Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

13.4.2015 Talvilomailua siellä täällä

DogEnvi-tutkimusta

Sopivasti pääsiäisen ja talviloman kynnyksellä Kero sai DogEnvi-tutkimuksen osalta postia, joka sisälsi valjaat ja GPS-träkkerin. GPS-träkkeri oli tarkoitus pitää koiran matkassa mukana ulkona liikkuessa seitsemän päivän ajan. Luvassa oli siis vähän normaalista poikkeavampaa ympäristöä, sillä tarkoitus oli lähteä käymään taas vaihteeksi Itä-Suomessa päin.

3.4.2015 Kero ja GPS-träkkeri
3.4.2015 Kero ja GPS-träkkeri

Jäljestystä ja nuppijumppaa -seminaarissa

Ekan lomapäivän vietin itse koira-aiheisessa seminaarissa kuuntelemassa Outi Hermiön luentoa peltojäljestä sekä Vappu Alatalon luentoa psyykkisestä optimoinnista kilpailutilanteessa. Kummastakin aiheesta tuli napattua ihan hyviä pointteja meidänkin harrastuksiin.

Esimerkiksi jälkiosuudesta jäi etenkin mieleen tämä vanha tuttu eli ohjaajan tunnetila vastaa koiran tunnetilaa. Treenimielessä ajattelin hyödyntää Keron treenaamisessa seuraavia pointteja:

  • Treenin eteneminen voi olla seuraavanlainen: Lähtö helppo + koulutuspätkä + pieni palauttava pätkä + koulutuspätkä + loppu helppo (koiralle jää hyvä fiilis).
  • Kun jälki menee oikein, ohjaaja kulkee mukana, muuten ei vahvisteta (= pysähdytään, ollaan hiljaa).
  • Tyhjän lisäämistä esineiden avulla vastaavalla tavalla eli tietty määrä esineitä (ruokaa) on tarjolla koko jäljen aikana, ei pelkästään siellä lopussa (iso esine).

Psyykkisen optimoinnin puolelta tuli paljon hyviä asioita käytyä, ja monia varmasti tuleekin hyödynnettyä sekä treeni- että kisatilanteissa. Myös käytännön vinkkejä tuli esille. Nämä tosin eivät ole mitään kikkakuutosia, vaan vaativat harjoittelua omalta osalta, jotta niitä voisi sitten hyödyntää silloin, kun niitä tarvitsee (mm. optimiviretilan saavuttaminen).

Seuraavia juttuja etenkin olisi tarkoitus  hyödyntää lähitulevaisuudessa:

  • Kilpailunomaisesti tehtyjä harjoituksia, mitä lähempänä ollaan kisavalmiutta. Myös lyhyissä pätkissä. -> Suorituksen vakioiminen.
  • Viretilan säätelyyn auttaa hengittäminen, syvä uloshengitys (auttaa myös koiran rauhoittamisessa).
  • Treenipäiväkirjaan taulukko Nakeista ja Ilon aiheista -> Ilon aiheet kerrataan ennen kisaa, nakeista katsotaan, mitä treenataan.
3.4.2015 Seminaariin vievä reitti
3.4.2015 Seminaariin vievä reitti

Kolilla

Parisen päivää vietettiin sitten Kolin tietämissä, missä oli vielä ihan älyttömästi lunta jäljellä toisin kuin verrattuna esimerkiksi tänne Helsinkiin tai vaikkapa Ristiinaan, missä piipahdimme matkan varrella ennen kuin jatkoimme Pohjois-Karjalaan.

6.4.2015 Kivat lenkkimaastot
6.4.2015 Kivat lenkkimaastot

Keron kanssa ehdimme käydä vähän tekemässä juoksulenkkiä aamulla. Köpöteltiin ensin ihan tavallista hiekkatietä (lumista) eestaas, ja sitten käytiin vähän tarkistamassa, miltä siinä lähellä kulkeva osuus Kolinpolusta näyttäisi. Hyvin oli vielä lunta, ja kelkkaura oli hyvinkin kantava.

Juoksulenkin jälkeen lähdimmekin sitten katsomaan, miltä Koli näyttää huhtikuussa. Mentiin sitten Ukko-Kolille, ja kierrettiin siellä katsomassa lähihuiput, ja innostuttiin sitten vähän enemmänkin kävelemään, kun oli hyviä polkuja talsittavaksi. Hienot olivat maisemat myös näin lumisinakin.

