Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Vuosi 2023 tuli ja meni

Tähän alkuun tutut lätinät siitä, että onpas aika taas mennyt nopeasti ja blogiin kirjoittaminen on jäänyt… Viimeisin postauskin näemmä on koskenut Potterin terveyttä, ja sen jälkeen blogin osalta onkin eletty hiljaiseloa, vaikka toki tapahtumia on piisannut.

Mutta käydään nyt kuitenkin läpi meidän vuotta 2023 muutamien kohokohtien kautta. Loppuvuodesta piirtelin aikajanalle tiettyjä tapahtumia, joten lopulta siitä tulikin aika mielenkiintoinen ja hyviä muistoja herättävä. Aikajanalta näkee hieman fiilistä, kaikki agilitykisamme ja nosework-kokeemme, vakiotreenit sekä muutama muu mieleenjäänyt asia. Ja tähän piirrokseen on varmasti mukava palata aina myöhemmin, jos kaipaa hyviä fiiliksiä.

Kuvassa vuoden 2023 kohokohdat aikajanalla esitettynä.
Vuoden 2023 kohokohdat

Nosework

Vuoden 2023 aikana oli tarjolla tosi paljon kokeita noseworkissa, ja se myös näkyy omassakin osallistumisessa. Kerolle huikea määrä koekäyntejä, 14 kpl! Edellisenä vuonna käytiin vain kolmessa kokeessa. Discolle sitten vähän maltillisempi määrä koekäyntejä.

Lisäksi noseworkin osalta uutta buustia tekemiseen toi Lappalaiskoirien noseworkin valkkurinki, jonka toimintaan sain osallistua mm. kouluttamalla Helsingin leiriviikonloppuna. Jännä kokemus sekin ja siitä sain hyvää oppia. Loppuvuoden lappalaiskoirien nosemestiksissä taas urakoin suorittamalla noseworkin vkt-harjoittelut, toki siihen päälle myös kokeet Discon ja Keron kanssa.

Keron kokeet

Ehdottomasti vuoden kohokohta oli osallistuminen Suomen ensimmäisiin noseworkin SM-kilpailuihin Lappeenrannassa. Tasaisen varmalla tekemisellä Kero sijoittui lopulta toiseksi n. 40 koirakon joukossa. Aika hienoa lähes 11-vuotiaalta seniorilta.

 • Koekäyntejä yhteensä 14 kpl
 • Noseworkin SM-2, Lappalaiskoirat ry:n nosemestaruuksissa 3.
 • KEK3: 5 kpl (pisteet: 80-31-85-90-85)
 • YEK1 sisä: 4 kpl (75-100-75-50)
 • YEK1 ajoneuvo: 1 kpl (75)
 • YEK1 laatikot: 2 kpl (100-100) -> nousu kakkosiin
 • YEK1 ulko: 2 kpl (100-100) -> nousu kakkosiin

Discon kokeet

Discon päästiin korkkamaan kolmosluokan koe syksymmällä sopivasti ennen Keron SM-kisoja. Onneksi tarjolla oli parit kokeet, joihin Disco osallistui. Discon kanssa on aina eri tavalla jännää osallistua, mutta yhteistyö muovautuu koko ajan. Toisesta kokeesta napattiin peräti 90 pistettä!

 • Yhteensä 7 kpl
 • KEK3: 2 kpl (52-90)
 • YEK1 laatikot: 1 kpl (100)
 • YEK1 ajoneuvo: 1 kpl (75)
 • YEK1 sisä: 2 kpl (100-100) -> nousu kakkosiin
 • YEK2 sisä: 1 kpl (84)

Potter

Noseworkin osalta Potter teki kotosalla tai lähiympäristössä samoja treenejä kuin Kero ja Disco. Lisäksi kesällä urakoitiin viikossa läpi tuollainen Fenzi Team Nosework Level 2 -titteli. Sen suorittaminen simuloi koesuoritusta siinä mielessä, että on tarkat asetukset alueista ja miten niissä pitää toimia.

