Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

28.6.2018 Helteiset nose work -kokeet

Osallistuttiin Keron kanssa Auran Nuuskujen järjestämään nose work -kokeeseen, joka pidettiin Raisiossa Vanton tilalla. Tuomarina oli Elisa Forsman. Koepaikka oli oikein hyvä, samoin järjestelyt toimivat oikein mukavasti. Tykkäsin mm. siitä, että WhatsApp-viestitys oli hyvinkin ajantasaista, joten oli koko ajan kärryillä siitä, kuka on vuorossa milloinkin ja kuka valmistautuu jne. Samoin siirtymät etsintäalueille ja pois vaikuttivat toimivilta. Kokeen ilmapiiri oli myös hyvin miellyttävä, joten tuli vietettyä mukava, helteinen torstaipäivä (aurinko paistoi ja oli varsin lämmintä, onneksi tuuli sopivasti) koiraharrastuksen merkeissä.

Keron kanssa olimme ensimmäisessä ryhmässä ja vieläpä ensimmäisenä koirakkona. Koe aloitettiin sisäetsinnällä, ja siitä jatkettiin samassa tilassa olevalla laatikkoetsinnällä. Sen jälkeen koira sai mennä tauolle, ja kun muut ryhmän koirat olivat suorittaneet osuutensa, jatkettiin ajoneuvoetsintään ja sen perään heti ulkoetsintään.

Sisäetsintä:

Olipas yllättävän vaikea! Kero lähti etsimään hyvällä tarmolla, mutta ei oikein tuntunut saavan kiinni, missä se haju voisi olla. Erityisesti saavin läheinen alue oli Kerosta hyvinkin mielenkiintoinen, mutta todennäköisesti haju oli leijunut sinne joko tästä tilasta tai viereisestä laatikkoetsintätilasta. Kun meille ilmoitettiin, että 30 sekuntia on jäljellä, aloin ohjata Keroa työstämään hajua ylempää saavin sekä naulakon tienoilla. Olisi pitänyt tajuta, että jos siinä olisi ollut haju, Kero olisi selvittänyt sen itse. Ja treenitilanteissa vastaavanlainen tilanne on ratkennut sillä, että se haju on oikeasti ollut toisaalla, mutta haju kulkeutunut ja vaikea paikallistaa. Tyhmä minä. Haju oli pöydän takana olevassa seinässä. Kero oli mennyt siitä kyllä ohi, mutta ei bongannut. Eikä bongannut heti edes silloin, kun aika oli umpeutunut ja meidät vinkattiin hajulle. 

Heti ensimmäisestä etsinnästä nolla pistettä. Huhhuh. Se siitä luokkanousumahdollisuudesta :D Ilmeisesti tämä sisäetsintä oli muillekin myös haasteellinen ja vain puolet sai tästä 25 pistettä.

Sinnikkäästi etsi. Harmillisesti ei löytöä.

Laatikkoetsintä:

Alku vaikutti lupaavalta, kun Kero lähti tomerasti tutkimaan laatikoita. Ehdittiin kiertää kaikki ja palattiin takaisin alkuun, missä Kero sitten ilmaisi. Hajulaatikkoa Kero kyllä nuuhki jo alussa, mutta paha sanoa, oliko sillä oikeasti haju vai ei ja jos oli, niin miksi jatkoi. Noh, selvitettiin tämä kuitenkin sallitussa ajassa ja etsinnästä 25 pistettä. Lisää laatikkotreeniä siis. Purkkiradallahan Kero ekalla toistolla hyvin usein tekee sitä, että se löytää kyllä hajun, mutta tsekkaa loputkin ennen kuin menee ilmaisemaan oikeaa (mielestäni ei hyvä juttu, mutta tähän mennessä en ole tehnyt asialle mitään, ettei homma menisi liian totiseksi, vai menisikö?).

Hyvää etsintää tekevä koira.

Ajoneuvoetsintä:

Tässä yritin hyödyntää tuuliolosuhteita. Ilmeisesti tämä onnistui, sillä Kero nappasi hajun varsin nopsaan. Annoin tarkentaa rauhassa ilmaisua odotellessa. Suoritus oli kuitenkin porukan nopein, ja saatiin siitä sitten palkintokin. Hieno homma :) Sen mitä muutamia koiria katsoin, niin tämä tuntui olevan toisille varsin vaikea etsintäalue (aika loppui tai meni tosi tiukille). Myös etsintätaktiikoissa oli eroja (esim. jotkut ohjasivat koiraa tutkimaan tosi tarkkaan melkein jokaisen kohdan ajoneuvoista).

Tehokas varma etsijä.

Ulkoetsintä:

Tässäkin pyrin lähettämään koiran paikasta, mihin sen oli mahdollista saada hyvin haju. Ja aika hyvin Kero sen hajun saikin. Kero tsekkasi laatikon ja sitten meni syöttötuolin kimppuun. Oli aika selvää, että haju on tässä, mutta piti vain odotella Keron ilmaisua. 

Tehokas varma suoritus.

Yhtä kokemusta taas rikkaampana ja nöyränä takaisin treenaamisen pariin. Tässä lajissa on niin paljon eri juttuja, että puuhaa kyllä riittää. Päällimmäiseksi jäi mieleen, että ajastettuja treenejä olisi hyvä tehdä ja miettiä strategiaa, miten toimia, kun aika alkaa loppua. Missä vaiheessa voi ja kannattaa alkaa ohjata koiraa ja miten? Milloin koiran pitää antaa tehdä itsenäistä työtä ja milloin taas ohjaajalla pitäisi olla isompi rooli?

Kero ajoneuvoetsinnän ykkönen