Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Tempuista taidoiksi -koulutuksessa

Osallistuin Discon kanssa Tempuista taidoiksi -koulutukseen 30.11.-1.12.2019. Koulutus pidettiin Kiva-areenalla Turussa siten, että porukka oli jaettu viiden koirakon ryhmiin. Me treenasimme lauantaina ensin Heidi-Maria Puolakan ohjauksessa, ja sitten sunnuntaina oli vuorossa Elina Jänesniemen treenit. Koulutuksen ideana oli käydä läpi pieniä taitopätkiä siten, että homma vaihtelisi sen mukaan, miten homma sujuisi. Jos jokin taito puuttui, sitä kehitettiin, kunnes homma hioutui.

Lauantain ensimmäisessä harjoituksessa tehtiin muutamalla esteellä 2 + 3 erilaista variaatiota. Selvää oli, että koiran piti olla sopivasti kuulolla, ettei se vain toistaisi aiempaa tapaa suorittaa.

Onko onnellisen näköinen koira?
Onko onnellisen näköinen koira?

Disco teki kivasti, mutta tässä harjoituksessa tuli selvästi esille, että variointia on syytä tehdä. Discolle oli jotenkin hyvin vaikeata löytää putki. Sen sijaan se hakeutui koko ajan putken vieressä olleelle hypylle, joka ensimmäisellä toistolla oli ollut mukana.

Ekan treenijakson havainnollistavia toistoja

Toinen harjoitus koostui pienestä radanpätkästä. Siinä oli kivoja kohtia, joissa pienet temput (kuten putki-threadle, erilaiset hyppy-threadlet ja hyppy-putkierottelut) jalostuivat sopivasti taidoiksi. Periaatteessa nämä sujuivatkin ihan hyvin, vaikkakin Discolle osoittautui tällä kerralla haastavaksi tiukka käännös vs. edessä kutsuva putki. Samoin threadlen tekeminen vähän toisenlaisesta sijainnista (ja oma liikkeeni) olikin haastavaa. Treenattavaa siis vielä on!

Toisen treenisession parhaimmat palat

Sunnuntaina meidän vuoro oli vasta viimeisessä ryhmässä, joten ehdimme hyvin kuluttaa aikaa seuraamalla muiden suorituksia sekä käymällä Skanssissa. Siellä Kero pääsi tekemään oman treeninsä, sillä piilotin ostarin tiloihin kolme hajua. Ensimmäinen oli heti parkkitilan sisääntuloaulassa (laakerinlehti), toinen (eukalyptus) löytyi kakkoskerroksesta tyhjän etsinnän päätteeksi ja kolmas (laakerinlehti) oli vielä kerroksen toisessa päädyssä olevan kukkaruukussa. Tämä viimeinen olikin vaativin, sillä Kero tarttui hajuun ihan vasta siinä kohdalla ja tarkennustakin piti tehdä aiempia enemmän.

Ensimmäinen etsintä

Olin kyllä hyvin tyytyväinen, miten Kero työskenteli, vaikka oli selvästi väsynyt turistipojan rooliinsa. Vireystaso oli normaalia paljon paljon matalampi. Tämä näkyi ehkäpä siinä, että Kero työskenteli rauhallisesti eikä tehnyt mitään turhaa. Ihmisvilinä ja uusi ympäristö ei tuntunut vaikuttavan juuri mitenkään. Työliivit päällä Kero oli heti työmoodissa.

Laatuaikaa myös Keron kanssa
Laatuaikaa myös Keron kanssa

Mutta takaisin Discoon. Treenimme alkajaisiksi saimme tutustua kolmeen erilaiseen ratapätkävariaatioon. Valitsin lopulta sen, missä oli itselleni eniten juoksemista. Tämä siksi, että juurikin oma liikkuminen on ollut haastavaa. Joko liikun ja sitten varmistelen tai sitten en liiku ja ihmettelen, miksen liiku. Tämä näkyikin jo heti ensimmäisessä toistossa (näkyy tuossa videolla). Disco teki sen oikein, mutta itse liikuin pysähdellen ja spurttaillen sen sijaan, että olisin sopivasti liikkeessä. Jo seuraavassa toistossa näkyi parannus, kun keskityin pysymään liikkeessä koko ajan.

Ensimmäisessä versiossa koira meni putkeen, mutta toisessa versiossa oli putken edessä olevan hypyn tiukka takaakierto. Ekalla toistolla Disco singahti putkeen, mutta petrasi sitten. Treenin edetessä huomattiin sekin, että tiputtaessaan riman ja tullessaan tippuneen riman kohdalle, Disco silti hyppäsi esteen. Niinpä saatiin tähän täsmäharjoitukset, sillä todennäköisesti Disco saattaakin katsoa siivekkeitä eikä rimaa, mikä voisi selittää mysteeriset hyppyarviointiongelmat.

Kolmannen treenisession joitain pätkiä (mm. ihan eka toisto verrattavaksi myöhempiin)

Viimeiseen treeniin taidettiin mennä molemmat sopivalla asenteella, sillä Disco teki kaiken just niin kuin pitikin! Aloitettiin siitä, mihin edellisessä jäätiin eli erottelussa tiukka takaakierto. Sitten tehtiin väliin putkeen meneminen ja sen jälkeen takaakierto laajalla hypyllä. Ei probleemaa. Sen jälkeen vaihdettiin toiseen ratapätkään, mitä tehtiin siten, että varioin persjätön ja takaaleikkauksen. Disco handlasi kyllä molemmat!

Viimeisen treenisession parhaat palat!

Kokonaisuudessaan treeneistä jäi kyllä hyvä fiilis! Discon kanssa on niin kiva mennä uusiin tilanteisiin, kun se on hienosti aina innolla mukana ja tekee ohjeiden mukaisesti. Minun tehtävänä on antaa vihjeet ajoissa (jo edellisellä esteellä, kun Disco lähtee suorittamaan, koska silloin todennäköisesti ehdin vihjeen sanoa sopivasti), sillä Disco tekee kunhan saa informaation ajoissa. Oli myös hienoa taas huomata, että erotteluhommelit sujuvat myös vauhdissa, vaikka esim. tuollaista hyppy-putki-erottelua ei olla oikeastaan tehty. Mutta on harjoiteltu paljon erilaisia takaakiertoja, threadlejä ja esteen ohituksia, joten ei ihme, että tehty työ myös näkyy sitten ratasuorituksessakin.

Treeniviikonloppu takana. Kiitämme!
Treeniviikonloppu takana. Kiitämme!