Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

4.11.2011 Kontaktikurssin omatoimitreenit

Oivan kontaktikurssin ensimmäinen käytännönkerta (omatoimitreenit). Tässä suunnitelma:

Kriteeri: suora 2on-2off asento, eteenpäin katsominen -> vapautus eteen

Treeniasetelma:
Avustaja: namikupin vartija ja namin toimittaja kuppiin (ensimmäisen jakson perusteella pitää katsoa, onko nami ok vai pitäisikö olla lelupalkka)

Ohjaaja: vapauttaa koiran heti, kun kriteeri täyttyy; kutsuu koiran heti luokse palkkauksen jälkeen ja namisiirrolla takaisin puomille pöydän kautta; ohjaajan sivuttaisetäisyys esteeseen säilyy koko ajan samana periodin aikana, mutta sitä kasvatetaan, jos periodissa onnistumisprosentti väh. 80%. Sen sijaan ohjaajan etäisyyttä kontaktialueesta kasvatetaan/vaihdetaan jokaisella toistolla, jos edellinen toisto menee ok.
Minipöytä on kontaktialueen vieressä eli siirto puomille sitä kautta.

Periodit sis. 3 jaksoa, joissa kussakin 5 toistoa, minitauot välissä. Kokonaiskesto periodille 3min. Vähän pidempi tauko periodien välissä (koira häkkiin). Suunniteltu alkajaisiksi 3 periodia, saatetaan tehdä 1-2 enemmän, jos ehditään.

1. periodi: siv.etäisyys puomille 5 cm
2. periodi: siv. et. 15 cm
3. periodi: siv. et. 30 cm
-> siv. etäisyyden kasvattaminen 1 m -> 2 m (ei ehkä tällä kerralla, mutta jos näyttää hyvältä, nostetaan kriteeriä nopeammin)

Toteutus:

Kriteeri: 2on-2off ja eteenpäin katsominen -> vapautus.

Treeniasetelma: Namikuljetus pöydälle, siitä alasmenokontaktille, ohjaaja pysähtyy aloilleen ja koiran tehtävänä hakeutua oikeaan paikkaan. Koska onnistumisprosentti jäi  heikoksi, niin keskityttiin lopulta enemmän koiran käytöksen muokkaamiseen oikeaan suuntaan kuin sivuttaisetäisyyden kasvattamiseen. Jos koira jäi  liian pitkäksi aikaa väärään kohtaan, otin sen uudestaan siirtoon. Avustaja huolehti palkasta edessä (vapautus hypylle ja namille).

Seuraavassa vähän tuloksia, kaikki periodit 3 min:

1. periodi:

  • 1. jakso: 1’39 2 OK, 2 lähes OK, 2 NOK -> latenssi alussa huono
  • 2. jakso: 1’14 1 OK, 3 lähes OK, 4 NOK -> viimeinen toisto oli hyvä!

httpv://www.youtube.com/watch?v=cwSrgLbhpO8

2. periodi:

  • 1. jakso: 1’32 0 OK, 2 lähes OK, 6 NOK
  • 2.  jakso: 1’34 0 OK, 3 lähes OK, 5 NOK

Tästä en laita videota, koska se ei anna mitään lisäinformaatiota. Ei mitään hyviä suorituksia.

3. periodi:

  • 1. jakso: 0’44 0 OK, 5 NOK -> pysähtyi  näissä kaikissa ennen
  • 2. jakso: 1’17 3 OK, 2 lähes OK, 1 NOK -> vika meni hyvin!
  • 3. jakso: 0’45 0 OK, 3 lähes OK, 0 NOK -> näissä kaikissa oli pieni pysähdys ennen + vilkaisut ohjaajaan

httpv://www.youtube.com/watch?v=q9LVPDkgmqs

Huomioita:

  • Myry on todella tarkka siitä, olenko liikkeessä vai pysähdynkö -> pysähdyn -> koira pysähtyy niille sijoilleen -> tämä oli esillä koko ajan
  • Jos koira ei tietyn ajan sisällä tarjoa 2on-2off, otetaan se uuteen siirtoon. Tämän ajan pitäisi vähentyä koko ajan. Nyt esim. viimeisessä jaksossa Myry kyllä pysähtyi, mutta tarjosi sallituissa rajoissa 2on-2off.
  • Vaikuttaa siltä, että löydettiin mustavalkoinen tapa koiralle kertoa, milloin se tekee oikein: jos se menee heti 2on-2off-asentoon, tulee vapautus palkkiolle, jos se pysähtyy ennen aikojaan, siitä seuraa siirto ja uusi yritys. Täysin onnistuneita toistoja oli tosin luvattoman vähän.
  • Jokunen kerta kävi niin, että vapautin koiran, kun kriteeri ei täyttynytkään (toinen tassu ei ollutkaan maassa). Jos on avustaja käytössä, niin hän voi peukkua nostamalla kertoa, että kriteeri täyttyy, jos en itse sitä näe.
  • Omaa sijaintia voi vaihdella. Näissä alkutreeneissä esimerkiksi tietyn kokoinen oma alue kontaktialueen vieressä. Siirron loputtua jäädään paikoilleen ja pysytään siinä, kunnes koira on vapautettu eteen.
  • Toivottavasti Myry ei nyt ketjuta, että pysähdyn – vilkaisen – 2on-2off – vilkaisen – eteenpäin katsominen – vapautus.
  • Jaksojen toistomääriin pitää kiinnittää huomiota. Toistojen määrä ei saa perustua vapautuksiin vaan myös siirrolliset tapaukset lasketaan toistoiksi. Max viisi toistoa on hyvä, sitten minitauko.