Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Potter 6 kk

Puolen vuoden iässä Potterin strategiset mitat olivat 15,9 kg. Korkeutta ei tullut mitattua, mutta kasvanut on edelleen, ei ihan vielä Discon korkuinen kuitenkaan ole.

Aiemmat kk-katsaukset löytyvät: 5kk, 4kk ja 3kk.

Arkielämää

Kuukauden aikana rutiinit ovat säilyneet aika pitkälti samoina. Käytän koirat kahdessa erässä lenkillä sen kolme kertaa päivässä (eli vähintään kuusi kertaa tulee itse tehtyä jonkinlainen kävelylenkki). Ensin Potter pääsee lenkille, sitten toisessa satsissa Disco ja Kero. Sillä aikaa Potter harjoittelee yksinolemista. Se tuntuukin sujuvan varsin kivasti, koska Potter saa hieman nuoltavaa ruokaa, minkä jälkeen se menee yleensä nukkumaan tai lepäilemään.

Aamu- ja päivälenkit mennään pitkällä liinalla. Se tarkoittaa sitä, että vietetään hyvä aika metikön puolella, missä Potter saa mennä, miten mielii ja itse roikun liinan päässä. Olen huomannut, että alkuvaiheessa vauhtia voi piisata ja intoa mennä kohti oletettuja triggeripaikkoja löytyy. Jos vaihdetaankin suuntaa ja vain pyöriskellään metsässä, rauhoittuu Potter tutkailemaan myös metikön tuoksuja yms. Yritän tutkailla koiran olemuksesta, milloin on hyvä hetki pysyä vain tutussa metikössä, ja milloin taas on hyvä hetki laajentaa lenkkireittiä. Potter tuntuu kiihtyvän, kun siirrytään reiteille, missä on mahdollisesti muuta liikennettä. Tämä näkyy siinä, että vetäminen ja yhtäkkiset säntäilyt lisääntyvät ja läähätys kasvaa. Mutta olemme onnistuneet lenkkivalinnoissa varsin kivasti, ja olen päässyt tekemään varsin kivasti namietsintöjä häiriöisissäkin paikoissa. Kombinaatio tuntuu olevan varsin hyvä!

Arkielämän taitoja tukevat muutamat Control Unleashed -pelit, joita sovellan lenkeillä. Eniten käytössä meillä ovat olleet LAT (Look At That), Up & Down, Pingpong ja Whiplash Turn. Kotona on harjoiteltu hieman Superbowls-peliä parilla kupilla ja treenihallilla tehty 1-2-3-peliä. Potter aika hyvin tarjoaa jo itse tietyistä liikkuvista kohteista luopumista kääntymällä takaisin. Tällöin olen merkannut käytöksen joko heitetyllä namilla, lelun jahtaamisella tai sitten ihan vain namilla kädestä. Vaihtelen näitäkin vähän sen mukaan, millainen tilanne on ollut.

14.9.2021 Lenkillä pientä kontaktipelaamista (heitän namin, kun ottaa kontaktin)

Toki välillä tilanteet tulevat liian nopeasti ja kaikkeen ei ehdi varautua. Joskus Potter ehtii reagoida haukkumalla ja/tai säntäämällä vähän kohti, mutta kutsusta tulee kuitenkin kääntyy takaisin. Usein esimerkiksi alkulenkistä Potter saattaa muutenkin vähän haukuskella syystä tai toisesta. Ja koska pyrin ajattelemaan, että se tilanne tuli ja meni, sille ei voi enää mitään ja se, mitä voi tehdä, on keskittyä siihen hetkeen ja seuraaviin hetkiin.

Kisaturistina olemiseenkin Potter pääsi tutustumaan. Vietimme kokonaisen päivän nosework-kokeissa Luumäellä 18.9.2021. Aamupäivästä oli Discon vuoro osallistua kokeeseen, iltapäivästä Keron vuoro. Ja koska lähdimme aamulla ajelemaan kuuden kieppeillä kotoa ja palasimme takaisin siinä yhdentoista hujakoilla illalla, niin olihan se pienelle Potterille aikamoinen reissu. Mutta selviydyttiin tästäkin ihan kunnialla, vaikka alkuun pelkäsinkin sitä, että miten Potter käyttäytyy. Mutta alkuhaukkujen ja reagointien jälkeen vaikutti siltä, että Potter tottui ottamaan iisimmin autossa, ja pystyttiin myös hengailemaan hieman siinä ulkosallakin, kun tilaa kuitenkin oli.

Jumppahommelit

Potter on ahkerasti tehnyt lähes päivittäin pientä jumppaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa takapään käyttöä. Tämän lisäksi Potter on käynyt vesijuoksumatolla useamman kerran viikon aikana. Alkureaktio Potterilla oli sellainen, että en halunnut lähteä sille linjalle, että nyt vaan mennään ja tehdään. Niinpä Potter sai omaan tahtiin tutustua juoksumatolle menemiseen, siellä olemiseen, veteen, laitteen tuottamiin ääniin ja sen sellaiseen. Se sai itse päättää, milloin menee ja milloin poistuu, ja mielestäni päästiinkin tässä aika kivasti eteenpäin. Toki tämä tapa vaatii paljon aikaa ja ihmiseltä kärsivällisyyttä, jos koira päättääkin valita sen toisen vaihtoehdon (eli poistua).

