Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

14.8.2013 Myöhästynyt 8 kk-katsaus Keron elämään

Voi apua… Kero kasvaa hurjaa vauhtia, ja on kohta aikuinen. Ja itse en edes meinaa pysyä perässä näiden kuukausikatsausten (aiemmat 3kk, 4kk, 5kk, 6kk ja 7kk) osalta. Alkaisikohan se kertoa kohta siitä, että olemme päässeet siihen pisteeseen, ettei mitään uutta ja mullistavaa ole enää luvassa? No, toivottavasti näin ei kuitenkaan ole :) Ehkä tämä vain kertoo omistajan laiskuudesta opettaa juuri tällä hetkellä uusia asioita :)

Arkiaskareet

 • Kotona: Arkielämässä aika rauhallista. Kompostikehikot ovat edelleen käytössä, samoin jalkalistojen kulmia suojaavat työkalulaatikot eli ihan normimeininkiin ei olla vielä suojausten suhteen päästy.
 • Ruoka: Ruokailut edelleen 150g kaksi kertaa päivässä, ja vähän riippuen päivän treeneistä, antotapakin vaihtelee. Esimerkki ruoan antamisesta (26.7.): aamulla kaksi purkkia häkissä olemisesta ja kolme purkkia istu/takaaleikkauksen pohjatyöharjoituksesta (näistä useita toistoja) ja sitten illalla käytiin treenailemassa ilmaisuja, jossa illan ruoka-annos oli annosteltu kymmeneen purkkiin. Ruokapuuhastelut vaihtelevat oman laiskuuden sekä mahdollisen muun treenitarpeen mukaan, mutta ns. ilmaiseksi Kerolainen ei ruokaansa edelleenkään saa (minimiduuni on odottaa vaikkapa häkissä).
 • Ulkona: Ulkona merkkaillaan kovasti ja hajutkin kiinnostavat, mutta onneksi korvat ovat säilyneet päässä.
 • Luvan odottaminen: Kero tykkää viettää aikaansa pihalla, ja sinne se usein kertoo haluavansa istuutumalla avonaisen oven eteen ja katselemalla hyttysverhon läpi ulos. Onnistumisprosentti tässä odottamisessa on ehkä semmoinen 90%, joskus satunnaisesti Kero syystä tai toisesta unohtaa odottaa lupaa, mutta välillä onnistumiset ovat aika hyviä (Kero istuu pitkään ovensuussa, vaikka tiellä kulkee pihan ohitse joku koira). Odottaminen kuuluu muutenkin (edelleen) päivittäisiin rutiineihin. Ei pelkästään takapihalla pääsyssä, vaan myös lenkille lähdettäessä ovista mennään luvan saatuaan, hihnasta vapaaksi (ulkona/sisällä) odotetaan lupaa (katsekontakti), autosta poistumiseen odotetaan lupaa jne. Ylipäänsä, jos huomaan Keron haluavan jotain esimerkiksi lenkillä, pyrin siihen, että sen pitää kysyä lupa (ts. vetämällä ei ainakaan saa haluamaansa).
 • Muuta mukavaa: Kuukauden aikana Kero oli mukana töissä kolmena päivänä. Vähän vaihtelua siis normielämään :)
Ovivahti
Ovivahti

Tottelevaisuusliikkeet

Edellisen kuukauden postauksessa olin listannut tavoitteiksi mm.

maahanmenoon kestoa (vahvisteaikataulu käyttöön), perusasentoon/seuraamiseen kestoa (vahvisteaikataulu käyttöön), perusasento koira oikealle puolelle (uusi juttu).

