Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

18.1.2019 Disco agilitysemmassa oppimassa

Osallistuin Discon kanssa Niinu Agility Sportissa pidettyyn agilityseminaariin, jossa kouluttajina olivat Saksasta tulleet Max Sprinz ja Nadine Alshut. Meidän vuoromme oli perjantaina iltapäivänä Nadine opeissa.

Aamupäivällä seuraamassa

Aamupäivällä vietin aikaa seuraamalla Maxin vetämää ratatreeniä. Oli mielenkiintoista nähdä, miten treeni oli pätkitty. Vaikka radalla oli yli 30 estettä suoritettavana, niin sitä käytiin läpi pienissä paloissa ja jokaiselle palalla oli vähintäänkin kaksi erilaista ohjaustapaa, joita koirakot joutuivat kokeilemaan. Paljon näytti olevan erilaisia takaakiertoja, threadlejä sekä esteiden ohi menemistä (eli yksi este koiranlinjalla piti oikeasti ohittaa suorittamatta sitä). Kovasti korostui sanallisten vihjeiden hyvä osaaminen.

Iltapäivän treenit

Iltapäivää varten hain Discon paikalle. Ryhmä jaettiin kahteen osaan, joista ensimmäinen teki omat treeninsä tunnissa, sitten meidän vuoro, ensimmäisen ryhmän vuoro ja vielä meidän ryhmän vuoro. Treeniaikaa oli siis oikein hyvin varattuna neljään tuntiin. Odottelu onnistui hyvin sisällä. Yllätyksekseni Disco pärjäsi oikein hyvin häkissään, vaikkei tämmöisiä isoja tilaisuuksia ollakaan käyty kokeilemassa saati treenattu ryhmätreeneissä. Omien treenipätkien välissä käytiin piipahtamassa ulkona (pakkasta -10C tienoilla) ja isomman tauon aikana vähän enemmän viilettymässä ulkona.

Disco odottelualueella
Disco odottelualueella

Treenit tapahtuivat koirakko kerrallaan tekniikkakentän puolella. Tarjolla oli vain hyppyjä ja putkia. Jokainen treeni muovautui koirakon mukaan, ja toistojen myötä hommaa vaikeutettiin tai siirryttiin tekemään toisenlaista harjoitusta. Yleisesti ottaen pääpaino näissä harjoituksissa, mitä Discon kanssa teimme, olivat hypyille irtoamiset edestä, takaa ja suoraan, threadlet hypylle ja putkeen sekä blind crossin (persjättö) tekemiset. Jos jokin kohta ei onnistunut heti, niin sitä pilkottiin sopivasti niin, että saatiin onnistumisia, minkä jälkeen kokeiltiin hommaa kokonaisuudessaan uudestaan.

Tekniikkakentän rata
Tekniikkakentän rata
Kooste Discon treeneistä

1. treeni

Ensimmäisessä treenissä katsottiin, missä mennään. Kerroin Nadinelle, mitä ollaan tehty (eli miten vähän oikeastaan). Onneksi hänelle tämä meidän käyttämä H360 on tuttu, joten se helpotti huomattavasti tilannekartoituksessa. Sekä myös siinäkin, kun saatiin tehtävänannot treenin edetessä.

Tehtiin takaakierrolta suoraan putkeen, josta edelleen u-putkeen. Toinen treeni oli harjoitella ensin threadleä putkelle (pelkästään suoralla putkella) ja sitten sama juttu takaakierto, suora putki, threadlellä u-putkeen. Kolmas vaihtoehto oli mennä u-putken sijaan takaakierrolle u-putken lähellä olevalle hypylle.