Olen pitänyt kirjaa kaikista jumpista ja vesijuoksukerroista Notion-sovelluksella. Se on tosi näppärä tietojen tallennukseen ja esittämiseen. Jos tiedot tallentaa tietokantaan (kuten esimerkiksi teen näissä Potterin jumppien yms kanssa), niin voin näitä tietoja esittää erilaisissa näkymissä. Ja jokaisen tiedon osalta voin lisätä haluamiani tägejä, muita tietoja ja videoita yms. Ohessa esimerkki syyskuun kalenterinäkymästä.

Esimerkki syykuun kalenterinäkymästä
16.9.2.2021 Yksi Potterin jumppaliikkeistä

Harrastushommelit

Harrastusten osalta Potterin kanssa on keskitytty lähinnä vain namietsintöihin (vähän myös tehty leluetsintöjäkin). Tykkään kuitenkin opettaa tiettyjä taitoja, jotka ovat hyvänä pohjana myös agilityä ajatellen. Vaikka Potterin tulevaisuus agilitykoirana onkin vielä hyvin epävarmaa, näistä harjoituksista on varmasti hyötyä myös muissa lajeissa (esim. vaikkapa rally-toko) ja onhan noista kaikista merkkisanojen ja muiden vihjeiden opetteluista ollut jo nyt tosi paljon hyötyä!

Toki tietty välillä iskee harmitus, kun muut samanikäiset (tai nuoremmat) pennut tekevät jo vaikka mitä agilityyn liittyvää tai suunnittelevat asian suhteen kaikkea kivaa. Mutta toki saa harmittaa, mutta siihen ei kannata jäädä vellomaan. Keskitytään nyt näihin meidän juttuihin ja pidetään hauskaa, opetellaan lukemaan toisiamme ja luodaan hyvää suhdetta. Olen esimerkiksi huomannut, miten palkitsevia nuo namietsinnät ovat myös itselleni! Kun näkee, miten koira tykkää hommasta ja miten voidaan tehdä etsintöjä erilaisissa paikoissa ja miten koira edelleen onnistuu ja tykkää, niin positiivinen luuppi on valmis :)

8.9.2021 Namietsintää uudessa paikassa
11.9.2021 Namietsintää mökillä estesäilössä
20.9.2021 Namietsintä extremehäiriössä (liikenne)
24.9.2021 Namietsintää erilaisten liikennehäiriöiden lähellä

Potterin vihjeet

Tällä hetkellä (3.10.2021) Potterille on opetettu seuraavat vihjeet (tai on vielä opetuksessa), kuukauden aikana uudet vihjeet on merkattu. 31 sanallista vihjettä.

Ehdolliset vahvisteet

 • Yes: Ehdollinen vahviste namille kädestä
 • Good: Ehdollinen vahviste namille, joka tulee suuhun (koira pysyy paikoillaan), ns. ”room service”-nami
 • Search: Ehdollinen vahviste heitetylle namille maasta
 • Tossa: Koiran eteen maahan asetettu nami tai useampi nami
 • Get it: Ehdollinen vahviste lelulle / vapautus lelulle, joka maassa
 • Jippii: Ehdollinen vahviste lelulle kädestä
 • Dash: Ehdollinen vahviste lelulle kupista tms (uusi)

Peruskäytöksiä

 • Potter: Luoksetulo/käännös/oma vuoro
 • Vapaa: Yleinen vapautus (usein oletuskäytöksestä eli istumisesta), esim. ruoka, ovista, treeni ohi ja saa ottaa namit lattialta
 • Out: Lelusta irroitus
 • Matto: Matolle meneminen
 • Häkki: Häkkiin meneminen
 • Nami: Namietsintä
 • Sisälle: Pihalta sisälle
 • Sylkky: Syliin nostaminen, mm. autohäkistä
 • Jätä: Luopuminen jostain / homman keskeyttäminen, kontaktin ottaminen
 • Koske: Kuonokosketus käteen
 • Panta: Pää pantaan
 • Yy-kaa-koo: CU 1-2-3
 • Sit: Istuminen
 • Uimaan: Vapautus veteen
 • Down: Maahan
 • Up: Maasta ylös seisomaan
 • Back: Peruuttaminen
 • Hampit: Hampaiden näyttämiseen orientoiva eli tarjoaa kuonoaa käden alle
 • Leuka: Tarjoaa leukaa kämmenelle
 • Tassu: Etutassun antaminen kämmenelle
 • Käsi: Lelun työntäminen annettuun käteen (uusi)
 • Väli: Takaa jalkojeni väliin tuleminen (uusi)
 • Tästä: Lenkillä käytetty vihje, jolla kerron koiralle suunnan reitistä (sen sijaan, että ”ei sinne”) (uusi)
 • Liikkuu: Ennakoiva vihje sille, että vesijuoksumatto lähtee liikkeelle (uusi)

Ajatus aiheesta “Potter 6 kk”

Kommentointi on suljettu.