Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

3.11.2014 Tunnistusetsinnän ekat harkat

Kerokin harrastaa nyt tunnistusetsintää! Tai ainakin tutustumme lajiin, ja mietimme, miten voisimme hyödyntää näitäkin taitoja jatkossa :) Osallistumme Keron kanssa kuuden kerran (+ yksi teoriatunti) Tunnistusetsintä 1 -kurssille, jonka järjestää Dogs For Jobs Keravalla. Kurssilla on tarkoitus opettaa koira erottelemaan ihmisten ominaishajuja ja löytämään halutun ihmisen ominaishaju purkkiradalta sekä löytämään myös lähtöhajun perusteella esineitä.

Kurssin teoriakerta pidettiin jo aiemmin, ja siellä käytiin vähän perusteita läpi mm. teoriaa koiran hajuaistista ja vähän käsitteitä, mikä on koulutuksen tavoite ja miten koulutuksessa lähdetään liikkeelle (mitä välineitä tarvitaan jne). Hajutunnistuskoulutuksessa tavoitteena on saada koira nuuhkuttamaan ja rauhoittumaan hajun lähteen löytäessään. Hajujen erottelu on todella tärkeätä, ja häiriöhajuja on myös lisättävä mahdollisimman nopeasti harjoitteluun mukaan.

Etsimishalua on myös vahvistettava, ja tätä voi harjoitella kotosalla alkuun koiralle tutun lelun tai muun esineen kanssa, ja laajentaa sitten muihin pienempiin esineisiin sekä hyödyntää myös lenkkimaastoja piilottamalla esineitä matkan varrelle. Alla olevassa kuvassa on esitetty yksi tapa, miten lenkillä voi harjoitella esineeseen (miksei myös ihmiseenkin) reagointia. Eli kuljetaan tietä pitkin sopivasti tuulen alapuolella, ja kun koira törmää hajun, niin se lähtee selvittelemään, mistä se oikein tulee. Jos koiralla on taipumusta häiriintyä ympäristön muista tuoksuista, kannattaa esine sijoittaa mahdollisen häiriöhajun jälkeen. Koira joutuu luopumaan häiriöhajusta, mutta palkkioksi siitä se saa hajun esineestä, sen etsimisen ja löytämisen sekä lopulta palkkion  tehdystä työstä.

Esimerkki reagointiharjoituksesta
Esimerkki reagointiharjoituksesta

 

Ennen ensimmäistä käytännön kertaa meidän tehtävänä oli opettaa koira nuuhkuttamaan purkkiin, jossa on valmiina ihmisen lähtöhaju, mieluusti tutun ihmisen. Purkkiharjoituksen lisäksi tehtävänä oli harjoituttaa koiraa etsimään esineitä. Puuhaa siis riitti jo ennen varsinaista treenikertaa!

Keron kanssa kotosalla treenattiin iltapuhteina erilaisten esineiden etsimistä aloittaen ihan siitä lempilelusta. Siitä sitten siirryttiin muihin esineisiin, kuten hanskaan, pipoon jne. Ensin etsittiin ihan läheltä ja näköpiiristä, mutta sitten aloin piilotella ympäri alakertaa lattialle, vähän korkeammalle ja vähän matonkin alle. Olipa hienoa seurata, miten Kero innostui puuhasta ja etsi niin tomerana!

Purkkien osalta ehdin tehdä kaksi harjoitusta, jossa tarkoituksena oli vahvistaa kuonon pistämistä sinne purkkiin ja nuuhkaisua. En tiedä tuosta nuuhkaisusta, mutta koska Kerolla on tuo kohdetyöskentely aika vahvana, niin aika nopeasti Kero tarjosi haluttua käytöstä. Yksi treenisessio (3+3+3 toistoa) kotona keittiössä ja toinen treenisessio sitten mökillä pihalla (3+3+3 toistoa). Haasteeksi koin lähinnä sen, että Kero tarjosi kaikenlaista muutakin purkkia kohtaan, kuten esimerkiksi hampailla koskemista tai sellaista koskemista, missä kirsu oli purkin ulkopuolella… Tässä vaiheessa en halunnut lisätä vielä vihjesanaa, kun Kero tarjosi vähän muutakin eikä vain tuota kuono purkkiin -käytöstä.

Video tästä tokasta treenistä:

Näillä pohjilla sitten mentiin treeneihin. Jännitti hurjasti, kun ei etukäteen voinut tietää, miten Kero suhtautuu uuteen paikkaan, uusiin ihmisiin ja maistuuko sille mikään palkka (muistissa edellinen päivä, kun jauheliha ei kelvannut) ja toisekseen, osaako Kero rauhoittua ja osaako se tehdä oletetut asiat. Itse tietty jännäsin lisäksi sitä, että osaanko itse olla sähläämättä liikaa.

Palkkioiksi olin varannut kokoelman paistettua kalkkunaa, maksamakkaran paloja, juustoa sekä Maukas-lihapulleroita. Onnekseni nämä palkkiot olivat ihan riittävät. Treenisessioita oli yhteensä kolme. Jokainen koirakko treenasi yksitellen yhden session, minkä jälkeen se vietiin takaisin autoon odottelemaan.

Eka treenipätkä sisälsi paikkaan tutustumisen eli koira sai itse kierrellä treenihuoneen ja haistella paikallaolijat. Oli kiva huomata, että Kerohan käyttäytyi ihan fiksusti. Kiersi huonetta ja kävi tekemässä tuttavuutta ihmisten luona. Sitten Kero sai tutustua myös treenipöytään, mistä sai syödä  nameja. Tämän jälkeen laitettiin hajua sisältävä purkki pöydälle ja annettiin Keron nuuhkia purkkia kolme kertaa. Sitten tauolle.

Tokassa treenissä otettiin kuvioihin mukaan lähtö- ja kohdehajut. Nämä hajut olivat siis samat, mutta aluksi vahvistettiin lähtöhajun nuuskuttamista (4x), minkä jälkeen lähtöhajun nuuskaisu ja ohjaus pöydälle kohdehajulle. Tässä treenissä minulla oli käytössä alusta, missä Kero makoili, mutta se taukokäytös oli kyllä aika levotonta, liian levotonta. Niinpä seuraavaa treenikertaa varten vaihtoehtona oli joko jättää alusta pois tai laittaa se riittävän kauaksi, ettei tulisi ei-toivottua käytöstä ja toisaalta hiljaa olemisesta pääsisi sitten heti hommiin.

Kolmannessa treenissä jätin alustan eteiseen ja koiran sinne. Itse siirryin pöydän luokse, minne kutsuin Keron alustalta heti, kun se oli hiljaa ja ohjasin pöydälle purkille. Vahvistettiin useampi kerta kuonon laittamista kohdehajupurkkiin. Lopetettiin myös ajoissa, ja tämä oli muutenkin tosi hyvä treenisessio eikä koira ehtinyt kuumua liikaa tai turhaantua. Kerran Kero alkoi kesken kaiken piipata, kun huolimattomasti tarjosi purkin nuuhkaisua ilman, että kuono olisi ollut purkissa ja kun naksua ei tullut, niin tuli vähän piippaa.

Kotitehtäväksi saimme vahvistaa lisää purkkiin kohdentamista, vihjeen lisäämistä lähtöhajunuuskulle sekä sitten yksi harjoitus, jossa mukana olisi lähtöhaju sekä kohdehaju. Lisäksi pitää muistaa tuoda seuraavalla kerralla paljon saman päivän aikana hajustettuja sideharsoja treenikavereille jaettavaksi.

Seuraavaa kertaa odotellessa siis! :)