Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

10.4.2013 Kero 4kk – miten hommat sujuvat?

Muistinvirkistykseksi kuukauden takaisia fiiliksiä voi tarkistaa silloisesta blogipostauksesta.

Perustaidot

Perustaitoja on kovasti kertailtu aina silloin tällöin:

 • Naksuttimeen / naksusanaan ehdollistuminen: Käytössä ahkerasti, pääasiassa naksusana (bra), jos kädet eivät riitä tai ollaan jossain muualla, naksutin käytössä uusia juttuja kotona opeteltaessa, mutta myös ohjatuissa treeneissä on käytetty.
 • Kohdetyöskentely – kuonokosketus: Käsikosketus on tosi vahva, ja siinä on nyt kestoa. Kero kestää myös häiriöitä, kuten toiset koirat näköpiirissä, ruoka kuonon alle, ja käsikosketus pysyy. 
 • Kohdetyöskentely – alusta: Edelleenkään ei aloitettu. Mietinnässä vielä, olisiko kyseessä tassukosketus maahanmenon (?) sijaan.
 • Kontakti: Kontaktille ei ole vihjesanaa, mutta Kero tarjoaa kontaktia hyvin vierellä kulkiessaan, istuessaan, odottaessaan normivapautusta jne.
 • Vierellä kulkeminen: Ulkoillessa hakeutuu hihnakävelyillä vierelle (enemmän vasemmalle puolelle), ei vihjesanaa. 
 • Nätisti hihnassa: Tässä ei ihmeempiä, kulkee pääsääntöisesti vetämättä, myös koiraseurassa (joko oma lauma tai kaveri). Välillä tuppaa härkkimään seuralaisia, mutta tulee helposti myös vierelle kulkemaan.
 • Vapaana liikkuminen: Suurimman osan ulkoiluista Kero liikkuu vapaana. Kero pysyy hyvin lähellä (myös silloin, kun muut koirat ovat matkassa) ja tarkkailee, missä liikun. Kero tulee oma-aloitteisesti luokse, jos pysähdyn. 
 • Vapautus: Odottaa lupaa (vapaa) esim. ovesta mentäessä, autosta poistuttaessa, pantaa/hihnaa irroittaessa jne. Toimii myös eri ympäristöissä aika kivasti.
 • Tervehtiminen: Pääsääntöisesti muistaa käytöstavat, mutta nyt Kero on tarjonnut myös vasten hyppimistä.
 • Sopivien palkkioiden löytäminen: Tämä näyttäisi olevan nyt hanskassa! Oikeastaan mikä vain nami tuntuu kelpaavan lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Kuukausi sitten juusto oli vielä no-no, mutta tällä hetkellä se uppoaa pieneen pentuun todella hyvin!
 • Luoksetulo: Hyvällä mallilla edelleen. Kääntyy salamana takaisin. Nyt pitää yleistää eri paikkoihin, tilanteisiin ja häiriöihin.
 • Käsittely: Näyttelykurssin myötä harjoiteltiin mm. hampaiden katsomista ja Kero tarjoaa kuonoaan käden alle, ja antaa nostaa huuliaan, myös kestoa on mukana
 • Autossa: Kero on siirtynyt matkaamaan takapenkille isojen poikien seuraksi. 
 • Rauhoittuminen: Työstetään koko ajan mm. treeneissä tauoilla. Välillä tulee ääntelyä tai ei malta asettua aloilleen vain olemaan.
 • Istuminen: Tämähän on käytös, mitä Kero tarjoaa oletusarvoisesti. Vihdoin ja viimein olen alkanut liittää tähän vihjettä (sit).
 • Maahanmeno: Kero tarjoaa tätäkin aina silloin tällöin, lähinnä pyyhkeelle asettuessaan. Ei ole liitetty vielä vihjettä.
img_1789
Vapaana pellolla

Agilityyn liittyvät

Agilityyn liittyviä juttuja on treenattu oikeastaan lähes päivittäin, sillä kaikenlaisia perustaitoja on niin helppo tehdä myös ilman esteitä esimerkiksi juurikin lenkeillä (ympyrätyöskentely, leikkiminen) tai sitten vaikkapa häkkileikkien (lähdössä pysyminen/vapautus, irtoaminen eteenpäin, eri lähetyskulmat, vahvistealueelle hakeutuminen, olkapääkäännös jne).

