Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

6.4.2012 Lappalaishakuilemassa

Käytiinpä vaihteeksi lappalaisporukassa hakuilemassa. Normitreenailuun poiketen tallattiin sopiva alue keskilinjoineen ja merkattiin sopivat piilot takarajoille (50m, eka piilo tosin oli lähempänä).

Myry oli toisena koirana, ja sille otin kolme tyyppiä ensimmäiselle puolelle. Myry oli vähän myrymäisesti täpinöissään, ja melkein vaikutti, että se olisi saanut hajua keskimmäisestä ja lähtenyt viuhtomaan sinne, mutta ehkä se oli vain ne tallatut jäljet. Ensimmäinen kuitenkin löytyi kallionkielekkeen alapuolelta (minne Myry ei mennyt, vaan otti rullan ja vei näytölle siihen yläpuolelle). Ilmaisu ok.

Toiselle Myry sai tehdä vähän enemmän töitä, mm. irtoamisen suhteen ja sai itse työstää hajua. Odottelin itse keskilinjalla ja katselin meininkiä. Sitten Myry tarkensi piilon kuusen alta, otti rullan ja jäi seisomaan nyppylän päälle, katsoi suuntaani tovin ja haukahti kerran ennen kuin totesi, että on parempi lähteä tuomaan se rulla minulle.

Kolmannelle piti myös irrota enemmän, ja sitäkin Myry sai vähän työstää. Mutta hyvin sekin sitten meni, rulla tuotiin myös vauhdilla perille.

Tämä oli hyvä irtoamistreeni Myrylle paikoin ehkä raskaassakin maastossa (nousut, lunta vielä jonkun verran). Lisää siis tämmöisiä treenejä normaalien treenien joukkoon.

Viima oli toiseksi viimeisenä koirana, joten molemmat alueet olivat jo hyvin tallatut (tai ainakin piilot hyvin hajustettuja). Viima oli ihan kivassa vireessä (sopivan rauhallinen) ja lähti hyvin ekalle piilolle (lähin kulmapiilo). Haukku alkoi ok, mutta pätkäsi jossain vaiheessa. Ehdin paikalle katsomaan, kun Viima kovasti nuuskutteli siinä piilon luona ja kävi sitten vielä merkkaamassa puskaa jne ennen kuin havahtui menemään takaisin henkilön luokse haukkumaan. Sai siinä sitten haukkua jonkun aikaa ennen palkitsemista.

Toinen piilo oli ensimmäisen alueen kolmas piilo (takakulma), mutta päästin etsimään keskilinjalta jo siinä toisen piilon kohdalta. Ei irronnut kuin puoleen väliin eli teki siinä sitten laatikon, mutta irtosi sitten syvemmälle, kun nappasi jäljet kolmannelle piilolle. Ilmaisu hyvä eikä mitään nuuskutteluja ympärillä.

Kolmas piilo oli sitten toisella puolella myös takakulma. Viima lähti hyvin, mutta vähän väärään suuntaan. Haukuskeli vähän omiaan ja irtosi vähän kauemmaksi, joten kutsuin takaisin. Kun Viima oli tulossa takaisin päin, se nappasi hajun ja meni sitten piilolle haukkumaan. Ilmaisu ok.

Vähän Viiman työskentely tuntui semmoiselta säheltämiseltä ja poukkoamiselta. Ei edennyt sillä tavalla hienosti suoraan piiloille :D Mutta toisaalta harjoitus oli kuitenkin ihan hyvä: uudet maalihenkilöt, hajustettu alue ja samat piilot sekä muutenkin vähän erityyppinen treeni. Viima liikkui myös varsin kivasti. Ensimmäisen luona ilmaisu oli kehno, koska pätkäsi häiriöiden (hajut) takia eli näitä pitää treenata lisää (eli haukku jatkuu, vaikka vieressä olisi jotain mielenkiintoista).