Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Kero noseworkin 3-luokkaan!

Puh. Tulihan se viimeinen luokkanousuun tarvittu 100p suoritus, ja näin ollen Kero siirtyi uutena koirana noseworkin kolmosluokkaan!

Keron kakkosluokan koesaldo oli seuraavanlainen:

  • 4.11.2018 Espoo, 3:08,5, 100p, 0vp
  • 13.4.2019 Helsinki, 3:38,3, 87,5p, 1vp
  • 14.4.2019 Helsinki, 5:13,1, 100p, 0vp
  • 26.5.2019 Lappeenranta, 5:09,7, 75p, 3vp
  • 9.6.2019 Kuopio, 10:33,2, 62,5p, 3vp
  • 28.9.2019 Espoo, 2:21,0, 100p, 1vp
Uusi kolmosluokkalainen!
Uusi kolmosluokkalainen!

Mutta sitten itse koepäivään. Aloitimme aamun normirutiineilla eli herätys oli 5:30, sitten kävimme normiulkoilut ja koirat saivat normisafkan. Tämän jälkeen teimme uuden jutun eli tein muutaman piilon koirille. Pienen ulkoilun jälkeen Disco sai ensin etsiä kolme helppoa piiloa, minkä jälkeen oli Keron vuoro. Tällä halusin kokeilla, miten ennen koetta tehty treeni vaikuttaisi koiran vireeseen. Koealueelle hajuja en tuonut, koska koepaikalle ei omilla hajuilla ole asiaa.

Ehkä kokeilulla oli vaikutusta. Tai vaikea sitä on yhden kerran perusteella sanoa. Odottelut sun muut sujuivat ehkä maltillisemmin, mutta etsintään mentäessä Kerolla oli kyllä ihan se normaali meno päällä ja lähtöhaukutkin se otti saadessaan luvan. Etsimistyöskentelystä en oikein osaa sanoa, sillä alueet olivat verrattain helpot ja nopeahkona etsijänä Kero ehti hyvin varsin tiukkoihin enimmäisaikoihin. Ilmaisut Kerolla oli nätit jokaisella alueella, ja laatikoillakin käyttäytyi fiksusti. Virhepiste tosin saatiin ajoneuvoilla, joilla Kero nousi kerran asfalttikonetta vasten (tämä oli kyllä puhtaasti ihan omaa syytäni, video paljastaa). Tuomarina näissä kokeissa oli Pekka Alamommo.

Kero kahden ekan etsinnän jälkeen
Kero kahden ekan etsinnän jälkeen

Sisäetsinnässä Kero oli heti hajulla ensimmäisestä piilosta, mutta hetken tarkasteltuaan jätti sen ja meni ilmaisemaan huoneen toisessa päässä olevan eukalyptushajun. Täältä suoraan Kero palasi työstämään loppuun tuon ensimmäisen piilon (laakerinlehti).

Pisteet 12,5p + 12,5p, aika 0:39,0. Sisäetsinnän 3. nopein.

Tuomarin kommentti:

Hyvä aloitus, mistä heti hyvä etsintä käyntiin. Hienot ilmaisut.
Sisäetsinnän alue
Sisäetsinnän alue

Laatikkoetsinnässä löytyi ensimmäinen haju ihan ookoo (eukalyptus+laakerinlehti) sekä toinen (eukalyptus) ihan alusta. Koska Kero tuli hakemaan palkkaa minulta ekan löydön jälkeen, ehti se käydä uudestaan hetken ilmaisemassa ensimmäistä löytöään.

Pisteet 12,5p + 12,5p, aika 0:32,6.

Tuomarin kommentti:

Selkeää toimintaa :)
Laatikkoetsinnän aluetta
Laatikkoetsinnän aluetta

Iltapäivällä olivat vuorossa sekä ajoneuvoetsintä että ulkoetsintä. Ajoneuvoetsintä sisälsi kaksi työkonetta. Siinä ajoneuvojen välissä sopivasti törötti ihmisnukke, jota Kero tietty meni tutkailemaan. Kero kiersi ensimmäistä ajoneuvoa, ja oli sen jälkeen menossa toiselle, mutta jostain syystä päätin kutsua Keron takaisin tarkistamaan ajoneuvoa paremmin. No, Kerohan tuli ja nousi ajoneuvoa vasten, mistä saatiin virhepiste. Tämän jälkeen Kero pinkaisi sinne toisella ajoneuvolle ilmaisemaan piiloa (laakerinlehti). Tyhmä minä.

Pisteet: 25p, 1vp, aika 0:34,0.

Ajoneuvoetsintä.

Tuomarin kommentti:

Iloista löytämistä pyörivässä tuulessa.

Ulkoetsintäalue sisälsi rakennelman kolme sivua. Kero suunnisti heti lähdöstä kauimmaiselle sivulle, missä työsti hyvin alareunaa ja kävi tsekkaamassa myös päädyn. Takaisin tullessa haukahti ja meni ilmaisemaan piiloa (laakerinlehti).

Pisteet: 25p, aika 0:35,4, EHK.

Tuomarin kommentti:

Hyvää taluttimen käyttöä.
Ulkoetsintä.

Kokonaistuloksissa Kero sijoittui sijalle 4/15. Yhteisajoissa Kerolla oli toiseksi nopein aika (2:21,0), mutta virhepiste verotti sijoituksissa.

Kiitos kokeen järjestäneelle Etelä-Suomen Nosework ry:lle eli Nuuhkuille! Kiitos myös tuomarina toimineelle Pekka Alamommolle! Ja kiitos kanssakilpailijoille hyvästä ilmapiiristä koepaikalla! Sääkin oli koko päivän oikein mahtava!

Ja paljon onnea bordercollie-Saarnille, joka hienosti nousi samoissa skaboissa kolmosluokkaan!

Uudet kolmosluokkalaiset Kero ja Saarni!
Uudet kolmosluokkalaiset Kero ja Saarni!