 • Leikkiminen: Leluilla leikkiminen ei ole nyt jokapäiväistä, mutta sitä duunataan agitreeneissä (pääasiallinen palkkaus leluilla) ja silloin tällöin myös lenkkien yhteydessä. 
 • Irroittaminen: Vihjesana (irti) toimii ihan kivasti.
 • Eteenpäin katsominen: Race to rewardilla katsoo hyvin eteenpäin.
 • Vapautus eteenpäin vihjeestä: Vihjesanana break toimii hyvin. Käytetty mm. race to rewardissa, häkkileikissä, leikkiessä.
 • Koiran linjalle lentävän vahvisteen ehdollistuminen: Ehdollinen vahviste (jee) käytössä mm. putket, siivekkeet yms. Lelupalkkaus agissa tapahtuu koiran linjalle heitetyllä lelulla.
 • Lentävä lähtö: Käytetään agissa paljon.
 • Siirrot (pantasiirto/namimagneetti/lelusiirto): Pantasiirto paljon käytössä, toimii hyvin, intoa on ja käännöksen lähestyessä veto kasvaa. Namimagneetti myös parantunut, mutta käytössä vähemmän. Lelusiirrot myös ok (palkkauksesta lähtöpaikalle).
 • Lähetyskulmat: Hakee myös takaa siivekkeille, myös muutaman metrin etäisyydeltä. Putken osalta vaikuttaa vielä se, millaisella mutkalla on. Suoralle hakee tiukemmista kulmista.
 • Sivuttaisetäisyys: Ehkä jotain metrin parin luokkaa.
 • Irtoaminen eteenpäin: Irtoaa edelle, esim. jos on kaksi putkea peräkkäin, niin ehtii ohjaajan edelle kyllä.
 • Vahvistealueelle hakeutuminen: Palkkaus pääasiassa lelun heitto eteen, mutta esim. ympyrätyöskentelyssä palkkaus vierelle. Esteiden osalta ei olla tehty ohjaajaa kohti tulevia ohjauskuvioita.
 • Esteet: Putki (suora, L, U) sekä kahden putken yhdistelmä ja siivekkeet (hyppyeste, muuri), myös ketjutettuna.
 • Ohjauskuviot: Ympyrätyöskentelyä (molemmat puolet) koira ulkokehällä, koira oikealla puolella on vielä haastavampaa. Ympyrätyöskentelyn yhteydessä on myös tehty valssia (ts. suunnanvaihdos). Olkapääkäännös on ollut mukana esteharjoittelussa, myös häkkileikissä.
 • Rauhoittuminen: Omalla pyyhkeellä makaaminen suoritusten välissä, pitää palkkailla silloin tällöin. Tätä harjoitellaan edelleen.
 • Hyppytekniikka: Kesä- ja heinäkuulle varattu hyppytekniikkatunnit. 
Taukoilua.
Taukoilua.

Pelastuskoirailuun liittyvät

Kuukauden sisällä pelastuskoirailupuuhat ovat ehkä jääneet vähän vähemmälle, mutta edelleen uskon, että agilityn (ja perustaitojen) treenaus on vain hyväksi ja edesauttaa myös pelastuskoirauralla eteenpäin. Myös yleinen sosiaalistaminen erilaisiin asioihin tukee tätä puolta, vaikkei sitten itse treeneissä kävisikään niin ahkerasti.

 • Maalihenkilökäytös: Käytös kohteliasta ainakin piilolla, palkkapurkki avautuu, kun pentu istuu.
 • Hajun hakeminen: Ainakin viime treeneissä taisi pennulla syttyä isompi lamppu päässä, mutta vaatii toki lisää treenejä, joissa tyypit ovat hyvin piilossa.
 • Pistot: Pari pistotreeniä tehty kuukauden sisällä. Intoa on älyttömästi, etäisyydet vielä aika lyhyet ja näillä etäisyyksillä juoksee hyvin tyyppien väliä. Huomiota kiinnitettävä, että vire pysyy sopivalla tasolla (ettei ole liian korkea…).
 • Maastot, ympäristöt: Metsää siellä ja täällä.
 • Ilmaisu: Ei treenattu, mutta tämä olisi hyvä pistää jo alulle, esimerkiksi näytön opettaminen. 
 • Nouto: Ilmaisun esitaitona noudon opettamista aloitettu köysilelulla, lähinnä esineen pito tiukasti ennen vapautusta sekä sen nosto alempaa ja alempaa, kun itse pidän esineestä kiinni (ei vielä nosta itse).
Namittelua piilolla
Namittelua piilolla.
Kuva: Noora Lavonen

