Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Pottermaista eloa yhdessä pari viikkoa

10-viikkoinen Potter painaa jo 6,1 kg. Pentu kasvaa melkein silmissä, ja se myös oppii ja kokee uusia asioita päivittäin.

Kaikki asiat eivät ehkä ole niin kivoja, vaikka positiivisiin kokemuksiin tähdätäänkin. Jotkut tilanteet saavat vielä aikaan reaktioita (haukahduksia, poispäin pakoon), mutta niistä oppii ainakin itse lukemaan koiraa ja sitä myöten ehkä ennakoimaankin. Ja toisaalta pentukin oppii, että tilanne voikin olla lopulta ihan ok, vaikka vähän jännitti. Tämmöisiä jänniä asioita ovat nyt viikon aikana olleet mm. yhtäkkiä ilmestyvät hahmot (esim. metsässä, jos alkuun ei näy paikassa x ketään ja sitten seuraavalla vilkaisulla siellä onkin joku!), kovat ulkoa tulevat konemaiset äänet (esim. auton moottori lähellä, mopon äänet lähellä), koirien haukkumiset (kauempaa kuuluvat ok, mutta läheltä kuuluviin reagoi pakenemalla tai tulemalla lähelle). Onneksi Potterilla on turvana pari vanhempaa koiraa, jotka eivät juurikaan välitä kaupungin äänistä tai muusta meiningistä.

Mutta se niistä reaktioista, kun on paljon enemmän positiivisia asioita mahtunut viikkoon mukaan! Päivärutiinit toistuvat aika samanlaisina. Potter nukkuu yön varsin mallikkaasti eikä tee sisälle tarpeitaan yön aikana. Aamulenkit olen tehnyt koko kolmikon kanssa. Silloin Potter on saanut juoksennella metsässä omaan tahtiinsa ja väliin on tehty luoksetuloja tai poseerauksia. Potter bongaakin tosi hyvin kaikki kivet, missä olemme poseeraushetkiä viettäneet ja bongaa se muutkin kivet, joille innoissaan juoksee istumaan.

25.5.2021 Yksin ulkoilua eli hengailua heppatallin lähellä

Aamulenkin jälkeen on vuorossa ruokailuhetki. Potter saa Maukkaan Into-penturuokaa nuolumattoon voideltuna. Sen putsaamiseen pennulta menee kymmenisen minuuttia. Sillä välin ehdin antaa Discolle ja Kerolle omat sapuskat, ja he ehtivät ne myös syödä. Ehdin väsätä myös oman aamupalani. Ruoan jälkeen välillä menee hetki ennen kuin Potter menee nukkumaan, ja välillä voi kestää tuntikin. Pääasiassa työpäivän ajan Potter nukkuu kyllä kivasti. Herää tarpeilleen (ulos) ehkä parisen kertaa, ja siinä ohessa saatetaan tehdä jotain pientä treeniä tai olla tekemättä riippuen vähän siitä, vaikuttaako pentu väsyneeltä. Olen myös saattanut lounastauolla käydä Potterin kanssa ihan vain kahdestaan pienellä ulkoilulla katsomassa lähitallin heppoja tarhassa.

Viikon aikana kävimme kahdestaan Mustissa & Mirrissä kiertelemässä, samoin kävimme kaikkien poikien kanssa yhtenä iltana pienen ajomatkan päässä ulkoilualueella. Ja hallillakin kävimme vähän harjoittelemassa jo opittuja asioita ja liikkumassa vähän isommassa metsässä. Jonkun kerran Potter on myös saanut olla kotona ”itsekseen” tai Keron kanssa.

26.5.2021 Ritilät ookoo

Niin ja sellainenkin kiva juttu tapahtui viikon aikana. Nimittäin Kero intoutui leikittämään pentua pihalla! Kerolla on oma tyylinsä kellahdella selälleen ja möykätä omalla tavallaan. Mutta kivaa näytti olevan ja oli varmasti Potterillekin mukavaa vaihtelua toisenlainen leikitys.

27.5.2021 Kero leikittää Potteria ekaa kertaa (kooste useammasta pätkästä)

Treenattuja asioita viikon aikana:

 • Alustalle/häkkiin meno ja siinä oleminen, lisätty vihje ”matto” ja ”häkki”.
 • Alusta/häkkiharjoituksia tehty yhdessä kaikkien koirien kanssa, jolloin on harjoiteltu vuoron odottamista, kun toinen koira suorittaa omaa tehtäväänsä. Simppelit jutut, esim. asennonvaihdot, onnistuvat ilman välipalkkauksia, mutta tasapainoalustoilla tehtävät jutut vaativat vielä välipalkkausta paikoitellen.
 • Leikkimisen sääntöjä eli lelusta irrottaminen ”out” ja leluun tarttuminen ”get it”.
 • Pantatreeniä eli Potter tarjoaa itse pannan pukemista päälle. Tämä jalostuu siihen, että pantaan (tai valjaisiin) tarttuminen on hyvä asia ja se voidaan vielä peliasteelle ja hyödyntää myöhemmin treenitilanteissa ja esim. ”hätätilanteissa”. Ennen lenkille lähtöjä on vastaavaa tehty valjaiden kanssa, samoin valjaita riisuttaessa.
 • Tasapainoalustoille meneminen ja niillä seisominen. Tällä hetkellä kokeiltu stabiilia pehmeätä koroketta (balance pad), Fitbonea sekä Fitpaws Rampia. Näille Potter hakeutuu tosi innokkaasti.
 • Ehdolliset vahvisteet ”yes” (nami kädestä) ja ”search” (nami maassa, toimii vapautuksena ja resetointina esim. vaikkapa noissa tasapainoharjoituksissa). Lisäksi uutena tuon mukaan ”goooood”, joka tulee tarkoittamaan ”huonepalvelua” eli se nami oikeasti tuodaan koiralle suuhun ja tätä on tarkoitus hyödyntää nimenomaan sellaisissa harjoituksissa, missä koiran on hyvä pitää tietty asento.

Muita juttuja:

 • Laitoin punkkiainetta alkuviikosta
 • Leikkasin kynnet pennun nukkuessa
 • Kynsienleikkuuta varten (tulevaisuus) starttinappulan mukaan tuomista kynsisaksille
 • Imurointi (vaikutti suhtautuvan ihan ookoo)
 • Automatkailua 3x
 • Uusi paikka 2x
 • Yksin liikkeellä 5x
 • Ilmoittauduin mukaan Hélène Lawlerin Herding Scholars kk-ryhmään ihan vain siltä varalta, että oppisin lisää paimenkoirien sielunelämästä ja että voisin tehdä sitä tukevaa flatwork-harjoittelua (ilman lampaita)

Tässä vielä muutama treenivideo:

23.5.2021 Hallissa häkkileikkiä ja vuoron odottamista
26.5.2021 Starttinappulan alkeita
25.5.2021 Lelun irroitus ja tarttuminen
27.5.2021 Pantatreeniä