Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

8.8.2009 Myry peruspimeässä

Myry osallistui Uudenmaan Pelastuskoirien järjestämään SPeKL:n maastoetsinnän hakukokeen peruskokeen pimeän osuuteen Nurmijärvellä. Tämä oli meille kolmas yritys, ja tällä kertaa meni hyväksytysti läpi.

Ensin otettiin luoksepäästävyys jo pimenevissä olosuhteissa. Yhteensä paikalla oli kolme koiraa, joista iso musta oli Myryn mielestä vähän mörkö. Sen verran jumiin koira tuntui menevän, etten saanut sitä sitten millään keinolla edes perusasentoon vaan koira oli jotenkin naulittuna tiettyyn paikkaan ja asentoon (vasta kun tilanne oli ohi, niin sain vihdoin ja viimein perusasentoon, aika jännä juttu). Käytiin tervehtimässä testaajaa, ja se osuus meni ihan ok.

Ennen varsinaista etsintää oli pieni hallittavuuspätkä eli mentiin hallitusti koira vapaana kohti aluetta. Tämä meni ihan ok, vaikka Myry alkoikin edistää välillä, mistään seuraamista ei kyllä voinut puhua kuin ehkä ihan alussa. Sitten oli paikallaolo-osuus, jossa jätin Myryn makaamaan ja me muut menimme n. 10m päähän. Myry hipsi pari kertaa luokse, eikä se mennyt maahan, kun uudestaan vihjasin vaan päinvastoin lipui päättäväisemmin luokse. Joops… tätä on pakko treenata. Testaaja antoi kuitenkin armoa, ja päästi meidät metsään.

Lähdettiin kiertämään rajoja pitkin myötäpäivään. Myry irtosi ihan kivasti syvemmälle ja tuntui työskentelevän ahkerasti, ja sillä näytti olevan hajua, kun sen verran kauemmaksi irtosi (kuului kulkusten äänäi). Siinä hetki odoteltiin ja sitten Myry tulikin rullan kanssa. Luovutus ok. Näytölle rämmittiin risukkojen yli, ja ihan siinä lopussa onnistuin sotkemaan näyttönarun johonkin risuun (ehkä pitää ottaa lyhyempi ja kevyempi naru käyttöön).

Sitten palasimme sinne, mistä Myry oli minut hakenut. Myry ei oikein siinä vaiheessa etsinyt, vaan kulki perässä/vierellä. Edettiin rajaa, kunnes päästiin hiekkakuopalle. Siellä Myry sitten intoutui ja kävi tarkistamassa alueen ja myös yläpuolelta. Vähän ajattelin, että sillä saattaisi olla haju, mutta ei ainakaan ilmaissut mitään, joten niinpä jatkettiin matkaa. Yksi sivu oli käyty, joten toista rajaa mentiin.

Tovi saatiin mennä, ja sitten rajan loppupäässä ylemmällä maastossa olikin sitten piilo. Ilmaisu ok, mutta Myry tiputti rullan ennen aikojaan (metri ennen) ja otti heinää suuhun. Muuten ok. Siitä jatkettiin taas matkaa ja hieman oli vaikeuksia rämpiessä seurata alueen rajoja. Myry viiletteli siinä lähistöllä vähän kauempana, ja jonkun ajan päästä se tulikin rulla suussa. Taisi taas tiputtaa rullan ennen vihjettä, jos nyt oikein muistan eli näitä luovutuksia pitää taas harjoitella. Muuten ok. Oli tosin antanut pusun piilossa olleelle.

Aikaa meni 20min. Ohjaajan työskentelystä (etsintäsuunnitelma ja ohjaajan toiminta) tuli arvosanaksi hyvä. Koiran työskentelystä (koiran ohjattavuus alueella, maalihenkilöiden ilmaisu) tuli arvosanaksi erinomainen, samoin kuin yleisarvosanaksi.