Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

25.7.2010 Sunnuntain treenit

Treenailtiin tänään illalla Nurmijärvellä vanhalla koealueella.

Viiman suunniteltu treeni: Ensin vähän etsimistä (piilo lähellä), toinen avonaisella paikalla seisovana – palkkaus aika pian, näitä tarvittaessa useampi toisto ja kolmas normaalisti piilossa.

Myryn suunniteltu treeni: Ensin hieman  hajustettua aluetta ja koiran kutsuminen sopivassa kohdassa, luoksetulosta hyvä palkkaus ja siitä suoraan piilolle, toinen piilo sitten normaali.

Viiman toteutunut treeni:

Viima pääsi ensin treenaamaan. Koira oli aluksi hiljaa ja kontaktihakuinen, mutta kun pääsi alueen reunalle, niin alkoi haukkua. Siinä meni sitten taas hetki ennen kuin päästiin jatkamaan.

Tarkoitus oli tehdä niin, että ensimmäinen on sillä alueella, jonne Viiman lähetän. Toinen olisi sitten kauempana hiekkakuopilla (tarkoitus oli, että hlö olisi mennyt piiloon vasta, kun eka oli löytynyt, mutta hlö olikin mennyt jo etukäteen piiloon) avonaisella paikalla seisten ja kolmas menisi sitten piiloon, kun Viima olisi toisella. Lähetin Viiman ja alkuun Viima lähtikin alueelle, mutta sitten se poikkesi takaisin polulle ja lähti täpöllä sinne hiekkakuopille päin eikä reagoinut, kun kerran kutsuin. Jäätiin sitten odottelemaan. Pari haukahdusta kuului. Odoteltiin sitten vielä, kunnes soitettiin maalihenkilölle, että tulee pois. Viima oli tosiaan mennyt piilolle ja aloittanut haukun ihan ok, maalihenkilö oli palkkaillut (kuten oli sovittukin) jne. Viima oli ollut piilolla silloinkin, kun soitettiin ja olivat sitten yhdessä lähteneet pois. Otettiin eka piilo pois ja keskeytin treenin – otettiin myöhemmin uudestaan.

Seuraavan koiran jälkeen otettiin Viiman treeni uudestaan. Tällä kerralla mentiin toista polkua. Eka piilo oli alueen alkupuolella. Sen suhteen ei mitään ongelmia ja Viima etsi ja ilmaisi ihan ok (palkkaus vasta, kun olin paikalla). Toinen meni piiloon avonaiselle metsäpläntille toiselle puolelle seisomaan sillä aikaa, kun Viima oli ekalla piilolla. Ilmaisu ok (palkkaus aika pian muutaman haukun jälkeen). Tällä välin kolmas meni vielä piiloon eikä senkään suhteen mitään ongelmia (palkkaus alkoi jonkin verran ennen kuin olin piilolla itse).

Myryn toteutunut treeni:

Myryn laitoin etsimään hieman hajustetulle alueelle. Itse kävelin metsätietä pitkin ja hyvin Myry työsti tyhjää aluetta. Sillä ei tietenkään ollut mitään hajua, joten ei ollut sopivaa kohtaa kutsua luoksekaan. Jossain vaiheessa Myry palasi tielle, ohjasin takaisin alueelle, sieltä se sitten sinkosi takaisin tielle ja lähti vauhdikkaammin tietä pitkin (lähestyttiin hiekkakuoppaa) ja lopulta koiran ollessa reilun 10m päässä kutsuin luokse. Myry reagoi heti ja tuli vauhdilla luokse. Nami nassuun ja siitä sitten ohjaus takaisin sinne alueelle, missä Myry oli työskennellyt ja sieltä kuusikon takaa muutaman metrin päästä löytyikin maalihenkilö (joka oli siis kulkenut mukana ja kadonnut piiloon sillä hetkellä, kun koiraa kutsuin). Jatkettiin sitten matkaa eteenpäin (koira narussa) ja kun koiralla oli haju, niin päästin sitten menemään. Piilo oli sellaisen kumpareent takana ja sinne Myry vauhdilla menikin ja tuli rullan kanssa. Yritti kuitenkin huijata hieman eli pysähtyi muka-perusasentoon muutama metri ennen minua, mistä sitten siirtyi pienellä muistutuksella oikeasti viereeni (olisi ehkä pitänyt odottaa ja katsoa, tarjoaako itse, mutten malttanut) ja siinä sitten hetki oltiin rulla suussa ennen luovutusta vihjeestä. Näyttö ok. Palkkioksi molemmilla piiloilla iltaruoka :)

Seuraavissa treeneissä:

Viiman kanssa: Avonaisella paikalla seisova tyyppi on treenissä mukana jossain vaiheessa (joko alussa tai keskellä). Muuten normaalisti erilaisissa piiloissa ja asennoissa.

Myryn kanssa: Ilmaisuharjoitukset, joissa useita toistoja, etäisyys lyhyt, mutta tyypit kuitenkin piilossa. Haluan nyt muistuttaa koko ketjua (rulla tuodaan loppuun asti ja pidetään se suussa niin pitkään kuin tarve).