Ja tässäpä tulos:

 • Maahanmeno: Keston opettamisen suhteen oli pieni innostus yhdessä vaiheessa ja muutaman ruokinnan yhteydessä tuli tätä treenattua (vahvisteaikatauluna simppeli 1-2-1-3-1-4-1-5-1-6-1-7-1-8…) ja laskuissa pääsin tuonne kasin tienoille. Mutta sitten tämäkin jäi… Maahanmeno noin ylipäänsä on kyllä aika vahva, mutta kestoa ei juurikaan ole.
 • Perusasento/seuraaminen: Tätä on tehty lähinnä lenkityksen päätteeksi talon seinustaa pitkin kohti takapihaa (Kerolla on kova hinku päästä muiden koirien perässä pihalle, ja siitä sitten sisälle syömään), joten tässä on tehty seuraamista askeleen tai muutaman vahvistetiheydellä. Pitäisi siis treenata tätäkin enemmän ja myös muualla.
 • Perusasento koira oikealla puolella: Pohjataitoina on tehty laatikkomenetelmää siten, että Kero kiertää takapäätään myötäpäivään, mutta tämäkin on jäänyt luvattoman vähälle eikä olla päästy siihen, että laatikko voitaisiin poistaa saati liikettä vielä nimetä.
 • Istuminen: Olen nyt muistutellut vanhaa istumisvihjettä, kun tarkoitus olisi saada nopeutta vihjeeseen reagointiin sekä myös alkaa tehdä vihje-erotteluita / asennonvaihtoharjoituksia.
 • Nouto: Lähinnä on harjoiteltu esineen pitämistä ja siihen liittyviä häiriöitä (esim. esineestä on hyvä ote, vaikka ruokaa tarjotaan kuonon alla).
 • Mattokäytös: Matolle mennään sanallisesta vihjeestä tai kun matto laitetaan maahan. Jos olen siinä lähistöllä, matolla pysytään hyvin myös häiriöissä, mutta jos joudun liikkumaan kauemmaksi, niin Kerolle tulee tarve seurata ja katsoa, mitä teen. Eli käytös ei ole vielä sellainen kuin haluaisin sen olevan, vaikka matolla ollaankin varsin rauhallisena. Edistystä on siis tapahtunut hieman.
Mattotreeni häiriöineen
Mattotreeni häiriöineen

Agility

Ja tavoitteina olivat mm.

yksi hyppytekniikkatreeni alle ennen seuraavaa Vapun luona käyntiä. Pohjataitojen osalta pitää harjoitella kotosalla takaaleikkaukseen valmistavia juttuja, pussin suorittamiseen vaadittavia juttuja, kiikkerälle alustalle hakeutumista jne. Estesuorituksen osalta on tarkoitus saada lisää irtoamista eteenpäin sekä viedä eteenpäin ohjattua lähtökäännöstä.

 • Hyppytekniikka: Hyppytekniikkatreenit 21.7. ja Vapun luona 30.7. Hyppytekniikan osalta tutustuttiin rimaan, jonka Kero noteerasi. Tehtiin vielä yhdet hyppytekniikkatreenit tämän jälkeen (11.8.).
 • Irtoamiset eteenpäin: Joka treeneissä on ollut tavalla tai toisella irtoamista mukana, ja hyvin Kero kyllä hakee sekä hypyt että putket ja irtoaa.
 • Takaaleikkaus: Tehty kotosalla pohjatyönä istumisharjoitusta, missä koira istuu paikoillaan ja itse liikun sopivasti koiran vierellä ja sen takaa siten, että koiran pitää kääntää päätään vain ja ainoastaan silloin, kun leikkaan sen häntälinjan ylitse. Lisäksi on tehty pihalla yhdellä esteellä takaaleikkaukseen valmistavia harjoituksia. Hallissa olen myös kokeillut pidemmällä suoralla, ja kun Kero irtoaa hyvin, niin ei myöskään hämäänny, jos itse leikkaan takaa ja kääntyy sitten sen mukaisesti. Vaikeampaa asetelmaa (esim. 90-asteen käännös) ei vielä handlaa.
 • Valssi/ohjattu lähtökäännös: Tehty vähän ohjattua lähtökäännöstä, mutta ei vielä varsinaista valssia.
 • Leikkiminen: Vapun luona olleiden treenien jälkeen on nyt tarkoituksena, että lisätään leikin yllätyksellisyyttä ja otetaan mukaan myös uusia leikkejä, tehdään enemmän lelusiirtoja ja pidetään treenijaksot intensiivisempinä. Yksi uusi leikki on n-y-t NYT! eli hetsataan koiraa noilla alkukirjaimilla ja lelu lentää (ja lupa lähteä) vasta tuolla NYT-sanalla.
 • Kepit: Kerran laitoin pihalle keppiparin, ja sheippailin Keroa menemään niistä läpi eri kulmista.
 • Kontaktikäytös: Meillä on nyt semmoinen lauta tulevia kontaktitreenejä varten. Mutta sitä ennen on tarkoitus viilata vähän pohjataitoja, kuten muovipleksiin koskemista kuonolla. Sitä on vähän tullut tehtyä pleksi kädessä ja myös vähän maassakin. Pitäisi itse vielä miettiä, että tuleeko 2on-2off-käytös kuonokosketuksella vai ei, vaikka tuota kuonokosketusta onkin tehty.
 • Rengas: Esitelty Kerolle pyöränrengas, jonka läpimenemistä on sheippailtu.

