Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Kohti kisavalmiutta: hyppytekniikkatreenit ohjelmistoon

Tämän vuoden aikana olisi vihdoin realistinen mahdollisuus saada Kero kisavalmiiksi. Sen saavuttamista ajatellen meillä on ollut jo pennusta alkaen ohjelmistossa perushyppytekniikkaharjoituksia aina silloin tällöin kuuriluontoisesti. Alkuvuoden treenisuunnitelmaan olin kirjannut juurikin maksihypyt, ja näin ollen myös hyppytekniikkaharjoitukset oli otettava harjoitteluun mukaan. Edellisen kerran meillä oli kymmenen kerran hyppytekniikkakuuri kevään 2016 aikana, jolloin Anu Rikkilän etäohjauksessa tehtiin erinäisiä harjoituksia.

Kero on pienehkö maksikoira (n. 50 cm), jonka kanssa rimakorkeuksien kanssa on edetty varsin maltilla. Ratatreeneissä rimoja on nostettu sitä mukaa, kun hyppytekniikkatreeneissä koira on osoittanut hyvää tekniikkaa ja luottamusta suorittaa hyppyjä. Siitä ei ole pitkä aika (tuolloin keväällä), jolloin Kero muutamissa hyppytekniikkaharjoituksissa kielsi vähänkin korkeamman hypyn, mutta nyt alkuvuodesta rimaa on saatu nostettua sinne 65 cm ja ihan mielellään koira on niitä muutamia kertoja hyppinyt. Normiratatreeneissä en ole vieläkään uskaltanut rimoja nostella kisakorkeuksiin (useimmiten radan vaikeudesta riippuen rimat ovat vaihtelevasti 45-55 cm välillä), mutta möllikisoissa olemme käyneet ja Kero on suorittanut 55 cm rimoilla rataa ihan mallikkaasti.

Uskoisin, että perusharjoitusten lisäksi suuri merkitys on ollut myös panostaminen erilaisiin tasapainoiluharjoituksiin, joissa on korostettu takapään käyttöä ja kehonhallintaa. Lisäksi on ollut suureksi avuksi se, että on saatu Anulta kommentteja ja vinkkejä, miten harjoitusta voisi viedä eteenpäin. Toki kirjallista materiaalia ja erilaisia harjoituksia löytyy omastakin takaa (mm. Susan Salon dvd:t sekä vanhemman koiran kanssa tehdyt harjoitukset), mutta oma silmä ei vielä kaikkea kuitenkaan osaa havainnoida. Treeneissä itse ei ehdi kunnolla huomaamaan, onko koiran hyppyasento hyvä, jos samalla keskittyy esimerkiksi tuottamaan ohjaajahäiriöitä. Niinpä etenkin hyppytekniikkaharjoitusten osalta on tapanani ollut aina videoida harjoitus. Kotona videota on helppo hidastuksella katsoa ja tarkastella niitä pieniä eroja toistojen välillä. Suuri hyöty on siitä, kun näkee, miten esimerkiksi pienikin muutos harjoituksessa voi parantaa tai heikentää suoritusta tai että näkee, millä korkeudella koira pystyy pitämään hyvän hyppytekniikan ja millä se taas hajoaa.

Tammi-helmikuussa keskityttiin enemmän perusharjoituksiin, mutta maaliskuussa voisimme esimerkiksi korkeuden arviointi -harjoitusten lisäksi ottaa mukaan taipumisharjoituksia. Hyppytekniikkaharjoitukset siis jatkuvat :)

Tammi-helmikuun videot:

15.1.2017 set pointtia ja perussarjaa

22.1.2017 set pointtia ja kasvavaa sarjaaa

5.2.2017 set point -harjoitus spiderilla

12.2.2017 korkeuden arviointi spiderilla

26.2.2017 set point spiderilla