Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

12.10.2008 Rannikon koulutuksessa

Osallistuin Myryn kanssa Timo Rannikon agilitypäivään, joka pidettiin Hyvinkään Koiraurheilukeskuksessa. Myry osallistui 1- ja 2-luokkalaisten ryhmään, jossa oli yhteensä 4 koiraa mukana (Myryn lisäksi länderi ja 2 espanjanvesikoiraa). Ryhmän koulutus kesti 2 tuntia.

Ekan radan tutustumisen jälkeen kävimme rataan tutustumisen vielä uudestaan läpi niin, että Timo antoi useita vinkkejä, miten kukin este kannattaisi suorittaa. Sitten päästiinkin suorittamaan.

Myry oli ekana ja käytiin kyllä rataa perusteellisesti läpi, että varmasti meni kohdat oikein ja sitten vielä uusiksi. Paljon tuli vinkkejä, joista mieleenpainuvimmat merkkasin jo paikan päällä ylös vihkoon. Tässä joitain huomioita ekalta radalta:

  • Kun itse menee vauhdikkaasti, niin koirakin menee paremmin (tämä tuli kyllä huomattua, mm. esteet 3-7).
  • Käskyt ajoissa.
  • 2. ja 3. esteen kohdalla kokeilin mulle uutta suoritustapaa eli otetaan koira ekalta hypyltä vastaan, käännetään selkä tokalle esteelle (ennen estettä) oikean käden kanssa, sitten heti hypyn kohdalla/jälkeen otetaan koira vasemmalla kädellä vastaan ja kääntö siitä hypylle. Muutaman toiston jälkeen alkoi sujua ihan hyvin.
  • 4. esteen jälkeen otetaan itse valssi koiran edessä ja ohjataan putken oikeaan päähän. Tein tämän ensin ilman valssia eli suoraan vienti putkeen, mutta se teki koiran suorituksen epävarmemmaksi (kerran M kääntyi takaisin putkelta, kun ehdin jo liikkua eteenpäin).
  • Putken jälkeiseltä hypyltä mennään vauhdilla kepeille. Koska tein ohjauksen keppien vasemmalta puolelta, oli tärkeätä, että menen vauhdilla keppien vasemmalle puolelle, käännyn koiraa kohti ottamaan vasemmalla kädellä koiraa vastaan kepin ekasta välistä ja olen tarkkana, etten liiku eteenpäin ennen kuin eka väli on suoritettu (tämä konkretisoitui hyvin, kun koira tosiaan tulee hypyltä vauhdilla suoraan kepeille ja houkutuksena näkyy myös putki eli vaara mennä vain kepeistä läpi; lisäksi olin kerran liian hätäinen liikkumaan keppien vieressä liian aikaisin ja sain koiran menemään väärästä välistä). Muutamien toistojen jälkeen tämä alkoi sujua jo tosi hyvin.
  • Putken jälkeen mentiin vauhdilla hypylle. Itse pidettiin suora linja esteeseen, koira oikeala puolella ja sitten takaa kierto.
  • 12. hypylle oli muistettava pitää vas. kättä alhaalla riittävän pitkään, kunnes lähellä estettä, ettei koira hyppää estettä toiseen suuntaan (näinkin pääsi käymään…). Lisäksi oli muistettava, että se vasemman käden ohjaus on kuitenkin tehtävä riittävän ajoissa, ettei koira ole liian lähellä rimaa (näinkin pääsi käymään…).

Tässä muistinvarainen kuva ekasta radasta:
12.10.2008 1. rata

Kun kaikki olivat menneet ekan radan, niin kävimme sitten vielä keinun suoritusta läpi (joukossa oli ns. keinuongelmaisia). Myry teki keinua ihan ok, vaikkakin tuppasi hidastamaan selkeästi nousuvaiheessa. Tähän sain vinkkiä, että voisin itse kulkea selkä koiraan päin, jolloin koiraan ei kohdistuisi niin paljon painetta taholtani.

Loppuun otimme sitten vielä vauhdikkaamman radan, joka sekin toki sisälsi pari hankalampaa kohtaa. Ekalla yrityksellä ohjaukseni oli 4. hypyn jälkeen pielessä, joten Myry meni keppien läpi putkelle. Pieni korjaus ohjaukseen ja päästiin onnistuneesti suoraan putkelle. Putkelta kepeille onnistui mainiosti useampaankin kertaan. Tässä hyödynsin ekalla radalla oppimaani tapaa eli keppien taakse ottamaan koiraa vastaan oikeasta välistä. 8. hypyssä vastaisellä kädellä ohjaus tuotti toivotun tuloksen.

Tässä muistinvarainen kuva tokasta radasta:
12.10.2008 2. rata

Koulutus oli oikein antoisa ja paljon tuli opittua (vaikkei kaikkea varmastikaan muista). Treenaamiseenkin tuli uutta intoa. Mieleen esim. jäivät Timon kommentit siitä, että koiraa pitää muistaa palkata, vaikka tulisikin virheitä ja pitäisi ottaa uudestaan, tällöin ottaa sitten vaikka jonkun yhden esteen ja palkkaa ja sitten uudestaan alusta. Samoin mieleen jäi sekin, että kontaktin palkkaus voi tulla kauempaa, jolloin omalla sijainnilla esteeseen/koiraan nähden ei olisi niin suurta vaikutusta tms.