Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Discon kanssa koulutuksessa

Osallistuin Discon kanssa Turussa Kiva-areenalla järjestettyyn koulutukseen, jonka piti Svetlana Kreslina Latviasta. Arvokisamenestystä hänellä on plakkarissa useammalta vuodelta mm. MM- ja EO-kilpailuista, joten mielenkiinnolla ilmoittauduin Discon kanssa mukaan nuorten koirien porukkaan.

Run for Fun Agility - Kiva-areena
Run for Fun Agility – Kiva-areena

Alkuun vähän tuskailin pienessä mielessäni, että osataanko me yhtään mitään, kun eihän me kunnon rataakaan vielä tehdä. Päätin kuitenkin, että mennään omalla tasollamme ja tehdään sitä, mitä osataan. Lisäksi saataisiin kuitenkin valtavasti hyvää kokemusta, sillä paikka ja tilanne olisi meille kummallekin uusi. Tammikuussa olimme Nadinen koulutuksessa, joten luotin kyllä siihen, että yhdessä Discon kanssa pärjäisimme näilläkin pohjilla riittävän hyvin.

Disco ekan treenisession jälkeen
Disco ekan treenisession jälkeen

Porukassa oli yhteensä neljä nuorta koiraa, ja treeniaika jaettiin kolmeen osaan. Saatiin kyllä treenata varsin riittävästi, sillä videoaikaa tuli Discolle 25 minuuttia (toki siihen sisältyi se aika, kun kiikutin kännykän sopivaan nurkkaan jne). Treenattiin yhteensä neljää eri pätkää niin pitkään, että saatiin varsin mallikelpoiset suoritukset. Parannettavaa ja opittavaa siis oli! Iloinen kuitenkin olin, että vaikka omaan silmään tehtiin jo varsin kelpo suoritusta, niin sitä pystyi edelleen parantamaan ja jopa niin, että itsekin huomasin eron!

Disco tokan treenisession jälkeen
Disco tokan treenisession jälkeen

Ja olipa myös hyvä huomata, että Discon taidot ovat ihan riittävät. Sillä on erinomainen lähtökäyttäytyminen, se on hyvin kuuliainen sanallisille vihjeille, reagoi myös kropan liikkeisiin, irtoaa hyvin putkiin ja hypyille, palkkautuu hienosti (lypsytutit tosi superpalkka!) ja jättää mahdolliset häiriöt huomiotta (esim. ihan viimeiseen toistoon jätin lelun Discon selän taakse eikä se sinne missään vaiheessa hinkunut, vaan suoritti hienosti radan loppuun ja syöksyi sitten lelulle luvan saatuaan). Samoin lämmittelyt ulkona ja sisällä onnistuivat oikein kivasti, myös odottelut häkissä. Sitä osaa kyllä nyt arvostaa koiran kanssa tekemistä ihan eri tavalla, kun on koira, joka on heti täysillä mukana ja sen kanssa voi huoletta tehdä niitä juttuja, mitä se osaa, eikä tarvitse miettiä viretilaa, palkkausta, motivaatiota, vauhtia, häiriöitä sun muita.

Disco ennen kolmatta treeniä
Disco ennen kolmatta treeniä

Discon kanssa tehtiin yhteensä neljä erilaista pientä pätkää. Homma eteni niin, että tehtiin ensin pätkä ja sitten pilkottiin sitä niiltä osin, mitkä vaativat viilaamista. Sitten vielä tehtiin koko pätkää sen verran, että saatiin onnistunut suoritus. Meillä se onnistunut suoritus tarkoitti sitä, että vihjeistin koiraa oikea-aikaisesti :D Uskoisin, että loppua kohti aloin jo vähän oppiakin. Samoin hyvää oppia sain myös sijoittumisissa, sillä tosiaan ei ole mikään tarve etenkään kääntymisissä mennä lähelle estettä, kun koirahan osaa kääntymisvihjeen ja itse saa hyvin aikaa siirtyä toiseen paikkaan, kun koira suorittaa itsenäisesti estettä.

Kolmannen treenin jälkeen :D
Kolmannen treenin jälkeen :D

Jos miettii taidollisia juttuja, niin koiran piti irrota hyvin hypyille ja putkiin. Lisäksi kääntyä kivasti hypyiltä ja putkilta. Myös takaakierrot ja threadle sekä serpentiini tulivat testattua. Hyppykorkeudet Discolla olivat 30 cm.

Treenipätkät
Treenipätkät

Koulutus oli mukava buustaus, ja jotenkin jäi fiilis, että treeneistä lähtiessä mukana oli taidollisesti parempi koira (ja itsekin taisin oppia), joten asettamani tavoitteet koulutuksen suhteen täyttyivät kyllä! Ihan uusia juttuja näistä ei välttämättä saa mukaan, mutta se mitä saa, on ehkä vähän vaikea kuvailla. Luottamusta puolin ja toisin, uskallusta yrittää, varmistusta sille, että ollaan oikealla tiellä ja oma tapa kouluttaa ja edetä tuottaa tulosta. Ja oli mahtavaa juosta isolla kentällä! Discokin sai kiihdyttää kunnolla ja itsekin sain ottaa muutaman vähän vauhdikkaamman askeleen. Lisäksi halli oli myös sopivan lämpöinen eikä koirallekaan tullut liian hiki!

Kero ja Disco loppujäähkällä
Kero ja Disco loppujäähkällä

Tässä vielä koostevideo, jossa jokaisen treenipätkän viimeinen suoritus. Tämän myötä jäämme siis odottelemaan seuraavaa koulutusta!

Kooste Discon treenipätkistä