Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

16.9.2018 Esimerkki Discon hallitreeneistä

Päivällä Kero juoksi agilitykisoissa, joten mentiin Discon kanssa ihan vain kahdestaan hallivuorolle treenaamaan. Kun nyt kerran kuvasin (taas) kaikki treenit, niin miksen tekisi siitä nyt omaa blogipostaustakin.

Alkuverkkaa ulkona semmoinen vartti, mikä sisälsi ripeätä kävelyä lähistöllä. Tällä kertaa en pihalla tehtynyt lämppäsarjaa, sillä ajattelin, että hallissa on ihan hyvin aikaa tehdä myös suunniteltuja lämppäjuttuja.

Suunnitelma oli varsin yksinkertainen. Se sisälsi alkuun muutaman jumppaliikkeen, sitten value building circuitin, johon olin valinnut viisi erilaista peliä, sen jälkeen hyppytekniikkaosio ja vielä treenin päätteeksi vähän tötteröiden kiertämistä.

Discon treenipläni

Alkujumppa: 

Tasapainotyynyllä taka- ja etujalkojen kiertämistä kumpaankin suuntaan. Lisäksi kumarrus-seiso-asennonvaihteluita.

Value Building Circuit:

Viisi erilaista peliä, joiden välissä pienet siirrot. Olin suunnitellut tämän tötteröiden välille, mutta käytännön syistä (videointi) päätinkin tehdä tämän samassa kohtaa, mutta korvata siirrot enemmän leikkimisellä. Peleinä olivat käsikosketukset, 1-2-3-peli, IYC+RZ, nopeat istumiset ja maahanmenot sekä vauhdikkaana juttuna recalls around the leg. Koko treeni (yhteensä kuutisen minuuttia) meni oikein superisti! Discolla on varsin hyvä vahvistealueelle hakeutuminen ja siinä pysyminen (RZ) ja se odottaa kuuliaisesti lupaa ottaa mahdollisesti tarjolla oleva lelu. Tällä kertaa olin keksinyt sitoa vedettävän hihnan leluun ja se toimi oikein kivasti ja Disco pysyi lähelläni, vaikka saikin lelun itselleen. 

Hyppytekniikkatreeni: perussarja

Treenivuoron päätreeni oli hyppytekniikkaharjoitus, jossa Disco teki perussarjaa. Hyppyjen etäisyys oli tuttu kuusi jalkaa, mutta rimojen korkeus olikin nyt 15 cm, kun matalampaa ei ollut tarjolla. Muutoksena aiempiin oli myös se, että pari ensimmäistä toistoa tein lähetyksillä eli vapautin Discon edessä olevalle lelulle (tötterön päällä) koiran vierestä. Tällä oli tarkoituksena katsoa, onko sijainnillani vaikutusta (meneekö yhtä hurjalla kiidolla). Myöhemmin on tarkoitus ottaa mukaan lisää ohjaajahäiriöitä.

Kun tuolla omalla sijainnillani ei ollut sen kummempaa vaikutusta (Disco näytti loikkivan edelleen aika voimalla eikä huomioinut sitä viimeistä hyppyä), otin seuraavaan jaksoon muutoksen. Tällä kertaa neljään viimeiseen hyppyyn laitoin apurimat vinottain eteen, josko tällä visuaalisella jipolla olisi vaikutusta. Olin alkuun lelun luona, mutta siirryin lopussa Discon viereen vapauttamaan. En itse huomannut ihmeempiä vaikutuksia. Vikan hypyn rimat lentelivät kerran, samoin kerran lenteli ensimmäisen hypyn rima. 

Seuraavaa treeniä varten pitää miettiä uudestaan asetelmaa. Kun Disco ei nyt oikein kokoa itseään perussarjalla, niin vaihtoehtoina voisi olla palkan jättäminen hyppyjen väliin eri kohtiin. 

Tötterön kiertoa ja threadle-vihjeen oppimista:

Viimeisenä harkkana tehtiin tötteröiden kiertämistä ja nimenomaan siinä keskityttiin threadle-vihjeen opetteluun. Tötteröt olivat tarkoituksella lähellä, jotta threadle-vihjeen jälkeen jatkumo seuraavan tötterön kiertoon olisi helpompi. Vielä olemme vaiheessa, kun Disco seuraa kovin kättä, mutta jatkamme harjoittelua kotosalla miettimällä palkkaamista hieman uusiksi.

Taukoilut Disco oli häkissä ja vietti siellä varsin rauhallisesti aikaansa, kun säädin radalla. Discon otin sisään heti, kun olin ensin vienyt kamat sisälle, joten sai seurailla, kun rakentelin perussarjan paikoilleen. Treenin päätteeksi kävimme jäähdyttelemässä ulkona läheisessä metikössä vartin verran, kunnes lähdettiin kotosalle. 

Myöhemmin kotona tein fiilisyhteenvetoa kuluneista treeneistä. Kirjasin ylös, mikä meni hyvin (näitä oli paljon) ja mitä pitää seuraavalla kerralla huomioida tai parantaa (jokunen). Ylipäänsä olin supertyytyväinen leikkimispuoleen, sillä se sujui tosi hyvin hihna-lelu-hybridin sekä toisen lelun avulla. Esimerkiksi hyppytekniikassa palkkiona oli toinen lelu, mutta kun Disco lähti tulemaan takaisin lelun kanssa, palkitsin sen siitä tällä hybridillä ja välillä annoin taas toisen lelun palkkioksi siitä, että toi hybridin takaisin.