Plussat:

  • Takaakierrot
  • Threadle putkeen

Harjoituslistalle:

  • Putkesta toiseen irtoaminen
Eka treeni

2. treeni

Toisessa treenissä jatkettiin samoilla esteillä. Treeniä muutetiin pikkuisen mm. lisättiin alkuun edestä päin hyppy, siitä takaakiertoon putkeen, u-putkeen, takaisin putkeen ja threadle hypylle. Lisäksi tehtiin myös niin, että aloitettiin koira paikoillaan hypyn edessä, siitä ohjaus u-putkeen, sieltä suoraan putkeen, josta käännös hypylle. Kolmas variaatio oli sitten se, että tehtiin peräti seitsemän esteen pätkä, mikä sisälsi u-putkelta threadlen ja sen jälkeen homma jatkui vielä hypylle ja toiseen u-putkeen (ei näy videolla). Vähänkö oli superia tehdä noinkin pitkä pätkä!

Plussat:

  • Threadlet jees!
  • 7 esteen pätkä!

Harjoituslistalle:

  • Valssin teko (suoran putken jälkeinen käännös hypylle)
Toka treeni

3. treeni

Kolmas treenipätkä oli lyhkäsempi, ja siinä keskityttiin tällä erää valsseihin ja takaakiertoihin. Itse asiassa nämä menivätkin aika kivasti. Tosin nyt alkoi ilmetä se, että Disco ei ollut enää täysin varma aloitushypyillä, että ovatko ne nyt edestä vaiko takaa.

Plussat:

  • Disco jää suorittamaan hyvin takaakiertoa, vaikka itse olenkin siinä vaiheessa jo esteen ohi

Harjoituslistalle:

  • Lisää vihje-erottelua (nana vs. check check)
Kolmas treeni

4. treeni

Pidemmän tauon jälkeen takaisin treenikentälle, missä tehtiin nyt treeniä hallin toisessa päädyssä. Treenin teemana oli nyt blind crossin (persjättö) tekeminen. Olipas se hankalaa itselle! Siinä korostuikin sitten hyvin, että jos olen itse epävarma, niin se näkyy Discossa. Ei sinänsä mikään ihme, jos homma sillekään ei ole vielä ihan selvä (tämäntyyppisiä harjoituksia ei olla tehty ennestään). Pilkottuna homma saatiin kuitenkin toimimaan siten, että tuli ainakin fiilistä siitä, että voidaan tämä opetella :)

Plussat:

  • Threadlet hyvin!
  • Samoin takaakierto onnistui

Harjoituslistalle:

  • Blind crossit harjoiteltava, kun se on itsellekin vaikea. Etenkin nämä kohdat, missä se tehtiin niin lähellä estettä (lala-bc ja putkesta käännös ja hypylle).
  • Hypylle irtoaminen (myös putkesta putkeen), jos ei ole ihan suora reitti (nyt meni mieluummin vierestä)
  • Putkesta kääntymisille vihje (tai nimeltä kutsuminen, jos loiva käännös)
Neljäs treeni

5. treeni

Tässä harjoituksessa pääpaino oli linjojen hakemisessa. Ne olivat Discolle haastavia. Esimerkiksi pätkässä, missä tultiin putkelta hypylle ja siitä sitten toiseen putkeen. Toki siinä oli myös vähän erottelua, että koira valitsee oikean putken pään. Discolle vaikeata oli putkelta hypylle suuntaaminen sen sijaan, että olisi juossut siitä vierestä. Sama toistui myös toisessa pätkässä, missä hypyltä käännyttiin loivasti takaisin päin ja suoritettiin hyppy, josta sitten putkeen. Tuo kääntymisen jälkeinen hyppy mentiin helposti ohi. Lisäksi treenin aikana näkyi jo vähän sekin, että oli epäselvää, milloin aloitushyppy tehdään edestä vaiko takaa. Mutta saatiin pilkottua treeniä siten, että päästiin palkkaamaan siitä, että Disco suorittaa nuo vähän ei suorassa linjassa olevat hypytkin.

Plussat:

  • Lähdöt ok!

