Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Potter 4 kk!

Potterin strategiset mitat 11,8 kg (17-viikkoisena) ja korkeutta kotimittauksella 45 cm (Ks. aiempi postaus Potter 3kk).

Arkielämää

Potter on nyt käynyt toisessa rokotuksessaan 16-viikkoisena. Rokotuskeikka sujui oikein kivasti, ja oli hienoa huomata, miten eläinlääkäri käytti hyvin aikaa tutustuakseen ja seurustellakseen pennun kanssa. Potter ei näyttänyt edes huomaavan rokotuspiikkiä. Rokotuksen jälkeen käytiin seikkailemassa Otaniemessä. Siellä oli kyllä varsin rauhallista, vaikka ihmisiä näkyikin.

Muutenkin kuukauden aikana Potter on päässyt sosiaalistumaan. Heinäkuun alussa ajelimme viikonlopuksi Ouluun (Keron nw-kokeet), missä Potter sai tutustua motellimajoitukseen. Lisäksi Potter oli sekä lauantaina että sunnuntaina hoidossa useamman tunnin ajan. Onneksi hoitopaikassa oli myös pentu, joten sikäli se oli varmasti paras vaihtoehto.

Seuraavana viikonloppuna oli vuorossa Discon nw-kokeet, joten toisen päivän Potter sai viettää kasvattajansa luona. Puuhaa ja leikkimistä siis riitti sillekin päivälle.

Lisäksi Potter on saanut uuden kaverin länsisiperianlaika-Hildasta, joka on Potteria kuukauden nuorempi. On mukavaa, että Potter saa ikäistään leikkiseuraa. Niin, ja tapasihan Potter vielä kaikki sisaruksensakin leikkitreffien merkeissä. Kivaa näytti olevan, ja etenkin, kun tarjolla oli uima-allaskin :D

Sisäsiisti Potter on oikeastaan ollut jo pitkään. Tai voiko niin sanoa 4kk ikäisestä pennusta. Joka tapauksessa Potter on tehnyt tosi hyvin ulos tarpeensa jo heti kotiutumisesta lähtien. Ekoilla viikoilla oli jokunen satunnainen vahinko sisälle. Ihan 100% sisäsiisti Potter ei vielä ole, nimittäin muutaman uintikeikkakerran jälkeen on lirut ehtinyt tulla sisälle. Mutta jos näitä ei lasketa, niin Potter selviää hyvin yön yli ja päivällä muutenkin pääsee halutessaan pihalle tarpeilleen.

Treeniasioita

Potterin kanssa on jatkettu perusasioiden äärellä. Lähes päivittäisiä treenijuttuja ovat olleet luoksetulon harjoittelu ulkoilun aikana sekä kotosalla sekä erilaiset vetoleikkivariaatiot. Lisäksi oman vuoron odottelu kuuluu kotitreenausohjelmistoon.

15.7.2021 Yhden päivän ajalta pieni kooste treenatuista jutuista

Potter ehti käydä myös pari kertaa pentukurssilla ennen heinäkuun parin viikon taukoa. Siellä edistymiseksi voidaan laskea, että kontaktin ottaminen parantui, samoin mattoleikki onnistui muiden läsnäollessa ja leikkimismielessä pystyimme tekemään jopa reverse retrieve -leikkiä.

Kävimme muuten myös sisaren ja veljen kanssa vähän treenimässä Ojangossa. Siellä tosin meillä meni hetki sopeutua ympäristöön, koska heti autossa Potter jo haukkui näkemilleen asioilleen ja muutenkin haukku oli herkässä. Hetki palloiltiin ja mentiin sitten kentälle, missä orientoimisen jälkeen tehtiinkin jo vähän pientä tuttua treeniä eli matolle menemistä ja leikkimistä.

25.6.2021 BATin kentällä pientä treeniä

Uusina treenijuttuina kuukauden aikana ehkä merkittävin on jätä-vihjeen opettaminen. Se kävi yllättävän helposti eli alkuun ehdollistin, että jätä tarkoittaa samaa kuin nami. Sitten käytin toista namia häiriönamina, kun Potter katsoi namia, ja sanoin jätä, Potter vilkaisi minuun, jolloin ehdollinen vahviste ”yes” ja toinen nami suuhun. Pienien testien myötä tämä toimi jopa muissakin yhteyksissä, esim. jos Potter roikkui lahkeessa, jätä-vihje sai sen irrottamaan otteen, istuutumaan ja katsomaan minua.

