Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

14.7.2011 Treenit rakennuksessa

Torstaina oli vuorossa rakennusetsintää Tapiolassa. Tällä kertaa pojat pääsivät treenaamaan rappuun, jossa emme vielä olleet aiemmin olleet.

Viima oli ihan ensimmäinen koira. Sille piiloutumisspeksit olivat seuraavanlaiset: 1 hlö/asunto (voi olla siis sama kerros) ja kaikkiin piiloihin koiralla mahdollisuus päästä (ovirako 5-10 cm).

Odotellessamme ulkona otin hieman käsikosketuksia sekä onnistuneen seuraamispätkän. Rakennuksessa aloitimme ylhäältä, mistä etenimme alas. Ihan kaikkia kerroksia ei käyty, kun maalihenkilöt ehtivät jo löytyä. Viima liikkui mielestäni vähän nihkeämmin ja haki tukea. En voinut hirveästi auttaa, kun en piiloja tiennyt, tosin näin kyllä niistä pari, kun olimme lähistöllä.

Yksi löytyi eteiskaapista kyykystä ovi hieman raollaan. Toinen oli kylpyammeessa makaamassa ja kolmas heti asuntoon tultaessa oven vieressä olevassa vaatekomerossa seisomassa komeron ovi hieman raollaan. Siinä ihan vieressä seisoi ihmisiä ja lapsi ja Viima oli mennyt siitä kerran ohi ennen kuin bongasi piilon. Viimeisen ilmaisu oli huonoin, se ei oikein edes alkanut, vaikka meninkin avaamaan oven auki. Parilla ekalla aloitti ok, mutta mulla oli aina kiire palkata, kun se haukku on niin kova tuolla. Pitää jatkossa ottaa ilmaisutreeninä ja antaa maalihenkilölle vaikka kuulosuojaimet, niin saadaan ilmaisua vahvemmaksi myös sisällä.

Viiman treenin aikana oli aika paljon häiriötä, kun tenava oli mukana juoksemassa. Viima kuitenkin selviytyi tästä ok eikä näennäisesti häiriintynyt mukanaolijoista, mutta hajujen liikkeisiin ja paikallistamiseen varmaan vaikutti.

Myryn speksit olivat muuten samat, mutta yksi parvekkeella, yksi ylemmällä ja yksi kaapissa. Myry teki ihan kivasti töitä, mutta sai tehdä tyhjää ennen ekaa löytöä. Yhdessä huoneistossa Myryllä oli selkeästi hajua ja se työsti hyvin, mutta itse olin malttamaton ja epäuskoinen mahdollisesta piilosta (näin, että eteiskomerossa näkyi jotain, mutta muutaman kerran siitä ohi mennessäni ajattelin, että näkyy vain komeron laatikoita..) ja häivyttiin seuraavaan asuntoon. Varsinainen epäluottamuslause koiralle :(

Sen jälkeen alkoivat Myryn rullasekoilut. Se otti rullan ilman syytä suuhunsa, mm. tullessaan komerosta ja näytölle se vei viereeni. Saatiin kuitenkin toisesta huoneesta löytö ja se oli selvä ilmaisu, vaikka perusasennossa rulla tippui ilman vihjettä. Hyväksyin kuitenkin. Maalihenkilö oli keittiössä työtasolla istumassa. Rullasekoilut kuitenkin jatkuivat ja Myry noukki rullaa suuhunsa vauhdissa.

Toinen löytyi sitten aika nopeasti siitä huoneistosta, missä oli henkilö parvekkeella makaamassa. Hyvin Myry tunki itsentä parvekkeelle pienestä raosta. Ilmaisu ok.

Sitten tehtiin kerrokset loppuun ja Myry selkeästi otti hajua ylhäältä ja oli välillä menossa ylös. Kun ketään ei sitten löytynyt, palattiin täsmäkerrokseen ja hetihän se Myry tällä kertaa meni sinne eteiskomeroon, missä mun mielestä ei ollutkaan ketään… Sieltä löytyi maalihenkilö seisomasta.

Eli jatkossa.. Annetaan sen koiran työstää rauhassa loppuun, jos se on selvästi hajulla ja poistetaan muut henkilöt asunnosta, jos tuntuu häiritsevän. Ensi kerralla voisi Myrylläkin olla ihan vain ilmaisutreenit, vaikka kaksi vikaa ilmaistiinkin ok.