Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Mahdollisia ongelmatilanteita etsintätreenailussa

Rullailmaisussa

Ongelma: Koira tiputtaa rullan ennen kuin ehtii ohjaajan luokse / koira jättää maalihenkilön ilmaisematta tai ilmaisee vasta n. kerralla.

Kysymykset: Miten ongelmaa lähdetään selvittämään? Millaiset ovat kriteerit? Mahdollisia muita syitä ja miten niihin puututaan?

Tavoite 1: Ilmaisu kuntoon eli rullan luovutuksen on onnistuttava. Palataan siis takaisin alkutekijöihin eli noudon harjoitteluun. Harjoitellaan nouto kuntoon erilaisilla esineillä ja yleistetään erilaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin. Koiran on luovutettava esine ohjaajalle käteen vihjeestä.  Tässä tapauksessa koira osaa noudon ja luovutuksen vihjeistä, mutta tätä on syytä vahvistaa enemmän.

  1. Koira ottaa ohjaajalta esineen, pitää sitä suussaan luovutusvihjeeseen saakka ja luovuttaa tämän jälkeen esineen ohjaajalle käteen.
  2. Koira ottaa maasta esineen,  pitää sitä suussaan luovutusvihjeeseen saakka ja luovuttaa tämän jälkeen esineen ohjaajalle käteen.
  3. Koira ottaa maasta hieman kauempaa esineen, tulee esineen kanssa ohjaajan lähelle, pitää sitä suussaan luovutusvihjeeseen saakka ja luovuttaa tämän jälkeen esineen ohjaajalle käteen.
  4. Lähetetään koira hakemaan esine kauempaa. Esineen luovutus vihjeestä ohjaajalle käteen.
  5. Yleistetään em. stepit erilaisille esineille, erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa.
  6. Hiotaan sopiva luovutusasento (perusasento). Toki tämän voisi ottaa huomioon jo ensimmäisessä vaiheessa eli koira on perusasennossa, kun sille annetaan esine suuhun jne.
  7. Kasvatetaan esineen pitoaikaa. Tämänkin voisi ottaa huomioon jo aiemmissa stepeissä eli kun kukin steppi sujuu hyvin, niin alkaa kasvattaa esineen pitoaikaa pikku hiljaa ko. tilanteessa.

Tavoite 2: Yleistetään noudossa opitut taidot itse rullailmaisuun, joka koostuu seuraavista vaiheista käänteisessä järjestyksessä: näyttö – rullan luovutus – rullan hakeminen – etsiminen. Tässä yhteydessä keskitytään ilmaisun harjoitteluun eli rullan haku -> rullan luovutus -> näyttö.

Tavoite 3: Yleistetään ilmaisu erilaisiin piiloihin, ympäristöihin ja tilanteisiin. Tässä painotus on peitetyn maalihenkilön ilmaiseminen.

Tavoite 4: Ilmaisun on toimittava myös silloin, kun koira on jo väsynyt.

Takaisin Juttuja-sivulle