Pelastuskoirailu

Tavoitteita tälle kuukaudelle mm.

jatketaan ilmaisun yleistämistä erilaisiin paikkoihin, erilaisiin piiloihin sekä myös partioinnin mukaanottamista kuvioihin.

 • Rauniot: Edelleen kesätauko.
 • Rullailmaisu: Viimeksi hihkuin sitä, että ketju on kasassa. No, tässä kuussa palattiin lähtökuoppiin, sillä ketju alkoi muovautua sellaiseen suuntaan, millaiseksi en sitä halunnut (lopullinen päätös perusteisiin palaamiselle olivat nämä treenit: 17.7.). Viilattavana kohtana näin sen, että Kero lähtee näytölle ilman lupaa, mistä syystä myös rullan luovutus on hätäinen. Niinpä kotosalla palattiin osakäytösten hiomiseen, ja itse ilmaisutreeneissä keskityttiin siihen, että Kero malttaa odottaa näytä-vihjettä. Ja kas kummaa, täsmätreenit ovat alkaneet tuottaa tulosta. Rullan luovutus on paljon parempi, kun ei tarvitse häseltää ja niinpä myös näytä-vihjeen odottamiseen on tullut malttia (esim. 26.7. näkyvällä videolla näkyy selkeää edistymistä tuohon edelliseen verrattuna).

Tulevan kuukauden tavoitteita?

 • Tottelevaisuus: Maahanmenoon kestoa (vahvisteaikataulu), istu-maahan-asennonvaihteluja/erotteluja, perusasentoon/seuraamiseen kestoa (vahvisteaikataulu)…
 • Agility: Pohjataitotreeniä (takaaleikkaus, valssi, hakeutumiset eri kulmista, kiihdyttäminen, jarruttaminen, kontaktikäytös) ilman esteitä tai 1-2 esteen kera. Treenien suunnittelu ja toteutus siten, että jaksot ovat intensiivisiä ja mieluummin tehdään vähän kuin ruvetaan ahnehtimaan ja tehdään sitten liikaa. Lisää leikkimistä eli kerrataan nyt vanhoja leikkejä (PB&J, Tug-sit-take off-tug, N-Y-T) ja otetaan mukaan uusia (mietintämyssyyn, että mitähän…).
 • Pelastuskoirailu: Ilmaisuketjun osalta onnistumisprosentti korkeammaksi (> 80%), jotta voidaan yleistää lisää erilaisiin ympäristöihin, piiloihin, eri henkilöihin jne. Mukaan myös pientä partiointia. Raunioilla ilmaisu mukaan.
 • Lisää koirahäiriötreenejä! Tämän kuukauden aikana ei vielä mihinkään ohjattuihin taideta kyetä, mutta sellaisia varten pitää pitää silmät auki, josko jostain bongaisi sopivan kurssin tms.

Kriittiset mitat: korkeus n. 50cm ? (28.7.), 15,2 kg (27.7.) ja 15,4 kg (14.8.). Sanoisin kuitenkin, että Kero on Viimaa pienempi eli korkeus voi oikeastaan olla mitä vain tuon n. 47 – 50 cm väliltä. Myry ainakin on vielä selvästi Keroa isompi.

Juostaan!
Myry ja Kero 4.8.2013