Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

6.4.2008 Lisää etsintätreenailua

Treenasimme taas pienellä porukalla Petikossa.
Viima sai etsiä samalta alueelta kuin Myry eilen, mutta pienennettynä versiona. Maalihenkilöt löytyivät ja ilmaisu oli ok.

Myrylle oli vuorossa vähän isompi kolmionmuotoinen alue, alueen rajoina kanta 100m ja korkeus 200m. Tarkoituksena oli kiertää alue myötäpäivään eli kanta, korkeus (linjaa pitkin) ja halkaisija. Oletuksena oli, että maalihenkilöt menisivät halkaisijaa pitkin piiloihin, ensimmäinen alueen keskelle ja toinen alueen loppuun kärkeen.

Myry ei hirmu hyvin irronnut, kun lähetin. Tietä pitkin se olisi mennyt mielellään, samoin edennyt tien toiselle puolelle. Noin puolivälissä linjaa sain Myryn etenemään syvemmälle metsään. Myry kuitenkin pysähtyi ja huomasin, että se jäi syömään jotain. Hienoa… Sain sen kuitenkin lopettamaan ja tulemaan huuliaan lipoen luokseni ja uusi lähetys sinne suuntaan, missä Myry oli herkutellut. Kuten arvelinkin, maalihenkilö oli siinä lähistöllä. Ilmaisu ok.

Lisäksi selvisi, että maalihenkilöt olivat kulkeneet linjaa pitkin, joten se selittikin sen, miksi Myry olisi halunnut edetä tietä pitkin ja miksi hakeutui toiselle puolelle metsää (tuuli sinne päin eli kulkijoiden hajut menivät sinne). Teimme muutoksen suunnitelmaan ja menimme halkaisijalle, mistä lähetin Myryn metsään ja etenimme aluetta. Myry pysytteli aika lähistöllä, kunnes se alueen loppupuolella sai hajun ja irtosi. Rullan tuonti ei tosin ollut täydellinen, sillä matkan varrella Myry bongasi vesilammikon, tiputti rullan ja jäi juomaan vettä. Juomisen jälkeen se etsi rullan maasta ja jatkoi luokseni. Näyttö meni ok.

Periaatteessa koiran olisi pitänyt hakea uusi rulla maalihenkilöltä, sillä rulla otetaan suuhun vain maalihenkilön luona. Mutta toivottuun lopputulokseen päädyttiin näinkin, joten pitää katsoa, tuleeko jatkossa tällaisia tilanteita lisää.

Päätin kuitenkin ottaa vielä yhden ylimääräisen piilon. Maalihenkilön oli tarkoitus mennä linjaa pitkin alueen ulkopuolella ja sitten oikealle metsään. Etsittiin sitten tuo pläntti, pari kertaa Myry kävi alueen loppupuolella lähellä peltoa ja välillä olisi mieluusti mennyt linjan vasemmalle puolelle, mutta kutsuin sen takaisin. Kerran Myry kävi mukana kulkeneen henkilön luona, mutta tuli kutsuttaessa takaisin. Myry teki tämän vähän myöhemmin vielä toiseen kertaan, ehti napata pannassaan roikkuvan kiintorullan ja tuoda minulle, joten näytöllehän me sitten mentiin :D

Tässä vaiheessa pidettiin pieni soittotauko ja varmistin, ettei Myry ole käynyt maalihenkilön luona. Jatkettiin sitten etsimistä. Koska linjan oikean puolinen alue tuntui olevan jo hyvin käyty, niin päättelin, että maalihenkilö saattaisikin olla linjan vasemmalla puolella, jos hän olikin jatkanut tietä pitkin ja poikennut sitten siitä oikealle metsään. Mentiin siis toiselle puolelle ja hetken päästä Myry tulikin rullan kanssa. Eli näin olikin käynyt, mutta ei se mitään. Nyt treeniin tuli kestoa ja koira selviytyi tehtävästään ihan mukavasti. Ja toisaalta näki, miten koira liikkuu ja käyttäytyy, kun sillä ei ole hajua ja kun sillä on haju, kun en voi itse olla täysin varma piilopaikasta (etenkin, jos kuvittelen piilon olevan toisaalla). Reilun puolen tunnin treeni kokonaisuudessaan eli ihan hyvä harjoitus.