Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

22.5.2014 Torstain agipähkinät

Torstain treeneissä olikin sekä minulle että koiralle pientä aivojumppaa luvassa. Ohjauskuviona oli harjoitella takaakiertoa ja siihen yhdistettyä valssia. Jo alkuun yhdistelmä näytti haastavalta, kun vastaavantyyppistä asetelmaa en muistanut tehneeni aiemmin (ainakaan Keron kanssa). Tämän lisäksi sää oli aikas lämmin, mikä varmasti vaikuttaisi jollain tavalla koiriin.

Ensimmäisenä harjoituksena oli siis tuo ao. kuvassa pinkillä oleva asetelma eli hyppy + hyppy takaakierrolla, suunnan vaihtaminen ja putkeen. Toisessa harjoituksessa tarkoitus oli tehdä vastaavantyyppinen harjoitus koira nyt toisella puolella vähän erilaisella asetelmalla.

22.5.2014 Treeniasetelma
22.5.2014 Treeniasetelma

Oli haastavaa. Yllättävää kyllä, eka toisto taisi onnistua ainakin sijoittumisen puolesta paremmin kuin muut. Tosin siinä minulla itselläni oli haasteita liikkua kohti kolmatta estettä (tosin niin oli seuraavillakin toistoilla, sillä jotenkin se tuntui vain tulevan siihen tielle…).

Toka treeni oli meille sitten ihan liian vaikea. Ensiksikin se putken suu oli houkuttelevasti esillä, kun koira lähti takaakiertoon ja kun itse olin myöhässä jarrutuksen ja olkapääkäännön kanssa, niin sekin vaikutti siihen, että putki veti puoleensa. Ja kun tämä ei mennyt niin kuin piti, niin Kerohan bongasi, että siinä hypyn vieressähän on näköesteen takaan toinen tuntilainen ja meni sitten sinne (harmi vain, että ko. koira ei ollutkaan omassa häkissään).

Tässä tokassa treenissä sitten vielä pilkottiin pienemmiksi palasiksi tuota tokaa hyppyä eli otettiin ihan vain pelkkää lähetystä eri kulmista ja palkkaus heti käännöksestä, mutta tässäkin oli haasteita, koska jostain syystä (häiriöt) Kero ei kääntynytkään vahvistealuetta kohti. Ja sitten Kero (ja minäkin) väsyttiin eikä oikein saatu mitään järkevää tehtyä, joten mentiin sitten lopullisesti tauolle.

Tässä video, jossa ekan jakson toistot (3 kpl) sekä sitten pari yritystä tokalta jaksolta.

httpv://youtu.be/lTpoBOgyCKs

Ja tässä vielä lyhyesti koosteet, mitä videoilta (ja tunnilta) sain ylös tulevia treenejä varten:

  • 1.1: Kaksi ekaa H ok, kolmannelle ajauduin huonosti -> K ei hypännyt, vaan katsoi minua -> Muistettava oikea sijainti (riittävän ajoissa eli koiran pitää irrota sinne esteelle) ja jarrutus ajoissa.
  • 1.2: Sijoittumisvihje oli huonompi, koska ajauduin liian lähelle tokaa estettä -> koiralle pidempi kaarros ennen ja jälkeen hypyn -> ohjaajalle sekä koiralle liian kiire liikkua seuraavalle esteelle.
  • 2.1 / 2.2: Pysäytysvihje oli ok, mutta rintamasuunta kohti putkea -> koira menee putkeen -> jarrutettava aiemmin + käännyttävä myös -> koiran pystyttävä kokoamaan ja jarruttamaan ennen hyppyä.
  • 2.3: Kero kääntyi, mutta juoksi hypyn takaa.
  • 2.4: Pelkkä H -> pysäytys + käännös -> ok, tosin pysäytyksen pitäisi tulla aiemmin
  • 2.5: H + pysäytys -> ok, mutta K ei tullut vahvistealueelle
  • 2.6: H + pysäytys -> nyt ok myös vahvistealueelle
  • 2.7: H (tiukempi kulma) + pys. -> ok (tosin K oli menossa muualle kuin vahvistealueelle)

Kotitehtäviksi saatiin mm. flatworkkinä samantyyppistä harjoitusta kuin nyt tehtiin, mutta ilman esteitä eli jarrutus ja siitä olkapääkäännös + palkkaus ja sitten lisättynä siihen myös valssi (ja siitä palkkaus). Lisäksi yhdellä esteellä voisi myös tehdä vastaavaa. Itselleni päätin myös kerrata valssaussäännöt ja tsekata Oivan luentoyms materiaalit GD-järjestelmän osalta (ja löysinpä muuten sitten myöhemmin yhden harjoituksen, mikä melkein vastasi tätä, sillä erotuksella, että kaksi ekaa hyppyä olivat samassa linjassa, mutta tosiaan jarrutus + FC ja eteneminen seuraavalle esteelle olivat samanlaiset, mutta tämmöistä ei olla kyllä Keron kanssa tosiaankaan tehty).

Lisäksi päätin, että seuraavaa kertaa ajatellen pitää olla myös tarkkana häiriöiden suhteen. Eli toiset koirat pitää ehdottomasti olla silleen, että Kero ei missään tilanteessa pääse niiden luokse. Ja itse pitää myös olla skarpimpi asian suhteen. Samoin haluaisin tsempata itseäni myös palkkauksenkin suhteen (eli harjoitellaan kotona tuota lelun palautustakin lisää). Eli paljon on duunia tehtävä!

Treenin jälkeen meillä oli koiratreffit eli Kero pääsi 1,5h lenkille maastoon 12v-lappalaiskoiratyttö-Niehkun kanssa. Kivaa oli, ja hyvin Kero jaksoi painella treenien jälkeen edelleen lämpimässä säässä :)