Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

11.10.2008 Viima taidontarkistuksessa

Viima osallistui ESPYn järjestämään taidontarkistukseen, joka pidettiin Lohjalla. Testaajana kokeessa oli Tea Smeds. Matka paikalle oli mielenkiintoinen, sillä ajoin reilusti harhaan ja myöhästyin kokeen alusta vartilla. Oltaisiin oltu ekoja metsään menijöitä, mutta nyt mentiin sitten kolmantena.

Ensin oli luoksepäästävyys ja se meni ihan ok. Viima oli hiljaa, mitä nyt piippaili hieman. Seuraaminen alueelle meni ihan ok, paikallaolossa ihan siinä alueen rajan vieressä Viima liikkui hieman lähemmäksi meitä (minä ja testaaja keskustelemassa 3min etsintäsuunnitelmasta jne) mutta meni käskystä takaisin maate. Viima ei onneksi haukkunut, vaikkakin piippaili hieman.

Lähdettiin etenemään suunniteltua reittiä, mutta aika heti Viima otti hatkat ja sitten se alkoikin ilmaista. Ekan piilon jälkeen aika pian tuli testaajalta käsky kutsua koira luokse. Viima totteli ihan ok. Sitten tarkoitus oli palata sinne, missä olin ilmaisun alkaessa, mutta Viima ehtikin livistää ihan toiseen suuntaan ja muutin suunnitelmaa, niin että menisin kohti alueen rajaa (eli yksi osa alueesta olisi jäänyt tietoisesti käymättä). Viimasta ei kuulunut mitään hetkeen, kunnes alkoi kuulua haukkua jossain tosi kaukana. Ihan kiva oli tosiaan juosta alueen toiseen päähän (n. 200m), mutta onneksi Viima jaksoi hyvin ylläpitää haukkua.

Tokalta piilolta päätin mennä suoraan takarajalle ja jatkaa sitten rajaa pitkin alueen kiertoa (tuoltakin väliltä jäi siis aluetta käymättä eli suurin osa takarajaa). Saatiin kiertää tovi alueen rajaa. Viima liikkui jossain siellä sisemmällä. Jossain vaiheessa se alkoi ilmaista. Vika piilo oli semmoisessa kallion kolossa, mutta hienosti Viima senkin ilmaisi. Kaikki ilmaisut merkittiin erinomaisiksi ja Viima käyttäytyi muutenkin tosi fiksusti piiloilla.

Viima suoritti siis taidontarkistuksen hyväksytysti. Aikaa kului n. 20min (max. suoritusaika on 45min).

Täysin täydellinen suoritus ei ollut, vaikka koira hoitikin hommansa hyvin. Testaajan kommentti ’ohjaaja voisi jäädä alueen rajalle juomaan kahvia ja antaa koiran tehdä työt’ pitää hyvin paikkansa eli yhteistyössä on parantamiseen varaa ja siihen pitääkin kiinnittää huomiota jatkossa. Käydään aluetta yhdessä läpi jne.