Muuta mukavaa

Joitain mörköjä on Kero nähnyt. Lähinnä vaikuttaisi siltä, että on tainnut oppia Myryltä, joka aina välillä pöhkii, esim. naapurin bulldoggi + ko. naapurit ovat Keron mielestä pöhkittäviä (Myryn mielestä tuo ko. bulldoggi on erittäin epäilyttävä tapaus). Samoin yksissä pekotreeneissä pari ekaa tyyppiä olivat Keron mielestä mörköjä. Yksi pussi oli myös Keron mielestä mörkö yhtenä päivänä, kun se kummallisesti oli ilmestynyt polun varteen.

Sisustamistakin Kero on kotosalla harrastanut. Jalkalistathan saivat käsittelyä jo ihan alussa, sen jälkeen on käsitelty metallisen kenkätelineen muoviset nupit, nakerrettu keittiön tuolia, syöty ison Fatboyn brändilipuketta sekä nakerrettu patjan kulmaan reikä sekä uusimpana olkkarin tammipöydän kulmaan oikein mojovat reiät. Tämän jälkeen kävin ostamassa toisen satsin kompostikehikkoa, millä nyt  rajataan joko olkkarissa pääsyä tai sitten vastavuoroisesti rajataan Kerolle oma tila eteiseen. Oma rajaus tuntuu ainakin auttavan rauhoittumiseenkin, sillä välillä Kerolla vain keittää yli eikä se anna isojen poikien olla rauhassa.

Ja Myrystä on ilmeisesti tullut Keron isokin idoli. Pojat leikkivät  päivittäin, kun käydään ulkona. Pojat myös nukkuvat usein lähekkäin. Joitain samoja piirteitä pojissa näyttäisi olevan, toisaalta Kerossa on paljon myös viimamaista käytöstä. Katsotaan… :)

Sisäsiisteyden osalta voisi sanoa, että hyvällä mallilla ollaan. Paperi löytyy vielä lattialta, mutta pääasiassa se säilyy kuivana varsinkin silloin, jos olemme kotona. Työpäivän aikana on usein tullut lirut, mutta arkisin yöunilta ei pentu ole pissailemaan ehtinyt.

Nuoriso lepäämässä.
Nuoriso lepäämässä.

Seuraavan kuukauden tavoitteita

Treenataan perusasioita, ja siinä sivussa edistetään jo opittuja taitoja. Agilityssä mm. lähtöharjoittelua  (kestoa, etäisyyttä) tavoitteena päästä tilanteeseen, jossa voin tehdä ohjatun lähtökäännöksen. Pelastuskoirapuolella tehdään reagointeja tai pistoja (riippuu treenimaastosta ja tuuliolosuhteista). Ilmaisun palasia olisi hyvä viedä nyt eteenpäin, kun alkupalikat alkaisivat olla ihan kohtuullisella tasolla.

Lisäksi käydään rally-toko-kurssilla, joten siellä tulee väistämättä harjoiteltua kaikkea muutakin mukavaa, mm. takapäänkäyttöä (esim.  peruuttaminen), mikä on myös hyödyllinen taito agilityssä.

Sanallisia vihjeitä pitää myös liittää koiran tarjoamiin käytöksiin. Istumisen lisäksi maahanmeno, seisominen (ehkä), luopuminen/jättäminen (eli tekemisen lopettaminen ja huomio minuun), kontaktille kenties vihje myös, sillä meillä on jo nyt kaksi erilaista vapautusta, joista toisessa koiran pitää katsoa eteenpäin (agissa, pekossa tämä olisi myös) ja toisessa minuun (kaikenlainen muu vapaamielinen, missä koira saa ottaa/vaihtaa paikkaa/tms)…

Kero ja Iso luu
Kero ja Iso luu