1.7.2021 Jätä-vihjeen opettamista
8.7.2021 Käytännön testi jätä-vihjeelle

Toinen uusi juttu on ollut kuonokosketuksen opettaminen. Alkujaan ajattelin, että tuskinpa tätä tulen opettamaan, mutta niin vain sitten tein. Aiemmasta poiketen lisäsin kyllä sanallisen vihjeen todella nopeasti mukaan. Muutenkin tuo vihjeen lisäys on yksi juttu, minkä olen Discoa kouluttaessa oppinut. Kun käyttäytyminen on sujuvaa ja oletettavaa, niin sanallinen vihje asap mukaan. Ja kyllä, Potter tuntuu myös oppivan näiden sanojen merkityksen varsin nopeasti. Tavallisen kuonokosketuksen lisäksi on opeteltu myös kuonon koskettamista kämmeneen siten, että voin katsoa hampaat ja sitten on myös vähän aloiteltu leukakosketusta myös. Nämä ovat vielä sen verran haastavia, että sanallista vihjettä ei ole lisätty.

10.7.2021 Kuonokosketusta

Control Unleashed -peleistä on viety eteenpäin 1-2-3 -peliä, missä on siis vain ehdollistettu että 3 tarkoittaa namia. Siihen eteen on vain sitten ketjutettu 1 ja 2, mitkä ennakoivat tuota tulevaa palkkaa. Yllättävän näppärä, ja tätä on tehty kotosalla sekä hallissa verryttelyliikkeenä.

14.7.2021 Hallissa CU 1-2-3 ja sen perään drive to toy -leikkiä

Tasapainoilu/kehonhahmotusjuttuja on tehty hiljakseen. Lähinnä olen keskittynyt siihen, että Potter esimerksi seisoo hyvin tasaisella alustalla. Tai ylipäänsä hakeutuu kohteelle. Peruuttamisen alkeetkin tuli opetettua, kun tajusin ottaa takajaloille kohteeksi matalan lankun. Myös kavaletteja on nyt vähän kokeiltu.

13.7.20211 Peruuttamisen alkuvaiheet
16.7.2021 Kavaletteja ekaa kertaa

Kuukauden ehkä paras vihje lienee kuitenkin ”uimaan”. Potterhan on ihan hulluna uimiseen. Niinpä olikin luonnollista alkuintoilun jälkeen opettaa pojalle, että veteen mennään luvalla eli odotellaan ”uimaan”-vihjettä. Ensimmäisellä kerralla Disco näytti mallia, mutta seuraavalla uintikerralla Potter pääsi treenaamaan tätä jo ihan itse. Vielä pitäisi vain opettaa luoksetulo vedestä…

17.7.2021 Uimaan!

Vielä opeteltavaa puolin ja toisin

Vaikka pääasiassa pennun kanssa puuhaaminen ja sen elämän seuraaminen onkin hauskaa ja antoisaa, on sillä myös kääntöpuolensa. Potter ei ole samanlainen kuin aiemmat koirani. Se ei ole edes samanlainen kuin Disco, vaikka rotu onkin sama. Se on ihan omanlaisensa, ja olisin varmasti ihan pulassa, jos Potter olisi ensimmäinen rotunsa edustaja saati sitten ensimmäinen koirani. Toki nyt oman haasteensa luo se, että välillä sitä unohtaa, että tässä on nyt ihan uniikki olento kyseessä, eikä se vielä osaa samoja asioita kuin vaikkapa Disco tai Kero. Ja sitten toisaalta kaikenlaisten odotusten suhteuttaminen nykyhetkeen ja mahdollinen vertailu saa aikaan erilaisia tunnemyrskyjä.

Tällä hetkellä Potter reagoi uusiin, yllättäviin tilanteisiin haukkumalla. Viimeisen kuukauden aikana se on haukkunut paljon (sekin toki on suhteellista). Se on haukkunut naapurin remppaäänille (silloin, kun niitä kuuluu yhtäkkiä pitkän tauon jälkeen), ulkona erilaisille äänille tai ihan vain äänettömyydelle, naapurin pihalta kuuluville äänille, sisällä illemmalla ikkunasta heijastuvalle omalle kuvalleen?, pihan ohi meneville koirille ja välillä ihmisillekin. Samoin Potterin ensimmäinen reaktio yhtäkkiä eteen tulevalle koiralle on rähjääminen. Se teki tätä myös pentukurssilla, kun kurssilla oleva koira omalla treenivuorollaan sattui tulemaan turhan lähelle meidän paikkaa. Potter voi myös alkaa rähjätä lenkillä, vaikka vanhemmat koirat eivät reagoisi mitenkään.

Potter myös puree. Siis käsiin, jalkoihin, nenään ja mihin nyt vain osuukin. Tämä on kyllä vähentynyt, mutta välillä pentu saa raivareita, jolloin se puree, mihin lystää, ellei tätä ole ennättänyt ennakoida ja kanavoida jotenkin. Toki pennut purevat, mutta Potter on ensimmäinen kohdalleni osunut oma koira, joka on ihan kunnolla merkannut käteni ja jalkani hammasteluillaan.