 • Fenzi Team Nosework Level 2

Agility

Discon agistartit

 • Yhteensä 39 kpl
 • 1 sert-h
 • Nollat: 2 kpl (plus 1 yliaikanolla mj-karsinnoissa)
 • Hylkyjä: 23 kpl
 • Joku tulos radalta: 16 kpl

Vaikka startteja lukumäärällisesti kertyikin ihan hyvin, niin kisattiin aika maltillisesti kuitenkin. Alkuvuonna oli omassa mielessä lähinnä se haaste, että tuntui, ettei edistytä oikein mihinkään ja ei ole oikein mitään selkeätä suuntaa, mitä kohti mennä. Tähän onneksi tuli muutosta, kun päätettiin kokeilla etävalkkua ja sille tielle jäätiin. Päästiin osallistumaan jopa kevään maajoukkuekarsintoihinkin, vaikka meillä ei ollut yhtään ranking-pistettä kerättynä. Kokemus oli kuitenkin hieno. Kolmen päivän aikana Discon kanssa tehtiin nousujohteisesti viisi starttia, joissa viimeisessä tehtiinkin meidän eka nolla kolmosissa! Koska karsinnoissa ihanneajat elävät, meidän aika lopulta meni pienesti yliajalle, mutta mitäpä siitä.

Disco maajoukkuekarsinnoissa 20.5.2023

SM-kisoja ajatellen ei niitä nollia sitten ehditty kerätä kuin yksi, mutta olihan se hienoa saada eka merkintä kisakirjaan. Syksyllä sitten napattiin toinen nolla, joka olikin sitten hyppysertin arvoinen. Ensimmäinen itselleni koko oman agiurani aikana eli milloinkas ekoissa agilitykisoissa tulikaan käytyä Myryn kanssa… vuonna 2008?

Discon eka hyppyserti 1.10.2023.

Treenaamisen suhteen saatiin siis hyvin tolkkua, samoin oheisharjoitteluna vesijuoksumattoilu on tehnyt Discolle hyvää. Myös agilityn huomioivat jumpat ja erilaiset verryttelyt ovat olleet mukana. Viikkotasolla treenaaminen on mennyt jokseenkin niin, että 1x ratatreeni (joka toinen viikko eri paikassa, mutta isoilla kentillä), 1x omatoimitreenit (joissa vahvistettu meidän päätreenattavia juttuja pienillä tekniikka/taitotreeneillä), 1 vesimattokäynti (ehkä keskimäärin joka toinen viikko pl. taukoajat) ja jumpat kotona vähintään 1x (ja omatoimitreeneissä hallilla myös jumppaosuus alkuun).

Muutamia kisavideoita

Discon eka puhdas ratasuoritus kolmosissa vikassa maajoukkuekarsintastartissa.
Eka merkintä kisakirjaan kolmosten osalta.
Eka hyppyserti!

Hoopers

Hoopers osoittautui Discolle tosi hyvin agilityä tukevaksi lajiksi. Kesällä tehtiin vähän omatoimitreeniä mökillä, mutta noin muuten olemme menneet pelkkien ison kentän ratatreenien voimin. Hoopersissa on hienoa, kun koira saa mennä omaa vauhtiaan ja siinä samalla sitten itse yrittää olla vihjeissä riittävän ajoissa. Välillä onnistuu, välillä ei.

Myös Potter on päässyt välillä tekemään hoopersia ihan vain yksittäisten esteiden muodossa sekä sitten pari kertaa tuuraajana ratatreeneissä. Hienosti Potterkin tekee, vaikkei sillä olekaan sellaista taustaa kuin Discolla.

Ja tokihan Kerokin on välillä päässyt tekemään hoopersia, ja kesällä olikin kiva nähdä, miten Kero pystyy tekemään välillä ihan pitkääkin pätkää.

Tässä alla muutama videokooste:

Vuoden vikat treenit, kaikki toistot
Potterin ratatreenipätkät
Yksi Keron pätkä kesältä

Sellainen harrastusvuosi se 2023 sitten oli. Jos kiinnostaa seurata tarkemmin meidän päivittäisiä/viikottaisia puuhia, suosittelen tsekkaamaan meidän IG-tili, fitnsniff on tunnus.

Ai niin… vielä yksi juttu!

Ehdottomasti vuoden yksi mieleenpainuvin tapahtuma oli se, kun Kero osallistui mainoskuvauksiin kesällä. Mainos ja siihen liittyvä toinen mainos näkyivät syksyllä telkkarissa jonkin aikaa, mutta itse päämainos löytyy YouTubesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.