Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

27.2.2013 Keskiviikon tokat treenit

Treenailut Sporttiksen ympäristössä, osa 2.

Heti perään (tai kesken) pekotreenien siirryttiin Keron kanssa hallin puolelle jatkamaan Oivan agitreeneihin. Treenisuunnitelma oli pedattu huomioiden edeltävä treeni eli pääpaino oli rauhoittumisella sekä race to reward -harjoituksilla lelupalkalla.

Alkuun virittelin meille sopivan loossin: pari tuolia, viltti viereen ja häkinkin toin. Samoin kamera laitettiin valmiiksi ja pikasovittiin treenijärjestys/käytännöt. Meillähän on kiertävä avustaja eli kukin vuorollaan on toimii treenikerroilla avustajan roolissa ilman koiraa. Lisäksi foorumille laitamme riittävän ajoissa treenisuunnitelman, ja mitä erityisesti avustajalta kaipaamme. Näin ei mene turhaan tunnista aikaa selittelyyn ja toisaalta mahdolliset täsmentävät kommentit, täsmennykset jne on jo tehty etukäteen. Toimivaksi todettu käytäntö ainakin meidän ryhmässä :)

Rauhoittumisen suunnitelma oli seuraavanlainen:

Koira hihnassa, ja itse istuudun tuolille. Koiralle on tarjolla vettä ja viltti tuolin vieressä. Olen itse passiivinen koiran suhteen, kunnes koira osoittaa rauhoittumisen merkkejä. Aluksi pienempiä merkkejä, myöhemmin vaaditaan jo selkeästi makuulle menemistä. Kun koira rauhoittuu, siirrymme namimagneetilla vähän kauemmaksi tekemään jotain yksinkertaista käytöstä, kuten käsikosketusta. Pieni jakso tätä ja sitten siirrolla takaisin taukopaikalle, ja toistetaan sama rauhoittumisrituaali.

Race to reward -harjoituksen suunnitelma oli seuraavanlainen:

Avustaja on lelun kanssa kyykyssä, ja oma tehtäväni on siirtää koira pantasiirrolla ja vapauttaa spontaanisti eteenpäin, kun molempien rintamasuunta on kohti lelua. Koiran sännättyä lelulle siirryn perässä, ja jatkan avustajan aloittamaa leikkiä koiran kanssa. Sen jälkeen uusi toisto (pantasiirto). Tarkoituksena on luoda vauhtia ja intoa sännätä eteenpäin.

Kun tämä sujuu, nostetaan kriteeriä siten, että spontaanin lähdön sijaan koiran odotetaan istuutuvan ja kun se katsoo eteenpäin (leluun), vapautetaan koira.

Olin varautunut vielä toiseen kriteerin nostoon (ohjaajahäiriöt), mutta siihen ei tällä kerralla vielä päästy.

Kooste tunnin tapahtumista:

  • Toisella puolella taisi olla koko tunnin ajan kohtuu möykkä, mutta se ei haitannut Keroa.
  • Omassa loosissa viritetty taukoasetelma: viltti tuolin vieressä, myös häkki oli messissä, mutta sille ei ollut käyttöä.
  • Taukotreeniä eli istun tuolilla, Kero on hihnassa ja kun rauhoittuu aloilleen, siirrytään loossissa vähän kauemmaksi ja tehdään pieni treeni, sitten takaisin taukoilemaan.
  • Varsinaiset treenit kentällä, ajastettu 1 min ja avustaja käytössä.
  • Taukoilut menivät oikeastaan aika kivasti. Ekassa vähän piippaili jne, mutta rauhoittui sitten ja saatiin jokunen minitreeni (käsikosketusta) tehtyä. Tokan kierroksen aikaiset taukoilut sujuivat tosi hyvin -> meni viltille makoilemaan, ja tehtiin useampi käsikosketustreeni. Ennen kolmatta kierrosta käytiin ulkona pissalla, se vähän vaikutti taukoiluun -> ei ihan heti rauhoittunut vain olemaan, mutta malttoi sitten.
  • Treenit: race to reward. Ekassa pantasiirto ja spontaani lähtö avustajan heiluttamalle lelulle. Neljä toistoa. Tokassa kriteerinä istuminen (ja eteenpäin katsominen), toistoja 3x (vikassa tuli häiriöitä toiselta puolelta ja kesti tovin). Kolmannessa sama kriteeri, 4x. Siirrot hyvät (namiavusteisesti pantasiirtoina) ja myös siirrot loossiin hyvät (lelusiirto).
  • Jäipä kiva fiilis näistä treeneistä. Kero oli oikein hyvin messissä, ja rauhoittui kivasti.
  • Treenin jälkeen metsässä 40min kävely kaikki koirat vapaina.
  • Automatkat myös ok.

Tässä video vikan jakson harjoituksesta. Aika kivasti ampaisee break-vihjeestä :)

httpv://youtu.be/s05fLOWUULg

Kotona ruoka ansaittiin race to reward -menetelmää käyttäen, kun pantasiirron päätteeksi istuttiin, katsottiin eteenpäin ja sinkaistiin liikkeelle vihjeestä. Sama tehtiin myös aamulla.