Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

20.4.2015 Keron eka pidempi tunnistusjälki

Maanantai-iltana meillä oli Keron kanssa vika Tunnistusetsintä 2 -kurssin treenikerta, ja tälle kerralle tarjolla olikin vähän pidempi ja haastavampi jälki. Jälki tosin oli lopulta aika tuore, mutta sen ajamiseen Kerolta meni kaikkineen kuitenkin puolisen tuntia! Jälki oli sikäli haastava, että se kulki rakennusten lomassa kävelyteillä, ja sinne oli tiputettu yhteensä neljä pientä esinettä. Jäljen päässä oli maalihenkilö odottelemassa.

20.4.2015 Keron jälki
20.4.2015 Keron jälki

Ekan esineen (hissilippu) Kero nappasi hyvin, sillä se oli ihan siinä alussa. Tokaa esinettä (heijastimia) Kero ei huomannut, kun jälki teki siinä kohdassa kulman. Kolmatta esinettä saatiin metsästää sitten todella pitkään, sillä se oli ihan jäljen loppuvaiheessa hieman ennen maalihenkilöä. Tämän esineen (hanska) Kero bongasi ja ilmaisi, minkä jälkeen saikin nopeasti hajun maalihenkilöstä, jonka luokse Kero vauhdilla meni.

Haasteita jäljellä olivat mm. se, että Kero pyrki kovasti tienreunoja nuohoamaan. Joitain ihania hajuja se myös bongasi. Lisäksi Kero alkoi välillä piippailla kesken kaiken, kun ilmeisesti ei oikein tiennyt, mitä pitäisi tehdä tai sitten vain paineistui meikäläisestä siinä lähellä hihnan päässä. Jälki oli melkein 700m pitkä, joten senkin puolesta tämä oli meille aika huikea treeni.

Jatkon kannalta kannattaa miettiä seuraavaa:

  • Motivaatiota ajaa jälkeä saatava lisää (vs. häiriöhajut vieressä) => esineiden välinen etäisyys lyhyemmäksi, ainakin alussa, vika pätkä voi olla vähän pidempi.
  • Lyhyempiä jälkiä (mutta paljon esineitä) lisäten ympäröiviä häiriöitä (esim. kävelytiellä).
  • Jos koira pyrkii koko ajan tekemään muuta (pysähtyy ja alkaa nuuhkia jotain tms), estetään tämä (ohjaaja pysähtyy) ja kun koira luopuu (palaa takaisin), kehutaan ja jatketaan, kun koira etenee. Myös jätä-vihjeen yleistämistä lisää eri häiriöihin (hajut pahimpia, jos päässyt ”imuun”).
  • Kun koira liikkuu eteenpäin, kehutaan (ei koko ajan, mutta tarkkailtava, antaako tämä koiralle itseluottamusta jatkaa eteenpäin).

Nyt sitten vain paljon jälkitreenejä! :)