Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

13.4.2019 Tokat kakkosten nosework-kokeet

Keron kanssa osallistuttiin Etelä-Suomen Nose Work ry:n järjestämiin Nosework-kokeisiin, jotka pidettiin Helsingissä Viikissä. Tuomarina kokeessa toimi Mari Laasanen.

Suoritusten osalta arpaonni antoi meille numeron 12 sekä aamu- että iltapäivän etsintöihin. Aamupäivällä oli vuorossa ensin ajoneuvo- ja ulkoetsinnät, ja tauon jälkeen jatkoimme sitten sisätiloissa sisäetsinnällä ja laatikkoetsinnällä.

Kero odottelemassa etsintäalueelle pääsyä
Kero odottelemassa etsintäalueelle pääsyä

Aiempiin kokeisiin verrattuna odotteluaikaa tuli aika paljon, sillä aamupäivän etsinnöissä odotuspisteitä oli neljä ennen varsinaista etsintäaluetta ja iltapäivällä vastaavasti kolme odotuspistettä, joista viimeinen oli sisällä. Kerollahan tuo odottelu nostaa kierroksia entisestään ja vaikka koira näennäisesti saattaisi ollakin rauhallinen, niin kyllä sieltä kaikenlaista piippausta aina välillä tulee.

Ennen etsintäalueille menoa tarjolla olivat lämmittelyhajut eli etsittäviä hajuja sisältävät purkit. Näiden ilmaisut eivät Kerolta oikein menneet kovin lupaavasti. Aamupäivällä eukalyptus ohitettiin lahjakkaasti ja laakerinlehteä nuoltiin. Iltapäivällä kumpikin haju ohitettiin toistuvasti useampaan kertaan ennen kuin jäätiin ilmaisemaan.

Ajoneuvoetsintä

Kaksi henkilöautoa, yksi haju ja aikaa varattu 1,5 minuuttia. Kero oli tässä aika nopea, vaikka se alkuun fokusoituikin lähdössä muualle ja päästyään autojen etupuolelle haki ilmeisesti hajua vähän puskan puolelta. Haju löytyi toisen auton etuosasta lämppäritökkelistä ajassa 20,7 sekuntia. Harmillisesti Kero lipaisi piiloa, ja siitä saatiin virhepiste. Tämä tietysti harmitti.

Tehokas etsijä, ohjaaja seurasi koiraa hyvin.

Analyysiä:

 • Vauhti hyvä!
 • Keroa piti kutsua pari kertaa, kun fokusoi muualle (alussa tötterö, sitten alueen ulkopuolelle menossa)
 • Piilon lipaisu
Ajoneuvoetsintä
Ajoneuvoetsintä

Ulkoetsintä

Ulkoetsintään oli varattu aikaa 2,5 minuuttia. Lähtöpaikan sai valita annetulta janalta, ja päätin tuuliolosuhteet huomioiden aloittaa sieltä, mistä Kero voisi helpoiten napata hajut. Ensimmäisen piilon Kero löysi nopeasti. Piilo oli laatikossa olevassa kypärässä. Siitä jatkoimme eteenpäin alueen reunalle, mistä Kero sitten seurasi hajua seinää pitkin ja ilmaisi sieltä matalahkon piilon. Aikaa meni 34,2 sekuntia.

Koira hyödyntää olosuhteet hyvin. Ohjaaja uskoo koiraa, tosi hieno suoritus.

Analyysiä:

 • Nopea!
 • Kero jatkoi hyvin etsimistä ekan löydön jälkeen
 • Suoraviivainen etsintä
 • Itselle kehitettävää palkkion antamisessa (olin vähän hidas antamaan namia ekasta löydöstä)
 • Kypäräpiilon ilmaisun aloittaminen olisi voinut olla nopeampi
Ulkoetsintä
Ulkoetsintä

Sisäetsintä

Sisäetsinnässä olikin sitten vähän kuumottavat oltavat. Alue rajautui laatikkoetsintäalueeseen, ja toinen sisäetsinnän huoneesta oli varsin pieni. Sinne aika nopeasti suunnistimmekin ja kovasti siellä hajua työstettiin ilman tulosta. Kun aikaa oli reilut 30s jäljellä, siirryimme pois huoneesta ja Kero kävikin nopeasti ilmaisemassa ensimmäisen piilon. Palasimme vauhdilla takaisin huoneeseen, missä yritin ohjata koiraa kiipeämään ylös. Haju ei kuitenkaan ollut ylhäällä, vaan se oli siinä vieressä olevassa tiiliharkossa. Aika loppui, ja kun ohjasin Keroa sinne, niin ei Kero sitä hajua meinannut saada kovinkaan helposti. Piti osua ihan kohdalle, jotta onnistui.

Tästä etsinnästä 12,5 / 25 pistettä ja ajaksi enimmäisaika 2,5 minuuttia.

Haju lähtee tiiliskivestä soihtuna ylös. Teitte viisaasti, kun lähditte pois, kun koira ei löytänyt.

Analyysiä:

 • Hyvää oli keskeytetyn etsinnän (huone, missä Kero teki pitkään töitä) jälkeen nopea toisen piilon löytäminen, sen ilmaiseminen ja lennossa tapahtuva palkkaaminen
 • Hyvää myös, että Kero ei ilmaissut, vaikka löytöä ei tullutkaan
 • Alueelle fokusoitumisessa alkuun pieni haaste, kun Kero ehti kipaista laatikkoetsinnän puolelle mennessään toiseen etsintähuoneeseen
 • Negatiivista se, että yksi piilo jäi löytymättä
 • Harjoiteltava piiloja, joissa se haju nousee pienestä raosta ylöspäin
 • Käytettiin paljon aikaa yhdessä kohdassa tusaamiseen
 • Kero oli myös lähdössä hyvin kiihtynyt ja kesti aika pitkään, että päästin koiran etsimään
Sisäetsintä
Sisäetsintä

Laatikkoetsintä

Viimeisenä alueena oli laatikkoetsintä. Siinä ei Kerolla pitkään mennyt, sillä haju löydettiin ajassa 13,4 sekuntia. Enimmäisajaksi oli varattu 1,5 minuuttia. Laatikkoetsinnässä laatikoissa ja repuissa oli häiriöhajuina mm. huivi ja joitain muita roippeita. Tästä etsinnästä Kero sai merkinnän EHK.

Suoraviivaista ja kaunista etsintää! Ei laatikoiden tönimistä eikä muuta. Hieno ilmaisu!

Analyysiä:

 • Nopea!
 • Ilmaisu alkoi heti!
 • Kero kulki alueella nätisti eikä koskenut laatikoihin
 • Liinan käyttö oli ihan riittävän hyvää tässä etsinnässä
Laatikkoetsintä
Laatikkoetsintä

Tulokset

Tuloksena Kerolle näistä kokeista yhteensä 87,5 / 100 pistettä, kokonaisaika 3:38,3 minuuttia. EHK laatikkoetsintästä.

Ulkoetsintä 3./16, ajoneuvoetsintä 14./16 (nopein aika), laatikkoetsintä 3./16, sisäetsintä (5. yhdessä kuuden muun koiran kanssa, koska yksi piilo jäi löytymättä).

Kokonaistuloksissa sijoitus 4./16 (toiseksi nopein aika).

Keron palkintoja
Keron palkintoja

Videot

Ajoneuvo-, ulko- ja laatikkoetsinnät
Sisäetsintä