Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

17.6.2014 Keron etsintätreeni

Siis aivan loistava fiilis! Tiistain treeneihin Kerolle oli suunniteltu pieni etsintätreeni. Karttaan merkitty alue poikkesi normaalista totutusta, sillä sitä ei oltu rajattu rajoin, vaan tehtävänä oli aluksi suunnata kohti mäen nyppylää ja sieltä sitten kohti isoa kiveä. Toki suunnasta sai poiketa, jos koira näin halusi, mutta tarkoitus oli kuitenkin käydä näissä kahdessa kohteessa.

Ennen treeniä totta kai jänskätti, kun ei olla näin isossa porukassa Keron kanssa tehty tämmöistä treeniä. Olin kuitenkin aiemmin konsultoinut aiheesta kokeneen henkilön kanssa, ja ohjeistus rentoon työskentelyyn, ns. vapaana liikkumiseen ja oman rintamasuunnan hyödyntämiseen antoi hyvää uskoa siihen, että me pärjätään. Turha metsätottis ja muu hallinta säätöineen siis pois.

image
Kartta alueesta.

Laitoin Kerolle työkamat päälle jo autossa, mutta kytkin kuitenkin liinaan. Siitä siirryttiin vapaasti alueen reunalle, missä vaivihkaa vain päästin Keron menemään. Ei yhtään piippaa tai muutakaan turhaumaa koiran puolelta tähän mennessä! Vau!

Alussa Kero juoksi ja etsi vauhdikkaasti, tarkensi ja jatkoi duunia itsenäisesti. Sitten se irtosi ja tuli pian rullan kanssa. Piilolla palkat ja sieltä sitten jatkettiin vaivihkaa hommia. Ja edetessämme kohti nyppylää löytyi toinen maalihenkilö.

Kolmannen löytymiseen meni vähän enemmän aikaa, kun väliin mahtui uuden suunnan ottaminen nyppylältä. Kolmannen ilmaisussa Kero jo vähän empi, sillä jäi hetkeksi katsomaan suuntaani (tässä oltiin jo siis koiran kanssa näköetäisyydellä).

Neljäs löytyi sitten reitin päästä eli kartalla näkyvän ison kiven vierestä pienemmältä kiveltä makaamasta. Tästä Kero ei saanut heti hajua, mutta sen saatuaan loikkasi kivelle maalihenkilön viereen.

Yhteensä autolta vikalle piilolle meni reilut 12 minuuttia, joten oikein oivallinen treeni oli. Lisäksi tuulensuunta oli juuri oikea kyseiseen harjoitukseen. Todella hyvä treeni, olin ihan innoissani treenin jälkeen :)

Koira oli oikein hyvä (liikkui ja etsi hajua hyvin, fokus säilyi, ilmaisut myös hyvät). Oman toimintani osalta olen tyytyväinen siihen, että olin rento, annoin koiran vain mennä, en antanut mitään etsimisvihjeitä tai muutenkaan ohjaillut kuin korkeintaan rintamasuunnallani.

image
Kero keulii.

Seuraavia kertoja ajatellen tosin voisi vielä parantaa. Kiire liikkua eteenpäin ei ole. Lisäksi on muistettava ohjeistaa/muistuttaa kartturia kulkemaan ohjaajan takana eikä missään vaiheessa koiran ja ohjaajan välissä. Lisäksi voisin osallistua piilolla tapahtuvaan toimintaan enemmän, esimerkiksi menemällä kunnolla luokse ja vaikka avustamalla maalihenkilö ylös. Joskus yllärinä maalihenkilöllä voisi olla vaikkapa ylimääräinen palkkapurkki, jonka hän voisi antaa koiralle silloin, kun tarkastelemme karttaa.

Ja tässäpä sitten video treenistä (ilmaisut ovat kohdissa n. 2:50, 5:20, 9:15 ja 11:25):

httpv://youtu.be/so5VrqUQXV0