Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

9.6.2018 Mithrandirin pentu- ja paimennuspäivillä

Vietettiin poikien kanssa hieno kesäpäivä Pukkilassa yhdessä muiden Mithrandir-henkisten tyyppien ja koirien kanssa. Paikalla olivat mm. Discon emä Gava sekä veli Mizz. Päivään sisältyi kolme paimennustreeniä per koira. Disco tosin pääsi lampaille vain kaksi ensimmäistä treeniä, kun sillä harmillisesti aukesivat etutassut. 

Kahdessakin treenissä ehti jo tehdä paljon. Discolla treeniin kuuluivat liinassa ajamista ja liina perässä flänkkiä. Kouluttaja myös opasti koiralle reitin kiertää lampaita ja piti huolen turva-alueesta lampaiden ja koiran välillä. Lisäksi Disco tarvittaessa keräsi eksyneet lampaat takaisin kasaan.

Vikan treenin tuuraajaksi pääsi sitten Kero, jolle kokemus lampaiden parissa oli myös ensimmäinen. Keron kanssa mentiin lähinnä liinassa ajamista. Meno oli hieman äänekkäämpää (Kero haukkui koko ajan, kun liikutti lampaita), mutta ehkä Kerolle siitä huolimatta jäi jotain ajatusta hommasta.

Paimennuspäivän perusteella käsitykseni Discon rotutyypillisestä käyttäytymisestä vahvistuivat entisestään, ja oli myös hienoa huomata, miten luonnollista homma Discolle tuntui olevan. Päivän perusteella otan nyt kotitehtäväksi tutustua lammaspaimennukseen enemmän, ja selvittää, mitä toiminnallisuuksia ja käyttäytymisiä siihen sisältyy ja parhaani mukaan yritän opettaa paimennuksessa tarvittavia tärkeitä taitoja (tietyt vihjeet sanallisina että pillillä) muissakin yhteyksissä. Tarkoitus olisi myös käydä tänä vuonna vielä joku(nen) kerta tekemässä jonkinlainen paimennustreeni.

Seuraavassa iso läjä Tiia Hämäläisen ottamia hienoja kuvia: