Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.
Hajutestialue

Discon hyväksytty hajutesti!

Disco osallistui 26.7.2019 Etelä-Suomen Nose Work ry:n järjestämään noseworkin hajutestiin, joka pidettiin Koira- ja kissakoulu Heiluvan Hännän tiloissa. Testaajana toimi Miira Hellsten.

Jännän äärellä oltiin, sillä homma jänskätti itseäni varsin kohtuullisesti. Ei sillä, ettenkö tietäisi Discon osaavan ja toimivan, kuten sille on opetettu. Olimmehan treenanneet reilun kuukauden ajan varsin mukavasti eri paikoissa, myös sisätiloissa ja tehneet suhteessa paljonkin laatikkotreenejä (ennen ilmoittautumista Discolla oli takana lähinnä vain keväällä ulkosalla tehty laatikkotreeni ja muutama kotikutoinen laatikkoilmaisutreeni), joten sikäli yleistämispuoli oli varsin hyvin kunnossa. Jänskäystä itselleni aiheutti lähinnä se, maltanko odottaa Discon tarkennusta ja ilmaisua riittävän pitkään. Muutamissa laatikkotreeneissä Disco nimittäin tutki erittäin tarkkaan siirtymähajuja, ja olin jo liian hanakasti ilmoittamassa näistä löytöjä. Epävarmuuteeni saattoi myös vaikuttaa Keron lisääntyneet valeilmaisut nimenomaan laatikoilla. Kaikesta se oma mieli meneekin sekaisin.

Testipaikalla oli ensin ilmoittautuminen koiran kanssa. Disco odotteli kiltisti laitamilla, kun ennen meitä tulleet koirat kävivät sisällä ilmoittautumassa. Disconkin osalta ilmoittautuminen sujui näppärästi. Sirunlukeminen sujui kuin huomaamatta. Disco olisi ollut hyvinkin menossa jo töihin. Onneksi ilmoittautumisen jälkeen oli lähellä tarjolla lämmittelypiste. Tämä olikin tosi kiva juttu, sillä tarjolla oli purkkirata, jossa itse hajutestissä oleva haju ja siirrännäinen olivat yhdessä purkissa. Disco teki tämän lopulta kolme kertaa, kun niin innostui! Hilpaistiin paikalta lopulta pois, kun seuraava ilmoittautumispisteellä käynyt koira ilmaantui paikalle.

Kun kaikki osallistujat olivat käyneet ilmoittautumassa, vuorossa oli rataantutustuminen. Käytännössä tämä meinasi sitä, että testaaja kertoi meille testiin liittyviä käytäntöjä ja näimme, millainen laatikkoasetelma oli tarjolla eli yhteensä 12 laatikkoa kahdessa rivissä.

Discon vuoro seuraavana
Discon vuoro seuraavana

Onneksemme olimme Discon kanssa jo kolmantena koirakkona menossa. Ja onneksi Disco oli jo heti valmis hommiin. Siinä ei tarvinnut erityisiä virittelyjä, vaikka odotellessamme teimmekin muutamia temppuja. Olin myös varannut tripodin mukaan, sillä halusin ottaa testin videolle meni miten meni, oppimismielessä ja että voisi tarkastella myöhemmin reaktioita.

Vaikka jänskätti, niin sain videoinnin aseteltua kuntoon. Onneksi Discolla on kokemusta näistä säätelyistä, joten homma ei varmaan hirveästi poikennut siitä, mitä olemme omissa treeneissämme tehneet. Nyt vain itse olin ”outo” ja paikalla oli vieras ihminen. Kun sain videoinnin päälle, siirryimme lähtöalueelle ja saimme luvan aloittaa. Alkujaan olin ajatellut, että aloitan seinän vieressä olevista laatikoista, mutta Disco jämähti jo ensimmäisen rivin kohdalle, joten en jäänyt asian kanssa säätämään, vaan annoin pojalle luvan etsiä haju.

Disco tarkisti ensimmäisen laatikon, ja sitten siirtyi seuraavalle. Tätä laatikkoa kohtaan Disco osoitti selvästi kiinnostusta. Ja tämä oli itselleni jännä hetki. Näin reaktion, mutta odotin. Annoin koiran tarkistaa rauhassa ennen kuin nostin tärisevän käteni ja hiljaa sanoin ”löytö”. Testaajan vastaus ”oikein” oli melkeinpä käsittämätöntä. Discolle ”vau” ja lelupalkkausta. Huhhuh.

Discon hajutesti

Selvisimme jotenkin pois testipaikalta ja siirryimme ulos. Kuljimme lämmittelyalueen ohitse, ja mitä tekee Disco? Se selvästi haluaa mennä vielä ilmaisemaan hajupurkin, joten mikä ettei. Hienosta ilmaisusta Disco saa vielä lisää iloista repimisleikkiä! Olipa hienoa! Discolle tämä varmasti oli tosi hauska treeni :D

Testin jälkeen on leikitty ja nautittu maksalaatikkoa
Testin jälkeen on leikitty ja nautittu maksalaatikkoa

Lämpimästä säästä (meidän testiaikaan klo 19 jälkeen lämpömittari huiteli vielä siellä +26C asteessa) huolimatta testistä suoriutuminen onnistui hienosti. Disco vaikutti ottavan homman lungisti, eikä tuntunut tarvitsevan yhtään ylimääräistä sopeutumista paikkaan, olosuhteisiin tai muuhunkaan. Se oli ihan selvästi tekemässä hommia kanssani, mistä voin olla tositosi tyytyväinen ja iloinen.

Disco testin jälkeen
Disco testin jälkeen

Nyt kun hajutesti on suoritettu, jatkamme treenejä paneutuen hetkeksi perustaitoihin ja iloiseen tekemisen meininkiin. Se mitä tämä kesä-heinäkuun aikainen treenaus opetti, oli ainakin laatikkoetsinnän osalta se, että se on älyttömän vaikea etsintämuoto, vaikka se niin helpolta voisikin kuulostaa ja vaikuttaa.

Disco ja uusi nosework-koekirja
Disco ja uusi nosework-koekirja