Lisäksi Potter on aika tarkka omasta koskemattomuudestaan. Se tykkää kyllä silityksistä, mutta sen pitää tapahtua sen ehdoilla. Noin muutenhan Potter tykkää ihmisistä ja haluaisi aina heidän syliin ja tykö. Pyrin huolella tekemään käsittelyhommelit sun muut Potterille omaehtoisesti ja niin, että niistä jää hyvä kokemus. Esimerkiksi kynsienleikkuu sujuu ihan hyvin, kun koira makoilee ja siinä samalla leikkelen sen verran kynsiä, kun se koirasta on ok. Samalla Potter saa namia. Pyrin tekemään tätä useamman kerran viikossa.

Pannan ja valjaiden laitto tapahtuu siten, että Potter pukee ne itse päälle. Vielä homma ei ole niin sujuvaa kuin tavoitteena on, mutta hyvällä mallilla kuitenkin. Käsittelyjä ajatellen treenaamme hiljakseen juurikin noita erilaisia kuonokosketuksia, ja esimerkiksi syliinnostamisellekin on liitetty vihje, jotta se olisi koiralle ennakoitavissa oleva juttu ja se voi tarjota sitä itse vihjeestä.

15.7.2021 Ihana panta -treeniä

Rodunomaisista piirteistä paimennustaipumukset on toinen juttu. Potteria kiinnostaa ohimenevät autot, pyörät, ihmiset yms. Lähtisi perään, jos en ole ennakoinut ja pyytänyt Potteria luokseni. Siinä sitten katsellaan ja tehdään LAT-treeniä, eli Potter katsoo kohdetta ja palkkaan, kun katsoo sitten minua. Paimentaminen näkyy myös Discon kanssa leikkiessä, ja etenkin, jos saa vapaana ihan kunnolla mellastaa. Jossain vaiheessa leikkiä homma menee sellaiseksi, että Potter vaanii, saattaa mennä makaamaan, eikä missään vaiheessa ole tulossa luokse. Luoksetulon toimivuus on 0 %. Saattaa jopa lähteä poispäin, tai sitten kiertää toista reittiä toiselle puolelle. Ja tämä on sikäli mielenkiintoinen, että Potter tekee tätä Discon läsnäollessa. Tätä esiintyy usein myös normiulkoiluilla, mutta olen nyt alkanut puuttua siihen ja on harjoiteltu ennakoivaa luoksetuloa/jätä-vihjettä ja yritetty keksiä jotain muuta aktiviteettia siihen kuin, että alkaisi vaania Discoa.

17.7.2021 Potterin ja Discon juoksuleikki, joka tosin päättyy Potterin tuijotteluun

Paljon on siis sulateltavaa, ja välillä tuntuu voimattomaltakin ja epäonnistuneelta. Mutta yritän uskoa siihen, että tämä vaihe menee ohi ja luotan siihen, että Potterista tulee vielä loistava koira, kunhan uskon ja treenaan asioita. Ja muistan kyllä, että Disconkin kanssa ensimmäinen vuosi oli paikoin haastavaa, mutta se oli eri tavalla haastavaa.

Ja tietenkin, paljonhan on hyviä asioita ja onnistumisen fiiliksiä! Ja onhan Potter oppinut ällistyttävän paljon asioita ja oppii nopeasti muutenkin, oppimisen tie vain ei ole niin suoraviivainen kuin voisi olettaa :D

Potterin vihjevarasto

Tällä hetkellä Potterille on opetettu seuraavat vihjeet (tai on vielä opetuksessa), kuukauden aikana uudet vihjeet on merkattu. 18 sanallista vihjettä.

 • Potter: Luoksetulo/käännös/oma vuoro
 • Vapaa: Yleinen vapautus (usein oletuskäytöksestä eli istumisesta), esim. ruoka, ovista, treeni ohi ja saa ottaa namit lattialta
 • Yes: Ehdollinen vahviste namille kädestä
 • Good: Ehdollinen vahviste namille, joka tulee suuhun (koira pysyy paikoillaan), ns. ”room service”-nami
 • Search: Ehdollinen vahviste namille maasta
 • Out: Lelusta irroitus
 • Get it: Ehdollinen vahviste lelulle / vapautus lelulle
 • Matto: Matolle meneminen
 • Häkki: Häkkiin meneminen
 • Nami: Namietsintä
 • Sisälle: Pihalta sisälle
 • Sylkky: Syliin nostaminen, mm. autohäkistä (uusi)
 • Jätä: Luopuminen jostain / homman keskeyttäminen, kontaktin ottaminen (uusi)
 • Koske: Kuonokosketus käteen (uusi)
 • Panta: Pää pantaan (uusi)
 • Yy-kaa-koo: CU 1-2-3 (uusi)
 • Sit: Istuminen (uusi)
 • Uimaan: Vapautus veteen (uusi)