Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Kouvolan nosework3-kokeissa

Koeputki jatkuu eli neljäs koeviikonloppu. Ensin Mikkeli, sitten Kirkkonummi, Oulu ja nyt 7.11.2020 Kouvola. Osallistuimme Keron kanssa Nose Work Saimaa ry:n järjestämään kokeeseen, joka pidettiin Anjalan vanhan maatalousoppilaitoksen tiloissa. Mukana näissä kokeissa oli ennätysmäisesti peräti neljä koiraa! Ylituomarina kokeessa toimi Timppa Pussinen.

Sää oli aika mielenkiintoinen. Aurinko paistoi ja lämpöasteet taisivat kivut sinne n. +10C. Aloitimme kokeen tekemällä ensin ulkoetsinnän ja sen perään ajoneuvoetsinnän. Tämän jälkeen oli vuorossa sisäetsintä ja laatikkoetsintä.

Ulkoetsintäalueena oli rakennuksen laitaman L-muotoinen syvennys. Etsintäaikaa oli varattu maksimissaan kolme minuuttia. Kero nappasi hienosti jo heti alussa hajun ja teki löydön. Sen jälkeen menimme vauhdilla kulman taakse, missä Kerolla oli selvästi hajua päädyssä. Kuvittelin kyseessä olevan ylempänä oleva piilo ja yritin sen mukaisesti ohjata Keroa, että se voisi saada vähän laajemmalta lisää hajua paikantaakseen piilon. Kyseessä ei kuitenkaan ollut korkealla oleva piilo, vaan ko. päädyn kulman ja oven kupeessa oleva matalahko piilo. Ilmeisesti haju nousi sopivasti ylös auringon osuessa seinään ja samalla päädyssä oleva varjo aiheutti omat tepposet. Ilmoitin alueen valmiiksi, vaikka tiesinkin, että sinne jäi piilo. Tältä alueelta 10/25 pistettä.

Ajoneuvoetsintä koostui neljästä ajoneuvosta, ja enimmäisaika oli 2,5 minuuttia. Etsintätaktiikkana oli aloittaa vasemmalla puolella olevista ajoneuvoista, ja kiertää ne jokainen yksitellen läpi. Kero ponkaisi vauhdilla, ja nopsaan sai hajun. Löydön jälkeen palattiin takaisin, tutkittiin kohtuullisen tarkkaan farmari, mutta peräkärry vei voiton. Sieltä löytyi piilo. Palattiin vielä takaisin ja annoin Keron tehdä tarkistukset ennen kuin ilmoitin alueen valmiiksi. Pientä varmistelua tuli tähän, mutta olimme silti 50 sekuntia seuraavaa koirakkoa nopeampia! Keron aika oli 1:15,6 minuuttia, pisteet 25/25.

Sisäetsintäalue käsitti kolme huonetta. Etsintäaikaa oli varattu maksimissaan 3,5 minuuttia. Etsintätaktiikaksi valitsin sen, että käymme läpi huoneen kerrallaan. Tällöin alue tulisi varmistettua etsityksi, jos tulisi tiukkaa ajan puolesta.

Ensimmäisestä huoneesta löytyi yksi alhaalla oleva piilo hyllyn kansiosta. Toinen huone oli tyhjä. Kolmannessa huoneessa Kero reagoi selvästi, ja meni huoneen perälle. Sieltä tulikin löytö. Tämän jälkeen jatkettiin etsimistä, ja oli aika selvää, että huoneessa oli vielä yksi piilo. Sen tarkentamiseen menikin hyvä tovi, mutta onneksi löytö tuli. Aikaakin jäi sen verran, että ihan varmistuksen vuoksi tein valmis-ilmoituksen vasta, kun olimme palanneet ensimmäiseen huoneeseen. Kero oli tällä alueella 10s nopeampi kuin seuraava koirakko, pisteet 25/25.

Laatikkoetsintä oli meidän osalta nopeasti ohitse. Ensin Kero reagoi yhteen laukkuun, mutta ei jäänyt sitä ilmaisemaan. Ajattelin siinä, että palataanpa tähän sitten myöhemmin. Tämän jälkeen Kero sitten meni työkalupakkilaukulle, ja alkoi ilmaista sitä. No, väärähän se oli. Kero katsoi vähän hölmistyneenä, kääntyi ja meni ilmaisemaan viereistä laukkua. Että semmoista. Alueella oli vain tuo yksi piilo, ja sen etsimiseen oli varattu kaksi minuuttia.

Höpsö-Kero. ”Vähän huijasin, mutta haittaako se?”

Kokonaisuudessaan koe sujui varsin mainiosti. Olin itse tosi tyytyväinen etenkin sisäetsintään. Ehkä siinä vaikutti osaltaan se, että sain tehtyä meille sopivan etsintäsuunnitelman ja pidettyä suunnitelmasta kiinni. Osasin myös lukea riittävästi koiran reaktioita. Ehkäpä viimeisen huoneen piilojen hajut sekoittuivat sen verran, että se tuotti Kerolle vähän ylimääräistä haastetta, mutta hienosti Kero suoriutui. Kokeessa kaikissa piiloissa oli käytetty laventelihydrolaattia. Keron sijoitus oli 3./4 60 pisteellä (neljä virhepistettä) ja ajalla 9:27,2 minuuttia. Lisäksi Kero oli tuomarin suosikki.

Pakollinen poseeraussessio (vähän ehkä väsyttää?)

Kokeen jälkeen kävimme vielä ulkoilemassa alueella. Suosittelen muillekin kiertämään alueella (Ankkapurhan tehdasyhdyskunta, Känkkärän luontopolku).

Videot etsinnöistä

Ulkoetsintä
Ajoneuvoetsintä
Sisäetsintä
Laatikkoetsintä