Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Discon debyytti agikisoissa

Uskaltauduin vihdoinkin ilmoittamaan Discon agilitykisoihin, kun sopivasti oli tarjolla kaksi hyppyrataa Hyvinkäällä 12.9.2020. Matkasimme siis HSKK:n kisoihin Hyvinkäälle, missä kisat pidettiin aidatulla ulkokentällä. Tuomarina molemmilla radoilla oli Markku Kaukinen.

Olin varautunut kisoihin tsemppaamalla itseäni henkisesti kuuntelemalla pari kisapsyykkausluentoa edellisenä iltana, käymällä läpi vanhoja Kaukisen ykkösen hyppäriratapiirroksia, pakkaamalla huolellisesti kaikki tarvittava (ja ei-tarvittava) valmiiksi sekä kirjoittamalla suunnitelman ja tsemppilauseet treenivihkoon.

Treenivihkoon plänäystä

Lauantaiaamuna kello herätti 5:45, ja joitain hetkiä myöhemmin olimme jo valmiita matkaan. Kisapaikalla olimme klo 8 tienoilla, kun ensimmäinen rataantutustuminen alkoi klo 9. Siihen väliin varmistettiin Discon kisakirja sekä käytiin tekemässä verkkalenkki.

HSKK:n kenttä oli kisapaikkana varsin hyvä! Kenttä, ulkoilumaastot jne.

Olihan se hiukka jännää päästä kisaamaan Discon kanssa. Matkalla kisapaikalle olivat tunteet aika pinnalla, kun mieleen hiipi ne ajatukset, miten hienoa on harrastaa oman koiran kanssa ja miten paljon on tehty töitä päästäksemme edes tähän pisteeseen, että kisaamme. Lisäksi tunneryöppyyn varmasti vaikuttivat kaikki ne kokemukset Keron kanssa. Mitään ei todellakaan voi ottaa itsestäänselvyytenä.

Hurja peto!

Kisapaikalla pyrin kuitenkin keskittymään tähän hetkeen. Ekassa rataantutustumisessa ajatukset meinasivat hieman harhailla, kun ajattelin, että tämä rata ei todellakaan vastaa sitä, mitä tuomarin aiemmat radat ovat olleet (aikaan ykkösten hypärit tänä vuonna). Mutta tsemppi päälle, ja huolella mietintään, miten Discon ohjaan ja mitä vihjeitä missäkin kohtaa käyttäisin. Rataantutustumisen jälkeen oli hyvin aikaa käydä rata vielä rauhassa läpi omassa mielessä sekä tehdä pientä verryttelyä koiran kanssa ennen omaa vuoroa. Lämmittelyrutiinit Discon kanssa onneksi ovat tällä hetkellä niin paljon helpommat kuin mitä esimerkiksi Keron kanssa oli. Niinpä omaa energiaa ei turhaan mennyt ympäristön tarkkailuun tai koiran fokuksen ylläpitoon, vaan pystyin täysin keskittymään meihin kahteen sekä tulevaan suoritukseen.

Ekan radan jälkeen

Eka rata oli kohtuullisen kiemurainen. Siinä oli käännöksiä, mutta toisaalta myös parissa kohtaa suoraan menemistä, missä vauhti varmasti nousisi. Disco suoriutui radalta varsin mallikkaasti. Radalla tehdyt mokat voin ottaa täysin omalle kontolleni. Lähtösuoralla kolmantena olleen renkaan Disco ohitti, mutta teki sen uusittuna ok. Siitä seuraavan hypyn käännös meni tiukille, kun valssasin myöhään ja olin putkensuun edessä. Disco kilttinä poikana kiersi sitten koko putken ympäri. Sen jälkeen sujuikin mallikkaasti, ja kepitkin tehtiin tosi hienosti. Keppien jälkeen tein taas myöhäisen valssin, mikä kostautui seuraavana esteenä olleen muurin kiertämiseen. Selvittiin kuitenkin maaliin yhteensä 10 virhepisteellä, ihanneaikakin alittui ihan hyvin, vaikka ylimääräisiä kierroksia tulikin tehtyä.

Toinen rata oli profiililtaan enemmänkin vauhdikasta suoraa. Meille tuli tästä hylky, kun Disco livahti putken väärään päähän. Säädettiin muutenkin urakalla, kun keppien jälkeinen valssi levähti taas pitkäksi ja Disco kiersi muurin. Lisäksi vauhtipätkällä linjat menivät miten sattuu, ja Disco kirmasi ihan toisaalle putkeen. Ja sen jälkeen oli vielä vaikea löytää oikeaan putkeen ja suorittaa myös rengas. Mutta kun saatiin tuo loppusuoran aloitus lopulta onnistumaan, niin kyllähän se Disco sitten viiletti suoran omaa tahtiaan loppuun saakka. Iloittiin sitten maalissa kunnolla hienosta suorituksesta :)

Sellainen kisadebyytti siis meillä! Paljon hyviä juttuja, ja loput sitten oppimiskokemuksena treenilistalle!

Laitan tähän vielä koosteen, mitä kirjasin treenivihkoon hyvin menneistä asioista ja mitä pitäisi vielä kehittää. Positiivisia juttuja kertyi hurjan paljon enemmän, joten kisojen yksi tavoite sitä myöten täyttyi myös. Ajattele asioita positiivisesti, löydä onnistumisia ja iloitse tästä hetkestä!

Onnellinen koira!

Mitä meni hyvin?

 • Lämpät
 • Lähdöt
 • Maalit
 • Kuulolla
 • Rimat (50 cm) ylhäällä
 • Leikki hyvin hihnalla
 • Leikittiin pitkään
 • Molemmat kepit tosi hyvin!
 • Disco joi ihan ok starttien välissä (juomassa maksalaatikkoa)
 • Sain fiksattua ”mokat”
 • Discolla hieno loppusuora tokalla radalla
 • Muistin juoda ja syödä banaania starttien välissä
 • Visualisointi ok molemmissa starteissa
 • Rajoten jälkianalysointi ”ideaalisuorituksella”
 • Pakkaus edellisenä iltana ok, ja oli riittävästi oikeat kamat mukana
 • Videointi!

Kehitettävää jatkoa ajatellen?

 • Rengas + muuri -estetaidot
 • Oman liikkeen ajoitus/sijainti (valssi vs. sokkari vs. takaaleikkaus vs. olkapääkäännös)
Ja seuraavaksi kisakalenteria katsomaan!