Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Discon agiepisdebyytti!

Disco osallistui 14.12.2019 Lohjalla Lägi-areenalla pidettyihin agilityn epävirallisiin kisoihin. Ennakkoon julkaistujen ratapiirrosten perusteella valitsin supermöllit, joissa mentiin vain hyppyjä ja putkia. Möllirata olisi muuten ollut passeli, mutta siinä oli mukana puomi sekä a-este, joita emme ole radalla tehneet.

Pientä pläniä epiksiin
Pientä pläniä epiksiin

Päivä oli sateinen, joten varustauduin ottamalla Discon kaikki kolme BoT-loimea mukaan. Hyvin pärjättiin niillä, ja koira pysyi kuivana koko päivän ajan. Keron jätin suosiolla kotiin. Aikataulut kisoissa olivat häilyvät, mikä on tyypillistä epiksille. Tiesimme etukäteen, että maksit alkavat aikaisintaan klo 12. Lähtöjärjestys muovautui sitä mukaa, kun ilmoittautumisia tuli ja osallahan oli kaksi tai kolme starttia muutenkin. Discolle otin kolme starttia. Olimme siellä loppupäässä, joten ehdimme jokaisen startin jälkeen käydä vähän ulkona jaloittelemassa ja sitten jatkoimme sisällä verryttelyä.

Disco omien suoritustensa jälkeen
Disco omien suoritustensa jälkeen

Eka startti sujui ihan loppumetreille oikein kivasti. Ilmeisesti aiemmin tekemäni puolenvaihdos sai Discon ohjautumaan putken väärään päähän. Linja koiralla sinne oli suora. Lisäksi vikan hypyn rima tippui alas. Supermölleissä rimat olivat oletusarvoisesti 20 cm, mutta päätin, että meille tässä treenissä enemmän hyötyä on 50 cm rimat.

Discon eka startti

Tokaan starttiin tein pienen ohjausmuutoksen. Päätin, etten vaihda puolta tokavikaa putkea kohti tultaessa, jotta koiran linja olisi varmasti suora sinne putkeen. Mutta niin vain Disco kirmasi kohti sitä väärää putken päätä. Kutsuin koiraa heti, kun huomasin tämän ja kas, Disco reagoi tähän ja tuli kiltisti luokse ja sain ohjattua haluttuun päähän putkea. Olisikohan muistista ollut kirmaamassa tuonne väärään päähän.

Discon toka startti

Kolmannessa startissa ajattelin, että voisin ehkä sittenkin tehdä sokkarin sopivasti ennen sitä pahamaineista putkea. Mutta suorituksen aikana tulin toisiin aatoksiin, kun näin, että Disco tulee hurjaa kyytiä ja en millään ehtisi mitään tehdä. Tällä kerralla Disco paahtoi suoraan oikeaan putken päähän. Vika rima tosin tipahti, kun ponnisti liian läheltä. Mutta nyt mentiin oikeaa rataa, ja kovaa! Discon etenemä tällä radalla oli 6,88 m/s! Se ei ollut nopein, mutta itselleni se oli kiva huomio, sillä aikaisempaa käsitystä Discon nopeudesta ei oikeastaan ollut. Oma näkemys on aina oma, mutta kun siihen saa luvut tueksi, niin se antaa enemmän osviittaa.

Discon kolmas startti

Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen tähän yhteiseen episdebyyttiin. Disco teki juuri sen, mitä se osaa. Kaikki lähdöt olivat superhyvät. Pystyin ottamaan pitkät leadoutit. Ja pitkä lähdössä odottelukaan ei haitannnut, vaan pystyttiin olemaan omassa kuplassamme sillä aikaa, vaikka rimoja nostettiin joka kerta ennen meidän suoritusta. Ja itse radalla Disco luki hyvin ohjaukset ja esteet, ei juurikaan kysellyt esteiden välillä.

Maalissa Disco oli kyllä vähän pöllämystynyt jokaisen startin jälkeen, että missä on palkka! Se pyöri ja hyöri, vaikka pääsikin sitten oman palkkansa luokse. Pitää siis miettiä tätäkin puolta jatkoa ajatellen. Ainoat miinukset tuo yksi putki sekä se, että kaksi kertaa vika rima tippui alas. Opettelen siis juoksemaan rataa loppuun saakka siten, että siellä olisi vielä yksi ylimääräinen este suoritettavana!

Kiitos järjestäjäjille mukavista epiksistä! Oli hienoa, että saatiin tehdä omilla rimakorkeuksilla, vaikka siihen säätöön menikin aina vähänn aikaa. Lisäksi tykkäsin siitä, että ratapiirrokset olivat ennakkoon julkaistut ja että itse paikan päällä lähtö- ja maalialueet olivat hyvin eristettyjä. Voidaan tulla siis jatkossakin uudestaan!

Kiitos myös siskolleni Tarjalle, joka saapui paikalle videoimaan starttejamme. Näistä videoista on iso ilo!

Supermöllimaksien tulokset.