Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

SporttiRakissa: Pienten esineiden etsimisestä aktivointia koiralle

Nenätyöskentely aktivoi ja väsyttää koiria helposti. Mikäpä siis näppärämpi tapa tarjota koiralle luontaista toimintaa esimerkiksi pienten esineiden etsimisen muodossa. Aloittamiskynnys on matala, sillä et tarvitse erikseen mitään hajuja, purkkeja tai mitään erityistä treenipaikkaa. Kotoa varmasti löytyy harjoitukseen sopivia esineitä, kuten avaimia, kolikoita, korkkeja, kankaanpalasia, muttereita ja vaikkapa pääsiäismunien leluja. Harjoitukseen käytettävät esineet riippuvat mielikuvituksestasi, mutta voi toki suosia sellaisia esineitä, joiden etsimisestä voisi tulevaisuudessa olla hyötyä.

Etsittäviä esineitä.

Esine-etsimisen opettamisen alkuvaiheet

Esine-etsimisen alkuvaiheiden opettamisessa auttaa, jos koiralla on taustaa eri käyttäytymisten tarjoamisesta ja sen kanssa on tehty esimerkiksi kohdetyöskentelyä kuonokosketusta hyödyntäen.

Kannattaa myös miettiä, miten haluaa koiran toimivan esineellä eli miten se kertoo löydöstään ihmiselle. Koira voi esimerkiksi mennä makaamaan siten, että esine jää etutassujen väliin tai se voi jäädä tuijottamaan esinettä. Tai se voi ottaa esineen suuhunsa ja tuoda sen. Itse suosin sitä, että esinettä ei oteta suuhun, vaan koiran tehtäväksi jää asettua aloileen osoittamaan esinettä. Kannattaa myös huomioida koiran oppimishistoria. Jos sillä on paljon positiivista vahvistusta esineiden kantelusta ja tuomisesta ihmiselle, kannattaa alkuvaiheiden opettamisessa olla huolellinen, jos koira ei saa esineeseen koskea.

  1. Tarjotaan esine esille.
  2. Vahvistetaan koiran tarjoamaa kiinnostusta esinettä kohtaan. Naksauta (tai merkkaa naksusanalla), kun koira katsoo esinettä, lähestyy esinettä, pysähtyy esineelle tai koskettaa esinettä.
  3. Palkkaa mahdollisimman lähelle esinettä. Palkkion suunnalla voidaan nopeuttaa koiran oppimista. Sillä voidaan myös vahvistaa haluttua paikkaa. On hyvä muistaa, että kaikki, mitä tapahtuu naksautuksen ja palkkion antamisen välillä, vahvistuu. Jos siis haluat, että koira on lähempänä esinettä, palkkaa esineellä. Jos taas haluat, että koira jättää tietyn välin esineeseen, palkkaa vähän kauempana.
  4. Tee alkuvaiheessa useampi toisto, ja pyri pitämään vahvistetiheys hyvänä. Hyvä lähtökohta on pitää tahti sellaisena, että voit palkita koiraa viiden sekunnin välein (tai nopeammin).
  5. Vaihtele esineen paikkaa muutamien toistojen myötä.
  6. Voit esitellä koiralle myös muita eri materiaaleista olevia esineitä.
  7. Kun homma on koiralle selvää, voit halutessasi vihjeistää etsimisen.
  8. Jos haluat kestoa esineen ilmaisuun, kannattaa sen treenaaminen ottaa mukaan ennen kuin varsinaisesti lähtee etsimään esineitä. Tämä kannattaa tehdä ensin yhdellä esineellä useamman toiston myötä, ja sitten yleistää muutamaan muuhun esineeseen.
  9. Pikku hiljaa voit alkaa piilottaa esineitä kotona. Alkuun hyvä harjoitus on se, että esine on matolla tai lattialla. Kun tämä sujuu hyvin, voi esineen piilottaa entistä haastavampiin paikkoihin. Siirry vaikka pihalle, missä myös ympäristön hajut ja tuuliolosuhteet tuovat lisähaastetta.

Julkaistu alkujaan SporttiRakissa: https://sporttirakki.fi/2018/11/14/blogi-pienten-esineiden-etsimisesta-aktivointia-koiralle