Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

22.8.2016 Pekoilun syyskauden aloitus

Maanantaina jatkettiin Keron kanssa pekotreenien merkeissä. Kesä taukoiltiin tästä lajista, joten oli mukavaa jatkaa ryhmässä treenaamista. Porukka hieman vaihtui keväästä, samoin myös ryhmän vetovastuuta on nyt jaettu eli meitä on nyt kaksi vetäjää tässä ryhmässä.

Alkuun otettiin kaikki koirat hollille ja käytiin siinä samalla läpi kaikkea yleistä ryhmän toiminnasta sekä kunkin tavoitteet ja toiveet. Oikein hyvää treeniä koirillekin, kun joutuivat vain olemaan. Teki hyvää Kerollekin. Kero malttoi varsin kivasti asettua vain olemaan. Satunnaisia piippailuja tuli välillä, jos joku toinen koira osoitti vähänkään kiinnostusta tai jos olin juuri palkannut Keroa ja se ehkä oletti, että voitaisiin tehdä jotain muutakin välillä. Huomiona muuten, että paikalla oli neljä urosta ja yksi narttu! Eikä yhtään ärinää, murinaa tai muutakaan vastaavaa kenenkään osalta!

Treenisuunnitelmien läpikäyntiä
Treenisuunnitelmien läpikäyntiä

Tämän sosiaalistamishetken jälkeen pistettiin koirat hetkeksi autoon, ja käytiin läpi niinkin yksinkertaista asiaa kuin koiran autosta ottamista (hallitusti!). Sitten kukin näytti, miten se omalla kohdalla tapahtuu. Keron kanssa tästä on tehty varsin toimiva rutiini, jota pitäisi vielä vaikeuttaa lisää (tavoitteena se, että kun koira tulee autosta, niin se on heti valmis töihin ja voidaan siitä hallitusti siirtyä minne nyt ikinä siirrytäänkin). Olin tästä rutiinista tehnyt kivan treenikuplasuunnitelman, jotta saisi käsityksen, miten monta palasta tähänkin yksinkertaisena pidettyyn toimintaan sisältyykään.

Tämän jälkeen siirryttiin sitten yhdessä läheiselle hiekkakentälle tekemään pieni tottisharjoitus. Tehtiin luoksepäästävyys siten, että kättelijän koira teki samalla paikallaolon. Meni oikein kivasti kaikilta harjoitukseen osallituneilta koirilta, myös Kerolta!

Luoksepäästävyys- ja paikallaoloharjoitus.
Luoksepäästävyys- ja paikallaoloharjoitus.

Tottistelun jälkeen palattiin takaisin autoille, ja tehtiin sitten siihen päälle ilmaisutreenit. Kerolle oli pari tyyppiä jäähallin liepeillä. Etsittiin kytkettynä. Ensimmäinen löytyi nurkan takaa seinän vierustalta seisomassa. Toinen oli sitten toisessa päässä olevan ojan pohjalla. Molempien ilmaisut ok, mitä nyt vikalla Kero vähän livisti näytölle. Ekalta piilolta edettiin pienessä häiriössä, sillä meidän takana kulki joku paikallinen koiranulkoiluttaja.

Toinen mm löydetty.
Toinen mm löydetty.

Tähän loppuun vielä pieni kooste meidän tämän syksyn treenitavoitteista pekoa ajatellen:

1. tavoite: Kokeissa vaadittu hallittavuus
2. tavoite: Rauhoittuminen treenitilanteissa (toiset koirat/ihmiset/ympäristö)
3. tavoite: Peruskoevalmius

Etsintätreenit: 1x/kk
Erikoistreenit: Hallittavuus/käsittelyjuttuja (miljööbanatyyppistä häiriötreeniä). Rakennusetsintä/rauniot (soveltuvuuskoe?)
Hallittavuustreenit: Joka treenin yhteydessä luoksepäästävyys/siirtymiset/luoksetulo/pysäytys/haltuunotto jne
Muuta: Tehojälkikausi sopivaan väliin
Ohjaajan omat tavoitteet: Oman koiran lukemisen oppimista (reaktiot yms). Treenien pitäminen mielekkäinä sekä itselle että koiralle (muista kunnon palkkaus joka kerta!). Kartturointia