Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

12.11.2010 Omalla agivuorolla

Jihuu, nyt on oma agilityvuorokin hankittu :) Ja perjantai-iltana tulikin sitten käytyä treenaamassa ensimmäistä kertaa. Kamera oli mukana ja treenisessiot tuli kuvattua. Ohessa joitain pätkiä näytille myös.

Tarkoituksena tällä vuorolla on harjoitella mm. kontakteja, keppejä, ohjausta sekä lähtöä. Nämä etenkin Myryn kanssa. Viiman kanssa keskitytään hauskanpitoon, joka sisältää myös juttuja liittyen ohjaukseen ja muihin agilityn pohjataitoihin.

Treenisuunnitelmaa ja -toteutusta:

Kepit:

  • Eri kulmat (klo 4-8)
  • Ohjaajahäiriöt (ohjaaja koiran takana)

Ja todellisuus: Kokeilin heti alkuun, miten hyvin Myry suoriutuu kepeistä (kuusi keppiä), jos jään lähtöpisteeseen odottelemaan. Myry meni ensimmäisen välin, mutta kääntyi sitten takaisin. Niinpä tein sitten niin, että jäin odottelemaan edelle ja vapautin Myryn suorittamaan keppejä. Etenin tässä niin, että lähestyin alkupistettä, mutta kriteeri varmaankin kasvoi liikaa ja sorruin sitten loppua kohti tekemään niin kuin aina ennenkin (eli kulkemaan koiran mukana kepit). Jospa jatkossa keskittyisin siihen koiran itsenäisempään keppien suorittamiseen… aloitetaan sitten vaikka parista kepistä.

Kontaktit:

  • sheipataan oikealle kohdalle + palkkaus + lähtövihje
  • varioidaan paikkaa (oik./vas. puoli)
  • kuljetus takaisin reunalle

Todellisuus: Alku lähti ihan kohtuudella liikkeelle eli siirsin Myryn namimagneetilla alastulokontaktin reunalle. Kun Myry pisti etutassunsa maahan, naksautin ja palkkailin koiraa. Sen jälkeen vapautin koiran. Tarkoituksena oli vapauttaa koira eteenpäin. Hieman tuli vaihdeltua kriteeriä eli omaa paikkaani koiraani nähden, mikä aiheutti epäröintiä ja sekoilua. Loppua kohti koira myös kääntyi enemmän ja enemmän minua kohti. Jatkossa voisi yrittää saada tuon vapautuksen eteenpäin toimimaan (apuohjaaja olisi kyllä hyvä tässä).

Ohjaus:

  • Ympyrätyöskentely (ulkokehällä kiert.) -> 3 hyppyä (Bermudan kolmio)
  • 180 asteen käännös -> hyppy

Ja mitä tehtiin: Myryn kanssa tehtiin hieman 180 asteen käännöksiä hypyn kanssa. Käännökset oikealle sujuivat ihan ok, mutta vasemmalle olivat nihkeämpiä. Sitä paitsi putki veti useasti koiraa enemmän puoleensa kuin käännös vasemmalle. Viiman kanssa taas tehtiin mielestäni aika onnistuneesti noita käännöksiä.

Tehtiin suoraan – käännös oik. – hyppy; suoraan – hyppy – käännös vas.; suoraan – hyppy – käännös oik. ja suoraan – käännös vas. – hyppy.

Ympyrätyöskentelyä ulkokehällä ei varsinaisesti tehty, vaikka sellainen ympyränmuotoinen viritelmä siinä olikin (rengas, putki, hyppy, hyppy), jota mentiin treenin päätteeksi molempien koirien kanssa. Viiman kanssa keskityttiin myös leikkimiseen ja tehtiin useita onnistuneita toistoja vetoleikki – irti -istumisen tarjoaminen – vapautus lelulle.

Lähdössä pysyminen:

  • lähtövihje pelkälle lelulle ohjaajahäiriöillä
  • lähtövihje + este + lelu ohjaajahäiriöillä

Ja todellisuus: Myryn kanssa tämä kuului osana keppi- ja kontaktiharjoitteluun. Vielä ihan lopuksi tein pari harjoitusta, jossa ennen ekaa estettä/sen kohdalla tein paljon ohjaajahäiriöitä (hyppelyitä, juoksua, kiihdyttämistä jne), joissa palasin palkkailemaan koiraa, kunnes lopulta vapautin esteelle. Viiman kanssa tehtiin sellaista harjoitusta, jossa koira jäi istumaan esteen taakse ja itse menin esteen eteen ja heitin lelun. Tarkoitus oli vapauttaa koira heti, kun se katsoo esteen suuntaan. Tässä tuli aika paljon viivettä, kun Viima mieluummin katsoi minuun.

Paljon tuli treenattua, mutta hauskaa oli :) Jälkikäteen oli myös mielenkiintoista katsella videoita ja huomata paljon kaikenlaisia mokia. Yritän ottaa opiksi seuraavaa kertaa varten…