Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

28.12.2014 Piupaut rauhoittumiskuurille eli perustaitojen treenausta hallissa

Meillähän on nyt ollut rauhoittumiskuuri menossa liittyen lähinnä juuri siihen, että Kero piippailee esimerkiksi treenitilanteissa tai muissa kiihdyttävissä tilanteissa tai jos se ylipäänsä odottaa jotain mielenkiintoista tapahtuvan tai jos sillä on tylsää ja se ei pääsekään tekemään sen mielestä kivoja asioita. Mietin tässä hieman asioita, ja tulin siihen tulokseen, että sen sijaan, että turhauttaisin koiraa enemmän negatiivisella rankulla (= otetaan koiralta pois se, mitä se haluaa), niin palkitsenkin sitä asioista, joita se tekee oikein ja koska Kero osaa jo aika paljon juttuja, niin pistän sen töihin niissä tilanteissa, missä piippaa saattaisi tulla. Ongelman kiertämistä ehkä, mutta näin saan palkattua namilla siitä, että Kero on hiljaa ja toisaalta samalla duuni, jota Kero sillä hetkellä tekee vahvistuu myös. No, ei tästä sen enempää, kirjoittelen tästä ehkä lisää joskus myöhemmin.

Joka tapauksessa riensin tämän illan agivuorolleni innoissani siitä, että nyt voin treenata muutakin koirani kanssa kuin pelkästään sitä, että päästäänkö autosta hiljaa halliin vai ei. Treeniplänissä oli tosin vain agilityn perustaitoja, mutta sekin jo motivoi hyvin.

Treenit sujuivatkin tosi kivasti. Toki Kero piippasi niissä tilanteissa, missä se aiemminkin on tehnyt, kuten autossa ja häkissä, mutta heti, kun se oli hiljaa, aloitin palkkauksen tai siirtymisen. Pieniä palasia, mutta kuitenkin.

Seuraavassa kooste treeneistä:

1. Namimagneettia + häkkiä

 • Alku ihan vain häkin lähellä tehtyä namimagneettisiirtoa, ja kun se lähti sujumaan, niin siirryttiin kentän puolelle enemmän ja enemmän.
 • Onneksi palkkio oli Kerolle mieluista (hirvenpaistia sekä juustoa, ja etenkin tuo hirvenpaisti oli se juttu!).
 • Näitä tehtiin useita toistoja eli käytiin tekemässä kierros namimagneettia ja sitten palattiin takaisin häkkiin, ja sitten uusi toisto.

2. Ympyrätyöskentelyä

 • Kävelyvauhdissa ja namipalkkiolla (hirvenpaisti). Ja meni tosi hyvin!
 • Muutaman namipalkkauksen (kierros tai pari) jälkeen lelupalkkaus ja sitten jatkettiin uudestaan, jotta tuli tehtyä molemmat puolet sekä ulko- että sisäkehää.

Tässä välissä käytiin ulkona. Ja Kero tarjosi jopa kontaktia :)

3. Ympyrätyöskentelyä

 • Jatkettiin vauhdikkaammin, edelleen namipalkalla sekä lelulla kierrosten päätteeksi.

4. Jarrutus 

 • Kaksi hyppyä suoraan, itse olin odottamassa tokan hypyn vierellä.
 • Vapautus häkistä suoraan lelusiirtoon.
 • Molemmat puolet 2x, meni tosi hyvin.

Tässä välissä taas ulos. Namimagneetilla päästiin oikein kivasti ulko-ovelle.

5. Ympyrätyöskentelyä

 • Tehtiin vielä vähän ympyrätyöskentelyä.

6. Lelulle kiihdyttäminen

 • Heitetylle lelulle kiihdyttämistä, neljä toistoa
 • Näissä tuli ihan hyvää intoa, mutta tuota lelun palautusta pitää tietty harjoitella lisää. Toki Kero kolmessa toistossa kääntyi lelun kanssa kohti, mutta lelun tarjoaminen käteen ei ollut kovin nopeaa. Ja kerran Kero jätti lelun, kun osui jonkin hajun lähelle.

7. Jarrutus

 • Vielä yhdet toistot kummaltakin puolelta kahden hypyn suoralla, hyvin sujui.

Tämän jälkeen vähän leikittiin, ja suunnattiin sitten nopsasti namimagneetilla ulko-ovelle ja sitten autoon.

Positiivista tässä treenissä oli se, että namimagneetti (hirvenpaistilla) toimi sisällä oikein hyvin, jes :) Samoin ympyrätyöskentelyssä nami oli mieluisa palkkio. Ulkona namimagneetti ei vielä ihan ollut katkeamatonta eikä myöskään hallin sisälle tultaessa. Sen sijaan sain kyllä istutukset ok hallin ulko- että sisäpuolella, joten täytyy jatkossakin vahvistaa tätä hallittua siirtymistä halliin ja siellä häkkiin, niin tulee ei-toivotut kentän nuuskuttelut minimoitua.