Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

21.12.2011 Viima eläinlääkärillä

Ei mitään sen vakavampaa, vaikka otsikosta voisi niin ehkä päätelläkin. Käytiin vain varmistamassa, ettei Viiman korvissa olevat pienet patit ole mitään vakavia ja eihän ne sitten olleetkaan, mutta tulipa käytyä. Oikean korvalehden ulkopinnalla oli ulkoneva keratiinisarvi (ihon paikallinen häiriö ihon sarveistumisessa), mikä on vaaraton. Vasemman korvalehden tyvessä päälaella oli pieni ulkoneva valkea patti, joka on hyvälaatuinen rasva- tai talipatti eikä vaadi hoitoa.

Yleiskunto hyvä, sydänäänet normaalit, keuhkoäänet puhtaat, imusolmukkeet normaalit. Hammaskiveä löytyi. Samalla otettiin myös perusveriarvojen tutkimiseksi verinäytteet (jos tarvitsee hammashoitoa tehdä eläinlääkärissä).

Tässä tuloksia (suluissa viitearvot):

Kidney:

  • Urea (BUN) 5.0 (3.2-10.3) mmol/l
  • Creatine 78 (<124) umol/l
  • Sodium 149 (143-156) mmol/l
  • Potassium 4.7 (3.9-5.8) mmol/l
  • Inorganic Phosphate 1.2 (0.9-1.7) mmol/l

Liver:

  • Total Bilirubin 2.2 (<5.1) umol/l
  • ALT (GPT) 40.6 (<122) U/l
  • Alkaline phosphatase 26 (<147) U/l
  • GGT 6 (<13) U/l
  • AST (GOT) 21.1 (<59) U/l
  • GLDH 3.4 (<18) U/l
  • Total protein 64 (55-73) g/l
  • Albumin 38 (31-46) g/l
  • Globulin 26 (16-41) g/l

Pancreas:

  • Glucose 4.8 (3.2-7.0) mmol/l
  • a-Amylase 590 (<1264) U/l
  • Lipase 75 (<298) U/l
  • Cholesterol 5.1 (<10.3) mmol/l
  • Fructosamine 252 (203-377) umol/l

Muscle:

  • CK 98 (<378) U/l
  • LDH 59 (<159) U/l
  • Calcium 2.5 (2.1-2.9) mmol/l
  • Magnesium 0.6 (0.7-1.1) mmol/l
  • Triglycerides 0.6 (0.3-5.3) mmol/l

Ja sitten oli veriarvoja, mm.

  • WBC 10.7 (6.0-12.0) 10^9/l (valkosolut)
  • RBC 7.74 (5.50-8.50) 10^12/l (punasolut)
  • HGB 195 (120-180) H g/l (hemoglobiini)
  • HCT 0.551 (.370-.550) H l/l (hematokriitti)
  • PLT 209 (150-500) 10^9/l (trombosyytit)
  • MCV 71 (60-70) H fl (Mean Cell Volume, keskimääräinen punasolujen koko)
  • MCH 25.1 (19.5-24.5) H pg (paljon yhdessä punasolussa on hemoglobiinia grammoina)
  • MCHC 353 (320-360) g/l (paljon hemoglobiinia on litrassa punasoluja)
  • RDW 14.0 (14.0-17.0) %
  • MPV 7.6 (6.7-11.1) fl

Eläinlääkärin mukaan arvot olivat ihan hyvät ja että esim. hammashoitoa varten ei mitään estettä (eri asia sitten on, että näenkö tarpeelliseksi viedä Viimaa hammashoitoon… koitan ensin nyt ihan luita syöttämällä jne kokeilla, kun mitään akuuttia tarvetta ei ollut) ollut.

Tässä yksi linkki labratulosten lukemisen helpottamiseksi: