Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

10.11.2014 Tunnistusetsintä 1 -kurssin toka kurssikerta

Viikko alkoi taas sopivasti nenätyöskentelytreeneillä Keravalla. Tällä kerralla ehdin verkata Keroa vähän enemmän ulkona, missä tehtiin myös vähän jotain tottista ja myös leikkimistä. Testasin samalla namien toimivuuden ja leikkimisellä sen, että koira oli kiinnostunut myös meikäläisen kanssa puuhaamisesta ja saisi purettua ylimääräistä energiaa vetämiseen. Virettähän en koiralle lisää tahtonut eli hirveästi en kuitenkaan leikityttänyt.

1. harjoitus

Keron kanssa olimme meidän porukan eka koirakko. Hiukka kyllä jänskätti, kun ei taaskaan voinut etukäteen tietää, että mitähän se Kero keksii tai toisaalta, selviänkö itse mekaanisista haasteita kaikkien lähtöhajujen ja palkkioiden  ja kaiken muun kanssa.

Ensiksikin ekaan toistoon (vapautin eteisessä olevalta matolta) Kero alkoi vain nuuskutella lattiaa. Uusintayrityksellä meni sitten jo ok, ja päästiin homman juonesta kiinni.

Asetelma: Lähtöhaju purkista + kohdehaju purkkiradalla.
1. Kohde
2. Tyhjä + kohde
3. Tyhjä + kohde
4. Kohde + tyhjä

Treenin kulku: Kero alustalle eteiseen, kutsuin sieltä jokaiseen toistoon. Ekalla toistolla Kero jäi haahuilemaan matkan varrelle ja meni haistelemaan tyypit.
1. Haahuilu, uusiksi lähtöhaju + naks, lähtöhaju + kohdehajulle, ok.
2. K livisti suoraan pöydälle, otin K:n takaisin alas, lähtöhaju + naks, kohteelle (unohdin lähtöhajun!), tsekkasi ekan purkin, meni kohteelle, ok.
3. Lähtöhaju + naksu, lähtöhaju ja purkkiradalle, yritti kovasti ekaa, vilkaisi minuun, meni kohteelle, ok.
4. Lähtöhaju + naksu, lähtöhaju ja purkkiradalle, kohdehaju heti ok.

Muista:
Lähtöhaju ja nami kädestä, kohdehajun kohdalla palkka kiposta.
Purkkiradalla mene seisomaan keskelle (ei sen purkin kohdalle, missä kohdehaju on).
Piippaa tuli jonkun verran eli muistettava, milloin oikea hetki esim. vapauttaa.
Rauhoitu.

2. harjoitus

Tokaan harkkaan relasin ehkä vähän enemmän. Ehdittiin Keron kanssa odotella ulkona/käytävässä joku tovi, ja Kero ehti myös rauhoittua ihan kivasti. Tässä treenissä purkkiradalla oli nyt kaksi purkkia, joista toisessa puhdas sideharso ja toisessa kohdehaju.

Treeniasetelma: Lähtöhaju purkista + kohdehaju purkkiradalla.
1. Puhdas + kohde
2. Puhdas + kohde
3. Kohde + puhdas, 3 vahv.

Treenin kulku:
1. K jumittui matkan varrelle nuuhkimaan lattia, keskeytin toiminnan -> K istumaan ja lähtöhaju, K purkkiradalle. Nuuhki kovasti pöytää, hyppäsi alas, meni nuuhkutelemaan muualle, kutsuin, ei tullut, kävin hakemassa ja istutin -> lähtöhaju, meni purkkiradalle ja jäi ekalle purkille, piippasi, kokeili tassulla, meni kohteelle ja ok.
2. Lähtöhaju ok, istutus, purkkiradalle, meni ensin kohteen luokse (tästä ei tullut naksua, kolisteli purkkeja tassulla), meni tyhjälle ja alkoi piippailla, tuli luokseni, sitten kohteelle ja ok.
3. Lähtöhaju ok, tosin piippasi tullessa, istutus, kohdehaju heti, ok

Muista:
Sähläsin hieman, mm. kerran palkat lensivät pitkin pöytää. Myös muistettava, että ensin koira jää odottamaan paikoilleen siksi aikaa, kun itse liikun pöydän viereen ja sitten lähetys purkkiradalle. Nyt K oli jo vähän menossa ennen kuin ehdin itse palkkojen kanssa perään.

3. harjoitus

Viimeisessä harjoituksessa oli mukana taas vähän uutta eli lähtöhaju annettiinkin nyt pihdeistä suoraan. Ensin vahvistettiin pelkkää lähtöhajun antamista, sitten suoraan lähtöhajusta ja viimeiseen toistoon tarjolla oli purkkiradalla vain kohdehaju, mistä sitten koira sai huippupalkat. Mielestäni tämä vika harjoitus meni jo paljon paremmin. Keron fokus säilyi koko harjoituksen ajan. Ehkä istuttaminen ennen lähetystä vähän auttoi, vaikka vikaan toistoon Kero livistikin. Sähläsin tietty taas vähän, mutta muuten olen ihan tyytyväinen myös omaan toimintaani.

Treeniasetelma:
Lähtöhaju pihdeistä, aluksi vahviste siitä, sitten kohteelle. Seuraaville toistoille suoraan lähtöhajusta kohteelle.
1. Kohde + tyhjä
2. Tyhjä + kohde 3 vahv
3. Kohde (superjackpot)

Treenin kulku:
Istutin koiran lähtöhajun jälkeen, K ei malttanut oikein pysyä ja vikaan toistoon livisti jo ennen kuin ehdin paikoilleni.
1. Lähtöhaju ok, meni tyhjälle purkille, piippaili sen luona, valitsi sitten kohdepurkin.
2. Sähläsin itse lähtöhajun kanssa, annoin vahvisteen -> uusiksi. Meni heti kohdepurkille.
3. Ok, K tosin meni pöydälle ilman lupaa.

Muista:
Rauhoittelu loppuun, ei kiire pois.
Palkkauskippo kohdehajun päälle suoraan.

Kotitehtävänä:
Yksi lähtöhaju ja kohteelle.
Treenissä siirrytään kolmeen purkkiin, eli kaksi puhdasta harsoa ja kohdehaju.
Treenit kolmena päivänä.

Ja tässä vielä vikan harkan video kokonaisuudessaan :)