Harjoituslistalle:

  • Irtoaminen putkesta hypylle
  • Putki vs. hyppy -erottelua (eli putkeen ei saisi mennä ilman vihjettä, eikä varsinkaan ihan muulla vihjeellä)
  • Vihje loivalle hypylle (huom. tässä ei käy check, koska kyseessä ei ole tiukka käännös ja sitä vihjettä ei kannata pilata!)
Viides treeni

6. treeni

Viimeisessä treenissämme tehtiin hyppyjä edestä päin. Ehkä väsyminen alkoi näkyä, koska alussa itsekin olin ihan jo sekaisin, että mitäs ihmettä me treenataan :D Samoin Disco tuntui myös arpovan, onko kyseessä hyppy edestä vai takaa. Oman kropan kääntäminen (”open door”) oli myös itsellekin jotenkin vaikeata. Onneksi saatiin palkkauksia ja onnistumisia, ja tämänkin treenin myötä vahvistui käsitys niistä asioista, mitä meidän pitää jatkossa harjoitella.

Plussat:

  • Disco meni molemmat pätkät ok, kunhan sai vähän varmistusta!

Harjoituslistalle:

  • Vihje-erottelua (nana vs. check)
  • Vihje loivalle hypylle (nyt meni suoran hypyltä putkeen ekassa harjoituksessa)
  • Linja putkesta hypylle + oman kropan huomiointi (”open door”) + liike
Kuudes treeni

Summaus

Olipas kiva osallistua Discon kanssa tähän! Ilmoittautuessa joskus syksyllä, kun tieto tästä tilaisuudesta tuli, mietin, että kummankohan koiran kanssa kannattaisi mennä mukaan. Mutta onneksi ilmoitin Discon, vaikka sillä ei ilmohetkellä ollut vielä kokemusta lajitreeneistä ja eipä sillä nytkään vielä hirveästi ollut taustaa. Mutta hyvin pärjättiin ja ne taidot, mitä Disco oli ehtinyt hankkia, olivat eduksi ja toimivat. Tuli myös huomattua, että meillä agin tekniikkataidoissa pääpaino on vielä toistaiseksi ollut yhteen hyppyyn liittyvissä kuvioissa eli hyppy suoritetaan takaa parilla eri tavalla sekä edestä tiukasti ohjaajaa kohti kääntyen, samoin threadle-vihjettä oli harjoiteltu tötteröillä että yhdellä hypyllä. Hypylle suoraan hakeutumisessa oli selviä puutteita, mitä tarvitsee työstää ennen kuin teemme pidempiä pätkiä. Uusia vihjeitäkin pitää alkaa opettaa, mm. loiva käännös hypyllä sekä kääntymiset putkelta ja tietysti vahvistaa sitä hypylle hakeutumista suoraan. Puuhaa siis riittää! Lisäksi on hyvä muistaa, että vaikka treenattavaa olisikin paljon, niin kannattaa edetä kohtuullisen nopeasti (ei turhia toistoja) eteenpäin ja toisaalta treenata niitä asioita, joille on oikeasti tarvetta.

Iloinen olin kuitenkin siitä, että Disco jaksoi yllättävän hyvin koko tuon nelituntisen ja taukoili varsin mutkattomasti. Treenattaessa Disco oli hyvin hollilla koko ajan, palkkautui kivasti ja toi lelua takaisin, kuunteli hyvin ja oli muutenkin hyvin mallikelpoinen. Ja hiljainen. Haukkuvan lapinkoiran myötä osaa kyllä arvostaa myös täysin hiljaa työskentelevää koiraa!

Tykkäsin myös Nadinen kannustavasta tyylistä ja siitä, että onnistumiset merkattiin selvästi. Hän myös kärsivällisesti näytti minulle monta kertaa asioita, kun en niitä jossain vaiheessa enää oikein muistanut, että mitä ihmettä täällä olinkaan nyt tekemässä :D

Tyytyväinen seminaarikoira
Tyytyväinen seminaarikoira