Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

17.10.2012 Oivan treeneissä kontakteja

Tällä hetkellä ollaan Myryn kanssa Oiva Agilityn Agilityeste 2 -kurssilla, jossa meitä on yhteensä viisi henkilöä koirineen. Kouluttajaa ei ole, mutta sen sijaan olemme järjestäneet treenit niin, että jokainen toimii koulutusohjaajana (ilman koiraa) kolme treenikertaa peräkkäin. Jokaisella kolmen kerran pätkällä on oma teemansa, ja ennen jokaista treeniä jokainen meistä kertoo ennakkoon, mitä aikoo tehdä ja mitä koulutusohjaajalta toivoo. Kolmella ekalla kerralla toimin koulutusohjaajana, joten tämä oli meille nyt ensimmäinen keskiviikon agitreeni tälle talvikaudelle :)

Teema: Kontaktit

Lähtötilanne:

Edellinen kontaktitreeni on tehty kesäkuussa, joten lähtötaso voi olla mitä vain… Namimagneetilla Myry hakeutuu 2on-2off-asentoon, katsoo eteenpäin ja saa vapautuksen. Oma sijaintini siinä vieressä. Haasteena se, että koira ehtii vilkaista minuun ennen kuin katsoo eteenpäin. Lenkkien yhteydessä tein jossain vaiheessa tähän valmistavia treenejä eli namimagneetilla levylle, ja siitä Myry hakeutui itse 2on-2off ja katsoi eteenpäin, ja ponnisti terävästi eteenpäin heitetylle namille. Sain jonkin verran etäisyyttä (koiran taakse).

Tavoite: 

Katse heti eteenpäin. Oma sijainti merkityksettömämmäksi. En tiedä, kannattaako treenata enemmän etäisyyttä (koiran takana) vai sivuttaisetäisyyttä?

Suunnitelma:

* mitä haluan parantaa koiran toiminnassa ja miten sen teen?

Koira hakeutuu innokkaasti 2on-2off, ja katsoo heti eteenpäin ja ponnistaa terävästi eteenpäin vapautuksesta.

Teen 1min DOL, minitauko, 1min DOR ja sitten isompi tauko. Niin monta toistoa kuin ehtii / näyttää hyvältä. Teen namisiirrolla kontaktialueelle, pysähdyn itse ja annan koiran jatkaa eteenpäin. Vapautan heti, kun koira on 2on-2off ja katsoo eteenpäin. Nami heitetään eteen.

Näitä yhteensä 3 kertaa. Tarkoitus on kasvattaa etäisyyttä koiran ja minun välillä.

* mitä haluan parantaa omassa toiminnassa ja miten sen teen?

Haluan olla tarkempi. Eli jos koira tekee jotain muuta eli pysähtyy kontaktille (ei 2on-2off) tai menee yli tai on vinossa tai vilkaisee minuun, aloitan heti uuden siirron. Heti tarkoittaa 1s. Tuohon väliin Myry kyllä saattaa ehtiä vilkaista, mutta tarkoitus olisi vapauttaa ennen kuin ehtii vilkaista… Pidän myös sessiot lyhyinä, toistoja ei ehdi tulla paljoa, joten pysyn itsekin skarpimpana.

* toiveet koulutusohjaajalle (mihin asiaan toivon koulutusohjaajan kiinnittävän huomiota, auttaako hän palkitsemisessa tms. vai onko vain apusilminä)

Toivon, että koulutusohjaaja tarkkailee ajoitustani (vapautan oikealla hetkellä), otan siirtoon tarpeeksi nopeasti tarvittaessa ja mahdollisesti toimii palkkion heittäjänä. Tätä voisi nyt kyllä käyttää, kun kerran on mahdollisuus.

Toteutus:

Kaikki jaksot ajastettu 1min.

1. jakso: DOL
Namisiirrolla aika lähelle kontaktireunaa. Kaksi ensimmäistä toistoa otin siirrolla uusiksi, seuraavat neljä hyväksyin/vapautin, vaikka videolta katsottaessa näkyykin, että koira vilkaisee jokaikinen kerta.

httpv://www.youtube.com/watch?v=hyfvr4yMwhk

minitauko

2. jakso: DOL
Avustaja (toisella puolella) palkkasi heittämällä namin koiranlinjalle vapautuksesta. Yhdellä toistolla Myry ehti vilkaista minuun. Neljä toistoa aika nopealla vapautuksella, kaksi toistoa keston kanssa. Myry pysyi hyvin 2on-2off, vaikka rytmi vaihtui.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4s4ls5Lun1c

isompi tauko

3. jakso: DOR
Lisättiin ohjaajahäiriötä eli heilutin samalla kättä, kun vapautin koiran. En ihan joka kerta tätä muistanut tehdä. Avustaja (toisella puolella) palkkasi heittämällä namin. Tuli mieleen, että tässä harjoituksessa olisin voinut heilutella kättä paljon pidempään, ja ennen kuin koira otti 2on-2off. Nyt vapautin Myryn aika nopeasti sen jälkeen, kun aloitin toisen käden heiluttamisen. Yhdellä toistolla Myry reagoi vähän liiankin nopeasti. Kuusi toistoa.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Ap76htx6ZxQ

minitauko

4. jakso: DOR
Palkkasin joka toisella kerralla itse, joka toisella avustaja. Voisin itse yrittää heittää palkan kauemmaksi ja vähän koiranlinjan toiselle puolelle. Viisi toistoa.

httpv://www.youtube.com/watch?v=msxO5lyOzK0

Suunnitelma 24.10.2012:

* mitä haluan parantaa koiran toiminnassa ja miten sen teen?

Myry tekee 2on-2off, ja katsoo eteenpäin ilman vilkaisuja ohjaajaan huolimatta omasta sijainnistani, joka nyt vähän kauempana kuin viimeksi (namisiirto loppuu aiemmin). Vilkaisuja ajatellen mukana on ohjaajahäiriönä käden heiluttelu. 2x minuutin jaksoa (DOL) minitauolla ja 2x minuutin jaksoa (DOR) minitauolla.

* mitä haluan parantaa omassa toiminnassa ja miten sen teen?

Keskityn käden heiluttamiseen eli aloitan sen jo siirron aikana, jatkan sitä ennen vapautusta ja sen jälkeen. Voin myös aloittaa heiluttelun ennen vapautusta, kun koira 2on-2off, mutta pidän siinä vähän kestoa ennen kuin vapautan.  Palkkauksessa keskityn heittämään kauemmaksi ja oikeaan kohtaan. Namisiirron muistan lopettaa aiemmin, jotta saan vähän etäisyyttä.

* toiveet koulutusohjaajalle (mihin asiaan toivon koulutusohjaajan kiinnittävän huomiota, auttaako hän palkitsemisessa tms. vai onko vain apusilminä)

Avustaja osallistuu palkkaamiseen. Ennen jakson alkua on sovittava palkkausjärjestys (tätä varioitava, ettei aina joka toinen). Avustaja saa tarkkailla, kasvatanko kriteeriä sopivalla tahdilla vai toistanko koko ajan samaa.