Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

15.5.2014 Ohjattua agia

Torstaina pienessä flunssanalussa käytiin vähän juoksentelemassa agilitytreeneissä. Palattiin kivasti maanpinnalle, kun eihän me lopulta selvitti kuin hädin tuskin kolmen esteen sarjasta :D

Meidän tehtävänä oli aloittaa hypyltä, josta viisto lähes 180-asteen käännös lähes suoralle putkelle, siitä pitkä kiihdytys suoraan eteen hypylle, täyskäännös takaisin pituusesteelle, siitä hyppy, käännös vasemmalle u-putkelle ja sieltä vielä hypylle. Eihän me ekalla yrityksellä selvitty edes pituudelle! Tai melkein kuitenkin… kolme estettä suoritettiin, mutta valssin jälkeen Kero jahtasi vain mulla ollut lelua ja tämä toistui toiseen otteeseen.

Sen jälkeen tehtiin toistoja, joissa kouluttaja heitti lelun pituuden jälkeen (jos sinne asti siis päästiin). Itselleni oli haastavaa ajoittaa putken jälkeinen jarrutus siten, että koira kuitenkin suorittaisi hypyn ja toisaalta kääntyisi kohtuu tiukasti takaisin. Haastavaa.

Jotain oivallusta tosin sain omasta rintamasuunnasta. Eli jos rintamasuuntani on suoraan ja jarrutan ennen kuin koira lukitsee hypyn, niin sen pitäisi vain juosta viereeni vahvistealueelle, mutta jos olen suorittamassa samalla olkapääkäännöstä, niin tämä vahvistealuehan liikkuu ja koiran pitää jahdata sitä ja näin ollen suorittaa se este. Tässä vaiheessa pystyisin jarruttamaan ja sitten myös valssaamaan.

Eli treeniä siis vain tämän asian tiimoilta. Jarrutustreeniä. Eikä pahitteeksi varmaankaan olisi koiralle opettaa myös valssin merkitystä. Nyt kun ajattelee, niin eihän me Keron kanssa oikeastaan olla valssattu, yritetty ehkä jotain ihan alkeita, mutta päädytty tekemään vielä vain ohjattua lähtökäännöstä. Ohjelmistoon siis esimerkiksi kahdeksikon tekemistä parilla hyppyesteellä.

httpv://youtu.be/wu7G9zk1Ymk

Treeneissä mietittiin myös keinun opettamista, ja kun en ollut sitä vielä ehtinyt miettiä, niin ensi kertaa ajatellen mun olikin sitten tarve pikainen suunnitelma sen suhteen. Oikeastaan kopsasin sen Evan & Emelien kirjasta, siellä se on hyvin yksityiskohtaisesti selitetty ja kun on nähnyt heidän seminaareissaan myös videoklippejä keinun opettamisesta, niin vaikuttaa aika selkeältä.

Seuraavaa kertaa varten tein myös vähän listausta siitä, mitä esteitä Kero hanskaa. Laitanpa sen myös tähän:

  • Hyppyeste: Irtoamiset eri kulmista (lähinnä klo 3-9, takaakiertona ei olla taidettu aikoihin tehdä) etenkin lentävinä lähtöinä, suoremmat kulmat lähetyksillä. Hyppykorkeus ollut lähinnä matala, max 35cm satunnisia kertoja. Hyppysuoria (kiihdytys, takaaleikkaukset, hyppytekniikkaa) tehty.”
  • Okseri: Tehty vain hyppytekniikassa jollakin kerralla.
  • Rengas: Minikorkeudella tehty yksittäin sekä osana hyppysuoraa, jonkin verran kulmia (klo 5-7) lentävillä ja lähetyksellä (klo 6).
  • Putki: Tehty paljon irtoamista suoraan putkeen yksittäisenä sekä osana irtoamisia, eri kulmista (klo 3-9) lentävinä, myös L- ja U-putkia.
  • Pussi: Tehty ihan vain pari kertaa (kerran vuosi sitten ja toinen kerta talvella, kun oli avustaja paikalla) eli avustaja pitänyt kangasta ja laskenut sitä toistojen myötä, ja lopulta ilman avustusta. Tätä pitäisi siis treenata avusteisesti vielä.
  • Muuri: Tehty yksittäisillä kerroilla jonkin verran, lentävillä lähdöillä eri kulmista (klo 4-8) yksittäisenä esteenä, minikorkeus. Lisäksi osana vauhtipätkää.
  • Pituus: Treenikerrat ihan vain pari (yksittäisenä sekä vauhtipätkänä parilla palikalla).
  • Kepit: Ei tehty. (tarkoitus kesällä 2×2)
  • Puomi: Ei tehty. (paitsi kotona pohjataitoja lankulla, hakee 2on-2off tökkimään muovipleksiä kuonolla ja vapautuksesta sinkoaa eteenpäin)
  • Keinu: Ei tehty. (paitsi kotona pohjataitoja lankulla, kävelee lankun päästä päähän ja aiheuttaa itse keikautuksen, jos kohde maassa, jää tökkimään sitä ja vapautuu eteenpäin).
  • A-este: Ei tehty.
  • Pöytä: Ei tehty.