue kerrallaan, mikä varmasti oli hyvä ajatus ja samoin esimerkiksi ulkoetsintä tehtiin viimeisenä (jotta alue meni varjon puolelle). Etsintöjen enimmäisajatkin olivat maltilliset. Lisäksi edelliseen päivän verrattuna Disco otti odotteluajat lunkimmin. Sain lisäksi juotettua koiraa paremmin etsintöjen välissä (maksalaatikkoa ja nesteytysjuomaa.

Sisäetsinnässä Disco tsekkasi ensimmäisenä kuntopyörän, mutta meni hetkeksi alueen takaosaan palatakseen takaisin pyörälle, missä piilo. Pisteet 25/25p, aika 0:18,81 (enimmäisaika 2:00), sijoitus 1./15.

Laatikkoetsinnässä tarkoituksena oli yrittää pitää homma edes jotenkin järjestelmällisenä ja varmistaa, että Disco ei meni nollakoiran pissapaikalle. Sinnehän Disco olisi jo lähdöstä halunnut mennä, mutta kilttinä poikana luopui asiasta. Löytylaatikko oli kohtuullisen lähellä häiriöpissaa. Pisteet 25/25p, aika 0:22,16 (enimmäisaika 2:00), sijoitus 2./15.

Ajoneuvoetsinnässä tuuli puski lähtölinjan takaa kohti ajoneuvoja, joten tiedossa oli, että jos piilo olisi ensimmäisessä ajoneuvossa, haju leijailisi mönkkäriin. Tein tosin tyhmän oletuksen, että näin hienossa autossa ei voi olla piiloa. Disco tsekkasi ensimmäisen auton vasemman sivun ja ampaisi mönkkärille. Sitä tusattiin hyvä tovi, kunnes lopulta päätin, että tarkistetaanpas se ensimmäinen ajoneuvo nyt loppuun saakka. Sieltä se piilo löytyikin kyljestä. Pisteet 25/25p, aika 1:47,22 (enimmäisaika 3:00), sijoitus 4./15.

Ulkoetsinnässä Disco tsekkasi oikean laidan (tuulensuunta sitä kohti), kunnes nappasi pöytärykelmän kohdalla hajun. Pisteet 25/25p, aika 0:43,72 (enimmäisaika 2:30), sijoitus 5./15.

Lopputuloksena Discolle 100/100p, 0vp, aika 3:11,9 ja sijoituksena 1./15 (vain kaksi 100p tulosta).

Sunnuntain sisäetsintä
Sunnuntain laatikkoetsintä