5.4.2015 Kero jäällä
5.4.2015 Kero jäällä
5.4.2015 Myry nauttii lumesta
5.4.2015 Myry nauttii lumesta
6.4.2015 Pojat Ukko-Kolilla
6.4.2015 Pojat Ukko-Kolilla

Mökillä

Pohjois-Karjalan reissu tosiaan jäi vähän lyhyeksi, mutta jäipä sitten hyvää aikaa olla ihan vain siellä mökilläkin. Luntahan siellä oli enää vain ihan pieninä pläntteinä pellossa, mutta muuten oli jo varsin keväistä. Mökkitiekin oli jo sen verran rapainen, että ajaessa tuli aika kivat urat tiehen ja autoon kivat ravat.

Kero (ja Myry) ulkoili kovasti, ja keräsi DogEnvi-tutkimukseen hurjasti dataa. Keron kanssa tuli käytyä juoksulenkeillä useampaan otteeseen sekä myös tehtyä muutama pieni ilmaisutreenikin. Vika ilmaisutreeni meinasi päättyä vähän hassusti, kun huomasin viimeisellä piilolla, että tuo GPS-träkkeri oli tippunut! Sitä sitten etsittiin joku tovi, kunnes laite löytyi siitä viimeiseltä piilolta… oli vain luiskahtanut melkein aitan alle, joten kovin helposti sitä ei sitten nähnyt. Huhhuh.

9.4.2015 Mökkilenkillä
9.4.2015 Mökkilenkillä

Mökillä tehdyistä ilmaisutreeneistä löytyy vähän juttua omasta ilmaisupostauksesta.

Vähän asfalttijälkeä

Perjantaina olimme taas Helsingissä, joten Kerolle oli järkätty pienet treenit päivällä. Lisää niistä voi lukea omasta jälkipostauksesta.

Koiratreffit Maijan kanssa

Perjantai-illan ohjelmistoon kuului visiitti Siuntioon, missä pojat pääsivät metsäulkoilun merkeissä tapaamaan puolivuotiasta Maija-kultsua. Kero olikin Maijan nähnyt aiemmin, mutta silloin Maija oli vielä ihan pieni pentu. Ulkoilumaastot olivat tosi hyvät, ja koirillakin synkkasi oikein kivasti. Myös Myry jaksoi hyvin reippailla matkassa mukana. Sen verran kivat maastot olivat, että pitää miettiä sinne jotain etsintäjuttuja joskus…

10.4.2015 Maija 6kk, Kero reilut 2v ja Myry vajaat 12v
10.4.2015 Maija 6kk, Kero reilut 2v ja Myry vajaat 12v

Katselmus-treeneissä

Lauantaina pyörähdettiin Keron kanssa PLS:n Katselmustreeneissä Tuomarinkylässä. Aluksi Kero sai nököttää autossa ja kerätä virtaa… En ainakaan jaksa uskoa, että malttoi juurikaan nukkua, kun siinä ympärillä ulkopuolella pyöri paljon muita lappalaiskoiria.

Lopulta kuitenkin Kero pääsi vähän treenimään. Tarkoituksena oli vähän treenata kehäkäyttäytymistä parin viikon päästä olevaa Katselmusta ajatellen.  Tämmöiset tilanteethan ovat Kerolle vähän uusia, kun ei olla oikeastaan tämmöisiä häiriöjuttuja isomassa porukassa tehty.  Tässä treenissä simuloitiin oikeata tilannetta eli ensin kävelytettiin/ravautettiin uroksia yhdessä kehää ympäri, sen jälkeen kukin koira otettiin omalla vuorollaan tarkasteltavaksi eli tsekattiin hampit, kivekset ja muutenkin lääpittiin ja sitten katsottiin liikkeet ravissa ja otettiin vielä myös vähän poseerausta.

Yllättävää kyllä Keron kanssa sujui aika kivasti. Tässä varmasti auttoi se, ettei suoraan autosta hypätty muiden urosten sekaan pyörimään, vaan tehtiin kontaktia ja ympyrätyöskentelyä parkkiksen tyhjässä päässä. Siitä sitten pikku hiljaa mentiin lähemmäksi, ja lopulta päästiin mukaan muiden joukkoon. Paikoitellen tuli ihan ok kontaktia ja kuljettiin ihan kivasti vierellä, mutta kyllä tuota pitää silti ehdottomasti harjoitella, kun eihän se kauhean kiva ole, jos koira esimerkiksi vetää eteenpäin tai keskelle, jolloin ne liikkeetkään eivät anna ihan oikeata kuvaa. Yksilötarkastelukin meni varsin kivasti, vaikka vähän flegua ravia Kero esittikin. Laitetaan tämä vielä lomaväsyn/jumin piikkiin :D Kopeloinnit yms menivät myös ihan ok, mutta pitää niitäkin tässä vielä harjoitella. Samoin seisomista pitää myös treenata.

Mutta kivaa oli, ja tämä oli oikein hyvää harjoitusta meille molemmille :)

11.4.2015 Kero vuoroaan odottelemassa
11.4.2015 Kero vuoroaan odottelemassa