Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Discon debyytti nosework-kokeessa Mikkelissä 18.10.2020

Pääsimme Discon kanssa Mikkelin Visulahdessa pidettäviin nosework-kokeisiin varapaikalta. Sehän passasi meille oikein hyvin. Sunnuntaina 18.10.2020 menimme koepaikalle, joka sinä päivänä oli hieman sateinen. Ulkona olevat alueet olivat vähän kosteat, mutta juuri meidän aikaan ei tainnut enää sataa. Ajoneuvoetsintäalueella oli kyllä ainakin yksi lätäkkö, mutta onneksi ihan siinä tykö ei ollut piiloa. Discohan karttaa vesilätäkköjä, vaikka muuten onkin uimahullu.

Kaksi ensimmäistä etsintää olivat ajoneuvoetsintä ja siinä vieressä oleva ulkoetsintä. Tauon jälkeen jatkoimme mökkirakennukseen tekemään sisä- ja laatikkoetsintöjä. Tuomarina kokeessa toimi Noora Heikkinen, ja kokeen järjestivät Järvi-Suomen Nosettajat ja Juvan Kennelkerho ry. Koiria kokeeseen osallistui yhteensä 20, ja me Discon kanssa olimme numerolla 13.

Discon kanssa oli varsin kiva osallistua tähän kokeeseen. Se fiilis on hieman erilainen kuin Keron kanssa. Keron kanssa voi luottaa siihen, että mikään ei voi häiritä tekemistä ja koira vaan jaksaa iloisesti suorittaa. Discon kanssa taas on enemmän liikkuvia osasia matkassa. Se on tarkkanenäinen, tekee huolellista (kenties hidasta) työtä, mutta se voi ottaa hieman painetta ympäristöstään ja huolestua. On äärimmäisen tärkeätä, että saan pidettyä sen itseluottamuksen korkealla ja fiiliksen tosi hyvänä. Näistä lähtökohdista katsottuna jo pelkästään osallistuminen meille oli pieni saavutus, ja selviytyminen etsinnöistä isoa plussaa.

Ensimmäistä etsintää odotellessamme teimme lämmittelyhajun. Se sujui oikein kivasti, ja Disco oli hyvin iloinen ja toimelias. Ajoneuvoetsintäalueelle mentyämme Disco oli ehkä vähän varovainen. Lieneekö sitten märkyys ja lätäköt häirinneet, vai oliko autot vain sen verran erikoisessa paikassa (toisella puolella rakennus ja toisella puolella kasvillisuutta). Yhtä kaikki, annoin Discon rauhassa tarkistaa ensimmäistä autoa, ja kun saavuimme toiselle autolle, nappasi Disco hajun ja tarkensi. Löytö. Discon aika 1.14,10 / 2.30 min.

Ulkoetsintäalueelle päästyään Disco sai heti hajun nenäänsä, mutta tarkentamiseen meni hyvä tovi aikaa. Hienosti kuitenkin suoriuduttu. Löytö. Discon aika 0.22,47 / 2.00 min.

Tauon jälkeen jatkoimme sisäetsinnässä, missä haju selvästi oli vallannut koko huoneen. Sitä korosti se, että huoneessa oli ikkuna ja ovea pidettiin myös auki, joten varmasti myös ulko-oven avaukset pöllyttivät kivasti hajuja. Disco etsi huoneessa varsin kivasti, kiipeili sängyilläkin. Sitten Disco tarttui kaapissa olleeseen hajuun, ja oli kohtuullisen varma, että haju on kaapin sisällä. Merkkasi kovasti ovien välissä olevaa rakoa, ja kun Disco ilmaisi, ilmoitin löydön. Se ei kuitenkaan ollut oikein.

Tuomari pyysi tarkentamaan, ja annoin liian korkean arvauksen. Olisi pitänyt tajuta siinä vaiheessa, että ne kohdat, mitä Disco eniten merkkasi eivät olleet oikeita hajulähteen paikkoja. Discon annettiin jatkaa tarkentamista, ja lopulta se tarkka kohta löytyi. Se oli kaapin oikeassa alakulmassa, ja ilmeisesti myös siellä kaapin sisällä. Käytännössähän se tuollaisessa paikassa kaapin sisällä valtaa kaapin sisäalueen ja pyrkii ulos kaikista raoista, ja kun keskellä kaappia oli selkeätä rakoa, niin siitähän se tulee. Harmi, että tästä ei saatu pisteitä, vaikka Disco niin hienosti tekikin hommia. Enimmäisaika 2.00 min, virhepisteitä 2.

Laatikkoetsinnässä Disco teki varsin tarkkaa työtä, ja päätyi lopulta oikealle laatikolle. Siitä löytö. Discon aika 0.20,22 / 1.30. Yhteensä Discolle 75 pistettä, sijoitus 6./20 ja aika 03.56,8 min. Olin kyllä tositosi tyytyväinen Discon suorituksiin, pieni suoriutui tosi hienosti ja palkkaukset menivät myös tosi nappiin!

Visulahdessa

Videot etsinnöistä:

Ajoneuvoetsintä
Ulkoetsintä
Sisäetsintä

https://youtu.be/RUincKYxNKE