Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

2.11.2014 DogEnvi-näytteitä antamassa

Kero vuoroaan odottamassa
Kero vuoroaan odottamassa

Viikonloppu meni taas mökillä, mutta palasimme sieltä sunnuntaina jo kohtuu hyvissä ajoin. Syynä tähän oli se, että osallistuin Keron kanssa DogEnvi-tutkimuksen näytteenottoon Nurmijärvellä.

Kyseisen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten elinympäristö vaikuttaa koirien mikrobiotaan ja allergiataipumukseen ja toisaalta myös, miten pennun kasvuympäristö kasvattajalla ja omistajalla vaikuttavat näihin. Lisäksi tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita siitä, onko koirilla ja näiden omistajilla samanlainen mikrobiota, ja millaisia ovat sen sekä allergiataipumuksen että mahdollisten piilevien tulehduksien yhteydet elinympäristöön niin koirilla kuin näiden omistajilla.

Meillä kävi hyvä tuuri osallistumisen suhteen, sillä tutkimukseen kaivattiin tietyn ikäisten labradorinnoutajien ja suomenlapinkoirien näytteitä siten, että myös koiran kasvattaja osallistuisi myös itse näytteenottoon pentueen emän kanssa. Keron kasvattaja suostui tähän, ja samalla tutkimukseen osallistui Keron lisäksi myös kaksi sen siskoa :)

Ennen näytteenottoja täytettävänä oli suostumuspapereita sekä kyselylomakkeita omistajan ja koiran tiedoista sisältäen kysymyksiä mm. omistajan osalta lapsuusvuosien asumisympäristöistä ja eläinkontakteista sekä mahdollisista tulehduksista tai iho-oireista. Koiran osalta kyseltiin mm. ravinnosta, mahdollisista iho-oireista tai muista sekä ulkoilutottumuksista.

Omistajalta otettiin ihonäytteet pumpulipuikolla kyynärtaipeista ja ranteista sekä vielä verinäyte. Koiralta otettiin myös vastaavat näytteet. Näiden lisäksi on kotona otettava kummankin osalta ulostenäyte. Koira myös tulee saamaan gps-paikantimen, jota olisi tarkoitus käyttää viikon ajan aina koiran ollessa ulkona.

Vastapainoksi tutkimukseen osallistumisesta Kero pääsi ennen näytteenottoa valokuvaukseen :) Lisäksi saimme myös tutkimuksen sponsseilta pienen tuotepaketin. Tutkimuksen puitteissa tulen myös saamaan hyvää informaatiota sekä itsestäni että koirastani (allergiataipumus ja mahdolliset piilevät tulehdukset), joten jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksia :)

Keron poseeraus. © Artcanvas
Keron poseeraus.
© Artcanvas